Consiliul Concurenței spune că a început verificări în urma relatărilor despre faptul că din magazine a dispărut în ultimele zile sarea alimentară, un produs importat în Republica Moldova preponderent din Ucraina.
Într-o declarație făcută Europei Libere la 14 martie, președintele Consiliului, Alexei Gherțescu, a spus că se va verifica dacă relatările au la bază speculații cu sarea ale comercianților sau achiziții masive făcute de populație din cauza panicii determinate de războiul din Ucraina, care a fost invadată de Rusia pe 24 februarie.
Aflat la conducerea Consiliului Concurenței de o lună, Gherțescu a mai sugerat că „dispariția sării” poate fi un zvon lansat „cu rea-credință”. „Dacă se vor constata înțelegeri sau abuzuri, Consiliul Concurenței va interveni”, a mai spus oficialul.
„Dispariția sării” din magazine a fost semnalată săptămâna trecută de presa de la Chișinău. Ziarul de Gardă cita un importator, spunând că aducerea sării alimentare din Ucraina s-a oprit din cauza războiului. Acest produs va fi cumpărat din alte țări, când importatorii se vor reorienta.
Ministerul Economiei a difuzat un comunicat la 11 martie „în legătură cu îngrijorările populației privind aprovizionarea cu sare”, spunând că aceste îngrijorări sunt exagerate.
Panica artificială și adaptarea mai lentă la schimbările în cererea unor lanțuri de aprovizionare...Ministerul Economiei
„Panica artificială și adaptarea mai lentă la schimbările în cererea unor lanțuri de aprovizionare, provoacă unele distorsiuni temporare în aprovizionarea pe raft”, se spune în comunicatul care mai precizează că „deși sarea este importată în mod deosebit din Ucraina (85%), produsul este adus în țară și de pe alte piețe, printre care Belarus, România, Polonia și Italia”.
Republica Moldova importa masiv din Ucraina, Rusia și Belarus o parte din produsele alimentare.
Într-un interviu pentru Europa Liberă, ministrul economiei, Sergiu Gaibu, spunea pe 10 martie că orice reducere a importurilor din est, poate fi acoperită „cu ușurință” din alte surse.
„Avem și producție locală, există și importuri din alte țări, deci aceste cote pot fi cu ușurință suplinite”, a spus Sergiu Gaibu. El a admis însă că ar putea fi nevoie ca unele produse să fie înlocuite parțial.
### Vezi și... ### Guvernul asigură că alimente există, deși războiul perturbă importurileÎn afară de sarea alimentară, există alte câteva categorii de produse de bază care erau importate preponderent din Rusia, Ucraina și Belarus, iar importurile acopereau o mare parte din consumul intern. Iată situația de până la război, potrivit datelor furnizate Europei Libere într-un interviu de ministrul Gaibu:
- crupe, griș, fulgi de ovăs - 50% din consum este acoperit din importuri, iar 93% ale importurilor provin din Rusia, Ucraina și Belarus.
- paste făinoase - 38% din consum este acoperit din importuri, 54% ale importurilor provin din Rusia, Ucraina și Belarus.
- Unt – 34% din consum este acoperit din importuri, 78% ale importurilor provin din Rusia, Ucraina și Belarus.
- lapte și smântână – 11% din consum este acoperit din importuri, 41% ale importurilor provin din Rusia, Ucraina și Belarus.
Războiul poate avea efecte asupra prețurilor la alimente pentru că fulgii de ovăs din Ucraina erau mai ieftini decât cei din alte părți, dar ministrul Gaibu crede că aceste efecte vor fi „ușoare”. „Scumpirile care se înregistrează sunt cauzate în primul rând de fenomenul general de creștere a prețurilor la produsele alimentare, dar mai ales la energie la nivel global”, a mai explicat ministrul Gaibu.
### Vezi și... ### Războiul din Ucraina a perturbat relațiile comerciale tradiționale