Cancelarul german Olaf Scholz spune că este „angajat” în favoarea extinderii Uniunii Europene pentru a include cele șase țări din Balcanii de Vest, precum și Ucraina, Moldova și, mai apoi, Georgia.
Scholz a afirmat că „centrul Europei se deplasează spre est”. „Aderarea lor la UE este în interesul nostru", a declarat Scholz la 29 august, într-un discurs la Universitatea Carolina din capitala cehă, în care a prezentat viziunea sa viitoare asupra unei Europe extinse.
### Vezi și... ### Ambasadorul moldovean la București: mulțumiri enorme României, în 6 ani Moldova poate fi membră UEAlbania, Bosnia, Kosovo, Muntenegru, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia doresc să devină membre ale UE, dar și-au exprimat frustrarea cu privire la blocarea candidaturilor lor, în special după decizia blocului comunitar de la sfârșitul lunii iunie de a acorda Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidat.
În ceea ce privește invaziei Rusiei în Ucraina, Scholz i-a îndemnat pe cei 27 de membri ai UE să „strângă rândurile, să rezolve vechile conflicte și să găsească noi soluții” adăugând că Germania își va menține sprijinul pentru Kiev „atâta timp cât va fi nevoie”. Cu toate acestea, „în această Uniune extinsă, diferențele dintre statele membre vor crește în ceea ce privește interesele politice, influența economică și sistemele de securitate socială”, a adăugat el. „Acolo unde astăzi este necesară unanimitatea, riscul ca o țară individuală să își folosească dreptul de veto și să le împiedice pe toate celelalte să meargă înainte crește cu fiecare stat membru suplimentar”, a adăugat Scholz.
„Prin urmare, am propus o tranziție treptată către votul majoritar în politica externă comună, dar și în alte domenii, cum ar fi politica fiscală - știind foarte bine că acest lucru ar avea repercusiuni și pentru Germania”, a mai spus el.
Scholz a mai declarat la Praga că țările Uniunii Europene Croația, România și Bulgaria îndeplinesc toate cerințele pentru a deveni membre cu drepturi depline ale spațiului Schengen. „Schengen este una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene și ar trebui să o protejăm și să o dezvoltăm. Acest lucru înseamnă, de altfel, eliminarea decalajelor rămase”, a spus el.
### Vezi și... ### Cancelarul german Olaf Scholz respinge ideea izolării „tuturor cetățenilor ruși”Scholz l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin că încearcă să redesenezecu ajutorul violenței harta Europei și că invazia Rusiei în Ucraina a fost „un atac la adresa ordinii de securitate a Europei”. „Nu vom sta cu mâinile în sân și nu vom privi cum femei, bărbați și copii sunt uciși sau cum țări libere sunt șterse de pe hartă și dispar după ziduri sau perdele de fier. Nu vrem să ne întoarcem în secolul al XIX-lea sau al XX-lea, cu războaiele lor de ocupație și excesele lor totalitare”, a declarat Scholz.
„Tocmai această Europă unită este o anatemă pentru Putin. Pentru că nu se potrivește cu viziunea sa asupra lumii, în care țările mai mici sunt obligate să se supună unui grup de mari puteri europene”, a adăugat liderul german.
Germania va trimite arme la Kiev în următoarele săptămâni, a anunțat Scholz. „În săptămânile și lunile următoare, vom trimite, suplimentar, arme noi, de ultimă generație, Ucrainei - sisteme de apărare aeriană și sisteme radar și drone de recunoaștere, de pildă. Numai cel mai recent pachet de livrări de arme al nostru are o valoare de 600 de milioane de euro”, a declarat Scholz care a mai spus că obiectivul numărul unu este modernizarea armatei ucrainene pentru a fi capabilă să se apere de alte agresiuni de genul celei rusești.
Germania și-ar putea asuma o responsabilitate specială în ceea ce privește consolidarea capacităților de artilerie și de apărare aeriană ale Ucrainei, a adăugat Scholz.
### Vezi și... ### Război în Ucraina | Ofensivă ucraineană pe mai multe fronturi în sudul țării