Fostul premier Leancă și fostul vicepremier Lazăr și-au exprimat nemulțumirea în timpul unei noi apariții în fața instanței, pe 19 aprilie. Aflaseră despre schimbarea judecătorilor cu numai o săptămână mai devreme, iar între timp avocații lor și ai celui de-al treilea inculpat, Tudor Copaci, fostul director al Agenției Proprietății Publice, au contestat-o, spunând că nu poate fi făcută prin decizie administrativă.
Avocatul Sergiu Roșca, care îl reprezintă pe Leancă, a explicat în ședința din 19 aprilie că mutarea unui dosar de la un complet de judecată la altul nu este prevăzută în Codul Penal, iar contestația a fost transmisă Curții de Apel Chișinău.
Acuzați de „abuz de putere” în legătură cu o decizie de guvern din 2013, prin care aeroportul a fost dat în concesionare pe jumătate de secol unei companii afiliate oligarhului Ilan Șor, cei trei resping acuzațiile.
Ei spun că tocmai se aflau în așteptarea unei alte decizii a instanței, în privința chemării în calitate de martori a altor membri ai fostului guvern Leancă, inclusiv a președintei Maia Sandu și premierului Dorin Recean, doar că în loc de aceasta au fost schimbați judecătorii.
Cum și de ce a fost schimbat completul de judecată
Procesul lui Leancă, Lazăr și Copaci a început în primăvara lui 2023, iar de cei trei foști demnitari s-au ocupat la început trei magistrați obișnuiți de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.
Un complet de judecată poate fi schimbat în timpul procesului prin procedură de recuzare, la cererea uneia dintre părți, sau prin cea de abținere, la inițiativa judecătorilor.
Dar la 14 februarie 2024, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dispus crearea, la Judecătoria Buiucani, a unor complete speciale, care să se specializeze în cauze de corupție și infracțiuni conexe și care să preia toate aceste dosare aflate în producția altor judecători.
Dosarul concesionării aeroportului, vizând în total opt persoane acuzate că ar fi adus statului un prejudiciu de 392 milioane de lei, este primul dosar de mare rezonanță despre care se știe că este transferat conform acestei proceduri, folosite în premieră.
De la judecătorii Djeta Chistol, Petru Păun și Tatiana Bivol, a ajuns la completul nou format din Stela Bleșceaga, Olga Bejenari și Vitalie Budeci.
Din cauza schimbării completului de judecată, au fost amânate mai multe ședințe, planificate pe 22, 29 martie și 5 aprilie.
Pe 19 aprilie, președinta completului nou, Stela Bleșceaga, a spus că astfel hotărâri nu pot fi contestate. Totuși, magistrații vor transmite cererile avocaților spre examinarea Curții de Apel Chișinău.
Consternare în tabăra apărării
Avocații apărării s-au pronunțat pentru întreruperea ședinței de judecată din 19 aprilie, dar magistrații au mers înainte. O cerere de recuzare a judecătorilor noi înaintată de apărarea lui Tudor Copaci urmează a fi examinată în paralel, de un alt complet.
În timpul audierilor, judecătorii au întrebat părțile dacă își mențin cererile depuse pe timpul judecătorilor vechi, inclusiv cele de chemare ca martori a foștilor membri ai Guvernului Leancă.
Când avocații au spus că așteptau încă pe 4 martie o decizie a vechilor judecători, care anunțaseră deliberări pe tema acestei decizii, iar președinta completului de judecată nou a spus că în procesul verbal al ședințelor anterioare nu a găsit nicio mențiune despre presupusele deliberări, apărarea și inculpații au protestat.
„Nu putem fi prostiți chiar în halul acesta”, a spus pe un ton ridicat fostul vicepremier Lazăr, afirmând că promisiunea deliberărilor ar fi fost auzită de „vreo 20 de oameni, inclusiv presa”. „Nu vă supărați nu pot avea încredere în așa instanță”, a declarat Lazăr, adăugând că nu are certitudinea că nu va urma un nou transfer al dosarului către un alt complet de judecată, în cazul în care autoritățile creează așa cum au anunțat o Judecătorie Anticorupție.
Și fostul premier Leancă s-a arătat nemulțumit de schimbarea magistraților, spunând că în instanță s-a creat o mare confuzie, iar el nu înțelege nici astăzi de ce este acuzat și judecat de aproape un an. „Sunt nervi, stres, bani și emoții”, a spus Leancă, ridicând și el vocea.
Chestiunea audierii martorilor din fostul Guvern Leancă
Avocatul Roșca a repetat cererea de a chema în instanță membrii Guvernului Leancă „ca să răspundă dacă au fost sau nu influențați de Leancă și Lazăr” la luarea deciziei din 2013, privind concesionarea aeroportului în folosul unei „organizații criminale”, după cum spun procurorii.
Roșca a spus că, executivul fiind un organ colegial, nu îi este clar de ce pe banca acuzaților apar doar doi membri ai acestuia. Avocatul a spus că, dintre toți membri acelui guvern, doar bașcanul Găgăuziei de atunci, Mihail Formuzal, a votat împotriva concesionării aeroportului.
Noul complet de judecători a spus că va decide, în una din următoarele ședințe, asupra chemării martorilor.
- Te-ar putea interesa și: Maia Sandu și Dorin Recean ar putea fi chemați în instanță ca martori în dosarul concesionării aeroportului
Premierul Dorin Recean care era pe atunci ministru de Interne a spus deja că va merge în instanță, dacă va fi citat. Președinția a spus prin Adrian Băluțel, șeful de cabinet al Maiei Sandu, că șefa statului nu se va prezenta în instanță pentru că, în calitate de ministră a Educației în guvernul Leancă, nu a votat pentru concesionarea aeroportului.
În timp ce procesul lui Leancă, Lazăr și celorlalți continuă, statul și-a reîntors recent controlul la aeroport. În 2020, autoritățile au început procedura de reziliere a contractului de concesionare, spunând că firma concesionară, Avia Invest, nu și-a onorat obligațiile și nu a investit în dezvoltarea aeroportului atât cât a promis.
În decembrie 2023, Curtea Supremă de Justiție a lăsat în vigoare decizia cu privire la rezilierea contractului de concesionare.
📰 Europa Liberă este și pe Google News