Sabina Lăpteanu este elevă în clasa a XII-a la Liceul Spiru Haret din Chişinău. Pasionată de pictură, planifică să-și continue studiile în Olanda. Citește în engleză și se spune că împărtășește valorile occidentale, iar un viitor mai bun pentru Republica Moldova crede că ar fi asigurat prin apropierea de Uniunea Europeană. Ea recunoaște că nu știe nimic despre viața colegilor ei de generație de pe malul stâng al Nistrului și consideră că în societatea moldovenească este cultivată o anumită apatie, atunci când vine vorba despre problema transnistreană.
Interviul face parte dintr-o serie de 10 interviuri-portrete, realizate de Lina Grâu în cadrul proiectul „O generație – două maluri. Generația Reintegrării”. Proiectul este susținut financiar de PNUD Moldova.
Europa Liberă: La ce spațiu informațional te consideri conectată mai mult?
Sabina Lăpteanu: „Cred că la cel vestic. Dar asta este pentru că copilăria mea mi-a format o imagine nu prea pozitivă despre Rusia, și din acest motiv sunt mai înclinată către Occident.
Asta s-a întâmplat din punct de vedere istoric, dar și pentru că există minoritățile care nu sunt de fiecare dată foarte binevoitoare. Dar și pentru că nu știu limba rusă atât de bine.”
Europa Liberă: Cum te informezi, din ce surse?
Sabina Lăpteanu: „De obicei pe Facebook sunt anumite portaluri informaționale cu știri veridice. La știri nu mă prea uit, dar uneori mai prind și de acolo niște informații. Se vorbește mult la școală despre asta și vrei-nu-vrei auzi despre evenimentele importante.”
Europa Liberă: În ce limbă citești?
Continui să mă gândesc la Rusia ca la Tolstoi, la Ceaikovski...
Sabina Lăpteanu: „De obicei în engleză.
Mai ales când vine vorba despre o țară pe care nu am vizitat-o, mă gândesc la cultura ei și care au fost oamenii care au reprezentat-o. De exemplu, poți să-ți faci din timp o idee despre Danemarca citind Hamlet.
Despre Rusia nu mi-am prea făcut mari impresii, pentru că nu am stat într-un mediu favorabil pentru asta. Ori nu se vorbea despre asta, ori se vorbea doar despre cultură și istoria era neglijată pentru că era tristă.”
Europa Liberă: Cu ce ți se asociază Rusia lui Putin? E diferită de cea culturală?
Sabina Lăpteanu: „Da, e diferită. Dar nici nu știu prea multe despre asta. Am auzit niște interviuri traduse de-ale lui Putin și nu mi-au prea plăcut. Și dintr-un fel de frică nu vreau să le ascult, pentru că pătează foarte mult imaginea Rusiei. Și continui să mă gândesc la Rusia ca la Tolstoi, la Ceaikovski…”
Europa Liberă: Ce reprezintă pentru tine Uniunea Europeană?
Sabina Lăpteanu: „Eu cred că UE a devenit un fel de mit – cum că acolo e foarte bine și chiar dacă te pornești cu buzunarul gol în cele din urmă ajungi cineva. Acolo până și aeroporturile sunt ca niște creieri imenși cu neuroni interconectați - și e normal că te impresionează. Pentru că e un mod de dezvoltare mult mai înalt. Cred și eu în asta, nu degeaba mă duc în Olanda.”
Europa Liberă: Ce înseamnă valorile europene pentru tine?
Sabina Lăpteanu: „Duce un pic spre globalizare, cred, și se pierde foarte mult din individualitate. Dar este mai ușor să conviețuiești. Și de aceea este și o alegere mai ușoară. Moldova îți oferă oportunități, dar doar pentru un anumit grup de oameni, care au anumite capacități și care au o sferă restrânsă de libertate. Și Olanda…
Eu pur și simplu caut un mediu mai liber, mai democratic, unde știu sigur că pot să găsesc. Și în primul rând din punctul de vedere al artei e mult mai vastă și îți oferă mai multe oportunități. Da, și din punct de vedere estetic, dar și pentru că e un mediu care te inspiră, vrei, nu vrei. Nu ai cum să mergi pe străzile Olandei și să nu te gândești vreodată la Van Gogh, sau să nu faci asociațiile acestea.”
Europa Liberă: Înțeleg că în Occident ai mai călătorit. Dar în Rusia ai călătorit vreodată?
UE a devenit un fel de mit...
Sabina Lăpteanu: „Nu am fost interesată. Dar nici nu am avut niște informații care să poată cumva să mă captiveze. Adică, chiar dacă m-aș duce, nu m-aș duce pentru ceea ce este Rusia acum. Poate doar pentru ce a rămas – pentru arhitectură și muzee. Dar anume pentru oameni, pentru ca să le cunosc felul de a trăi… asta văd și aici.”
Europa Liberă: Ce este pentru tine România?
Sabina Lăpteanu: „Eu cred că este un mediu care este mult mai primitor pentru noi, în comparație cu Uniunea Europeană și cu Federaţia Rusă. Și cred că mereu de la cele două uniri s-a format un fel de relație care nu mai poate fi ruptă, indiferent de situația politică și de cine e la conducere. Dar îmi pare și un pic mai unificată, mai prietenoasă decât noi. Sunt mult mai mulți oameni care luptă acolo pentru democrație și de mult mai multe ori acolo chiar se întâmplă ceva, când are loc un protest. Și din punct de vedere cultural sunt mult mai multe evenimente. Oamenii care au influență în cultură sunt cunoscuți, cel puțin se știe de ei.”
Europa Liberă: Ce înseamnă pentru tine Republica Moldova?
Sabina Lăpteanu: „Dacă m-aș fi născut în altă țară și m-aș fi uitat la Republica Moldova, cred că mi-ar fi fost un pic milă de ea, pentru că se știe foarte sigur de ce are ea nevoie și nimeni nu face nimic. Dar cred că există și aici un fel de patriotism, care are un alt specific. Pentru că avem o cultură care a fost destul de bine păstrată, în comparație cu statele din Occident.
Cred că ar trebui totul să înceapă din școli. Pentru că trebuie fie învățați copiii și de mici să aibă o percepție sănătoasă asupra viitorului țării tale.
Cred că un viitor mai stabil și mai pașnic [pentru Republica Moldova] ar fi în Uniunea Europeană. Eu nu știu dacă e de ajuns ca noi să vrem [în UE]. Cred că e nevoie și ca ea să aibă din timp un fel de relație cu noi și să ne vrea și ea.”
Europa Liberă: Ce înseamnă pentru tine Transnistria?
Se știe foarte sigur de ce are ea nevoie R.Moldova și nimeni nu face nimic...
Sabina Lăpteanu: „E o zonă destul de vag cunoscută pentru mine. Cu toate că se predă în școli despre războiul din Transnistria și pacea din Transnistria. Dar eu nu prea știu nimic despre copiii de acolo, despre cum ei învață. Care e diferența dintre viața lor și viața noastră? De ce e un teritoriu atât de puțin cunoscut nouă? Și de ce atât de puțin se vorbește despre asta? Și de ce se educă cumva un fel de apatie pentru Transnistria?”
Europa Liberă: Tu ai prieteni, cunoscuți din Transnistria?
Sabina Lăpteanu: „Nu.”
Europa Liberă: Ai fost vreodată acolo?
Sabina Lăpteanu: „Nu. Dar acum cred că aș face un schimb de experiență.
Probabil ar trebui să aibă loc o interconectare, nu doar să se vorbească despre ce face celălalt, ce facem noi. În primul rând, trebuie să aibă loc o întâlnire, să aibă loc mai multe proiecte, să se vorbească mai mult despre asta în școli, părinții să educe o anumită atitudine. Și apoi va avea lor și reunificarea. Dar cred că sunt șanse [pentru reunificare].
Cel puțin eu sunt curioasă să aflu ce se întâmplă acolo. Și… e atât de aproape de tine! De ce nu te-ar interesa?”
Europa Liberă: Cum vezi viitorul Moldovei și al regiunii transnistrene?
Sabina Lăpteanu: „Nu pot spune nimic despre viitorul Transnistriei. Pentru mine e ca un teritoriu mort, nu știu nimic despre el.
Al Moldovei? Nu știu… Nu se prea schimbă nimic în ultimii ani și de fiecare dată sunt aceleași dorințe și de fiecare dată există minorități care vor într-o parte și altele – care vor în altă parte. Și de fiecare dată sistemul politic este unul murdar.
Cred că după ce o să treacă și generația aceasta de oameni cu nostalgia aceasta a URSS o să avem un pic mai multe șanse. Pentru că totuși ei au parte de decizii la vot, de exemplu. Dar tinerii… sunt foarte puțini cei care cred că se vor întoarce. Și dacă o să se întoarcă, o vor face nu ca să trăiască bine, ci pentru ca să schimbe ceva. Adică anume cu scopul acesta. Mai sunt cei de la Medicină care rămân, pentru că studiile sunt mai ieftine. Dar anume să rămâi în Moldova pentru că ești un patriot adevărat e destul de rar.”
***
Interviul este realizat în cadrul proiectului „O generație – două maluri. Generația Reintegrării”, implementat cu sprijinul financiar al PNUD Moldova.
Opiniile exprimate nu coincid neapărat cu poziția Radio Europa Liberă sau PNUD Moldova.