Sancțiuni pentru elevii violenți | Toate persoanele înscrise la cursurile de limbă română vor fi admise

Un grup de adulți din autonomia găgăuză învață limba româna.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Ministerul Educației va finanța instruirea pentru toate persoanele care s-au înscris la ediția din anul curent a Programului Național de studiere a limbii române. Anunțul a fost făcut miercuri de ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, în cadrul unei conferințe de presă, informează MOLDPRES. Pentru a extinde numărul beneficiarilor de instruire, ministerul de resort urmează să organizeze o achiziție suplimentară de servicii, astfel încât să acopere necesarul de cursuri pentru un număr de peste 12 mii de solicitanți, față de 5000 cât era planificat inițial. Programul național de studiere a limbii române este destinat adulților care vor să își perfecționeze cunoștințele sau să înceapă să studieze limba română.
  • Newsmaker.md scrie Moldova a inclus Federația Rusă în lista jurisdicțiilor care nu implementează standardele de transparență. Lista va fi folosită de către autorităţile publice, întreprinderile de stat şi societăţile comerciale cu capital public în vederea stabilirii condiţiilor de participare la procedurile de privatizare, parteneriat public-privat, achiziţii publice şi concesiuni vizate de mecanismul de deoffshorizare. În cadrul acesteia au fost incluse 75 de state, prin care și Federația Rusă.
  • Rusia s-a declarat miercuri deschisă să ajute Transnistria, regiune separatistă prorusă din cadrul Republicii Moldova, ai cărui reprezentanți au cerut anterior ajutorul Moscovei în fața a ceea ce ei au numit „presiunea sporită" din partea Chișinăului, informează EFE, citat de Radio Chișinău. „Oamenii care sunt în Transnistria trăiesc în condiții foarte dure. Desigur, au mare nevoie de ajutor. Rusia este deschisă la acest ajutor, dar preferăm până în ultimul moment să rezolvăm orice problemă prin dialog, dialog politic", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, în cadrul unei conferințe cu un grup de studenți.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Instagram este populară postarea tv8.md despre modificările la Codul Educației care oferă administrației școlilor instrumente în plus pentru lupta cu bulliyng-ul. La prima etapă elevul va fi mustrat, iar dacă nu-și revede comportamentul urmează suspendarea temporară de la ore și chiar exmatricularea - în cazul adolescenților de liceu. Sancționarea va începe cu însemnări în agendă, observații, mustrări și va continua cu interdicția de a participa la ore pentru maximum 15 zile într-un an de studii. Dacă și după asta elevul recidivează, se va putea recurge la exmatriculare. Ce-i drept doar pentru liceeni, întrucât în Republica Moldova studiile gimnaziale sunt obligatorii.
  • Pe Facebook a trezit interesul internaților un reportaj ProTV Chișinău despre scandalul provocat de trecere de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei a parohiei din satul Camencea, Orhei. Parohul bisericii din localitate susține că după ce a făcut anunțul a fost oprit din a oficia slujbe, iar un grup de preoți de la Mitropolia Moldovei (subordonată Patriarhiei ruse) a venit în sat pentru a aduna semnături de la localnici împotriva acestei decizii.