Reuters amintește că Finlanda a adoptat în 2022 și o lege de liberalizare a avorturilor, într-o vreme când ele au redevenit temă disputată în Europa, iar în SUA s-au introdus chiar restricții numite de critici „pași înapoi”.
Numărul avorturilor la femei sub 20 de ani a crescut în anii 1990 în Finlanda, iar țara nordică a reacționat la începutul anilor 2000 făcând pilula contraceptivă accesibilă fără prescripție medicală, de la vârsta de 15 ani, și declarând obligatorie educația sexuală în școli. În prezent, o mare parte a mijloacelor contraceptive sunt gratuite pentru cei mai tineri de 25 de ani.
Autoritățile locale finlandeze oferă tot gratuit consiliere în domeniul contracepției, tinerilor.
- Te-ar putea interesa și: Mai puțini adolescenți au relații sexuale și apelează mai des la contracepție
„Putem spune că educația sexuală joacă un rol semnificativ”, a declarat pentru Reuters profesorul Mika Gissler, de la THL, adăugând că accesul la mijloace de contracepție de la o vârstă timpurie este alt factor important al schimbării.
În baza legii din 2022, începând din septembrie 2023 în Finlanda femeile nu mai trebuie să dea un motiv când aleg să facă avort, ajungând o solicitare în primele 12 săptămâni de sarcină.
Finlanda nu este singura țară nordică apreciată pentru progresele în domeniul contracepției. Potrivit unor statistici ale Parlamentului European, ea este, de fapt, depășită la acest capitol de Suedia și Norvegia. (M.Ț.)
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te