Linkuri accesibilitate

Un nou scandal legat de trecerea unei biserici de la o mitropolie la alta 


Preotul Andrei Popa, parohul bisericii din Camencea (stânga), alături de Episcopul de Orhei Siluan, în fața bisericii din sat.
Preotul Andrei Popa, parohul bisericii din Camencea (stânga), alături de Episcopul de Orhei Siluan, în fața bisericii din sat.

După ce parohul bisericii din satul Camencea, raionul Orhei, a anunțat că aderă la Mitropolia Basarabiei (parte a Bisericii Ortodoxe Române), un grup de preoți de la Mitropolia Moldovei (subordonată Patriarhiei ruse) a venit în sat pentru a aduna semnături de la localnici împotriva acestei decizii. 

Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Camencea a aderat în acte la Mitropolia Basarabiei încă în noiembrie 2023, dar anunțul a fost făcut duminică, 3 martie, după slujbă. Parohul bisericii, Andrei Popa, spune că s-a gândit să facă acest pas încă în februarie 2022, când a început invazia rusească pe scară largă în Ucraina și tot de atunci nu l-a mai pomenit la slujbe pe Patriarhul rus Kirill.

Chiar a doua zi după anunț, luni, preotul a fost oprit de la oficierea celor sfinte, printr-un decret semnat de Mitropolitul Moldovei Vladimir, pentru că ar fi părăsit „samavolnic și fără temei” Eparhia Chișinăului din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova și ar fi încălcat jurământul depus la hirotonie.

Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Camencea.
Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Camencea.

În aceeași zi, mai mulți preoți de la Mitropolia Moldovei, în frunte cu protopopul de Orhei, Iulian Rață, au venit în Camencea pentru a colecta semnături de la localnici ca biserica din sat să rămână la Mitropolia Moldovei.

„Nu ne-am așteptat, au intrat ca lupii în sat. Au numit prin decret un preot al Mitropoliei Moldovei și umblau din casă în casă, le spuneau sătenilor că persoana respectivă va fi noul preot din Camencea și că eu nu mai sunt preot, iar Mitropolia Basarabiei nu este canonică. Niște aberații. Am chemat poliția”, a spus Europei Libere preotul Andrei Popa.

Pe de altă parte, protopopul de Orhei susține că parohul a trecut în secret biserica de la o mitropolie la alta, fără să consulte sătenii.

„L-am sunat joi și zic: «Părinte, eu am îndoieli în privința dvs.», dar el: «Nu, eu sunt pe veci preot al Mitropoliei Moldovei». Peste trei zile, anunță că aderă la Mitropolia Basarabiei. Da, luni am umblat prin sat și am vorbit cu oamenii și din toți doar unul știa că biserica a trecut la Mitropolia Basarabiei. S-a făcut fără învoirea sătenilor și vom propune un alt preot, care slujește Mitropoliei Moldovei”, a spus Europei Libere protopopul de Orhei al Mitropoliei Moldovei, Iulian Rață.

Vor depune plângeri la poliție

Avocatul Mitropoliei Basarabiei, Iulian Rusanovschi, susține că va depune o plângere penală pe numele protopopului pentru că ar fi instigat la ură religioasă împotriva parohului Andrei Popa. „Totodată, vom depune o solicitare la Inspectoratul de Poliție Orhei ca să fie asigurată liniștea și ordinea publică sâmbăta și duminica viitoare, fiindcă Iulian Rață le-a spus sătenilor ca va veni să preia biserica”, a spus Europei Libere juristul.

La rândul său, protopopul de Orhei susține că va decide „în funcție de circumstanțele care vor apărea” dacă va organiza sau nu o adunare cu locutorii din Camencea. Vicarul Mitropoliei Moldovei, Episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu, consideră că acțiunile protopopului „sunt justificate” și spune că preotul Andrei Popa va fi caterisit, la fel ca ceilalți care au părăsit Mitropolia Moldovei.

Un caz asemănător a avut loc luna trecută la Telenești. După ce parohul bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din oraș a anunțat că aderă la Mitropolia Basarabiei, un grup de preoți și enoriași din alte localități au venit la biserică și i-au cerut să rămână în Mitropolia Moldovei. Poliția a dispersat mulțimea.

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, zeci de preoți din R. Moldova au trecut de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei, motivul principal invocat de aceștia fiind că Patriarhia Moscovei susține războiul dus de Rusia în Ucraina.

  • 16x9 Image

    Eugenia Apostu

    Visul meu a fost să ajung la radio și am ajuns în 2008. Pe parcursul a 15 ani am combinat munca de la radio cu cea de la televiziune, iar în luna mai 2023 am venit la Europa Liberă, unde sunt reporteră pe domeniul drepturilor omului.

XS
SM
MD
LG