Linkuri accesibilitate

Maia Sandu și Dorin Recean ar putea fi chemați în instanță ca martori în dosarul concesionării aeroportului


Maia Sandu a fost ministră a Educației, iar Dorin Recean - al Internelor în guvernele Filat 2 și Leancă.
Maia Sandu a fost ministră a Educației, iar Dorin Recean - al Internelor în guvernele Filat 2 și Leancă.

Foștii membri ai Guvernului condus de Iurie Leancă ar putea fi citați ca martori în procesul legat de concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, de la Judecătoria Buiucani. Printre aceștia sunt președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean.

Pe 9 februarie, la Judecătoria Buiucani a avut loc o nouă ședință de judecată în dosarul privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, în care opt foști demnitari sunt acuzați de exces de putere. Potrivit învinuirii, ei au concesionat aeroportul, în 2013, în interesul „grupării criminale” conduse de oligarhul Ilan Șor, prejudiciind statul cu 392 milioane de lei.

Avocatul ex-premierului Iurie Leancă a cerut judecătorilor să invite ca martori în proces pe toți membrii cabinetului de miniștri din acea perioadă. Vladislav Roșca a explicat că aceștia ar trebui să spună instanței dacă Leancă i-a determinat sau nu să voteze pentru concesionarea aeroportului.

Și avocatul Victor Munteanu, care îl reprezintă pe fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, a prezentat instanței o listă de potențiali martori, printre care se numără fostul președinte al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, foștii președinți ai Parlamentului, Marian Lupu și Igor Corman, și fosta președintă interimară a Parlamentului, Liliana Palihovici. Potrivit avocatului, aceștia au fost responsabili de adoptarea „deciziei politice” privind concesionarea aeroportului. În listă se mai regăsesc ex-premierul Pavel Filip și fostul ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco.

Acuzatoarea de stat Mariana Leahu a spus instanței că, dacă toate persoanele menționate de avocați vor fi citate în calitate de martori, atunci „limitele examinării dosarului se vor extinde la maximum”. Judecătorii au anunțat că vor decide la ședința următoare dacă acceptă sau nu lista martorilor apărării.

// Reportaj de la prima ședință în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău care a avut loc pe 18 mai 2023 la Judecătoria Buiucani. Printre cei opt inculpați sunt fostul premier Iurie Leancă, ex-ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, și deputatul Petru Jardan, fost director interimar al aeroportului.
Fostul premier Iurie Leancă și ex-ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, pe banca acuzaților
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:22 0:00

De asemenea, la ședința din 9 februarie, judecătorii au întrebat învinuiții dacă dosarul va fi examinat în procedură simplificată sau generală. Judecătorul Petru Păun a explicat că dosarul poate fi examinat în procedură simplificată dacă inculpatul își recunoaște vinovăția. Toți cei opt inculpați au spus că sunt nevinovați și că nu înțeleg acuzațiile care li se aduc.

Aeroportul Internațional Chișinău a fost dat în concesionare companiei Avia Invest în 2013, pe un termen de 49 de ani. În 2020 autoritățile au început procedura de reziliere a contractului de concesionare, invocând că concesionarul nu și-a onorat obligațiile și nu a investit în dezvoltarea aeroportului suficienți bani.

În decembrie 2023, Curtea Supremă de Justiție a lăsat în vigoare decizia cu privire la rezilierea contractului de concesionare.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG