Linkuri accesibilitate

Ministerul Economiei vrea să închidă „magazinele lui Șor” din aeroport. Compania care le deține acuză statul de ingerință


DFM SRL anunță că a informat Aeroportul Internațional Chișinău și Agenția Proprietății Publice despre intenția de a prelungi contractul de închiriere a spațiilor din aeroport

Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, a anunțat că activitatea „magazinelor lui Șor” din aeroport urmează să fie sistată. În replică, firma DFM SRL acuză statul de ingerință în activitatea sa și neagă că are sau că ar fi avut legături cu politicieni.

Într-o postare pe Facebook, ministrul spunea că, deși regimul duty-free a fost anulat, „magazinele controlate de [Ilan] Șor în continuare activează în aeroport cu achitarea tuturor impozitelor și taxelor”.

„Vom elimina și această ultimă schemă de care beneficiază acest grup criminal. În loc, vom identifica în mod transparent un investitor credibil, cu vastă experiență în domeniu, cu o imagine și reputație impecabilă, pentru a aduce transparență și eficiență în gestionarea magazinelor din Aeroport”, a dat asigurări Alaiba.

Aeroportul Internațional Chișinău urmează să organizeze o licitație pentru selectarea unui agent economic care va închiria încăperile în care se află acum magazinele respective.

Compania care deține magazinul din Aeroportul Internațional Chișinău, care anterior activa în regim duty-free, DFM SRL, a calificat declarațiile ministrului și intenția de a-i sista activitatea drept o ingerință flagrantă a statului într-o afacere privată.

„Este inacceptabil să auzi din gura ministrului Economiei că firma plătește toate impozitele și taxele, dar activitatea ei este o schemă”, au declarat reprezentanții DFM SRL.

Compania afirmă că este administrată și controlată de investitori străini și că nu are nicio legătură cu politicieni sau partide. DFM SRL anunță că a informat Aeroportul Internațional Chișinău și Agenția Proprietății Publice despre intenția de a prelungi contractul de închiriere a spațiilor din aeroport și de a participa la licitația cu strigare care urmează să fie organizată.

„Câștigătorul unei licitații pentru închirierea unui spațiu nu poate fi cunoscut din timp, așa cum rezultă în mod clar din postarea dvs. de pe Facebook. Orice altceva nu mai reprezintă o licitație cu strigare, ci o tocmeală cu statul, procedură ilegală, pedepsită penal și care, mai devreme sau mai târziu, va fi urmărită în conformitate cu legile țării noastre”, menționează DFM SRL.

În noiembrie 2022, Parlamentul a anulat activitatea în regim duty-free în R. Moldova, regim care prevede facilități fiscale, scutiri de taxe vamale, TVA și accize ale mărfurilor comercializate. Decizia nu implică închiderea magazinelor care beneficiază de acest regim și, prin urmare, acestea au continuat să activeze cu achitarea tuturor impozitelor și taxelor.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG