Linkuri accesibilitate

Cancelarul german Olaf Scholz respinge ideea izolării „tuturor cetățenilor ruși”


German Chancellor Scholz holds summer news conference in Berlin
German Chancellor Scholz holds summer news conference in Berlin

Cancelarul german Olaf Scholz s-a pronunţat joi împotriva apelurilor ca țările occidentale să nu mai acorde vize turistice cetățenilor ruși, aşa cum cer Ucraina, Letonia, Estonia şi Finlanda, şi a amintit că Uniunea Europeană a adoptat deja sancţiuni ferme împotriva persoanelor apropiate Kremlin-ului.

„Acesta este războiul lui (Vladimir) Putin. Şi îmi este greu să înţeleg acest fel de cereri'', a spus Scholz la o conferinţă de presă axată pe criza energetică şi războiul din Ucraina.

Scholz a insistat că preşedintele rus Vladimir Putin „este cel responsabil pentru acest război'', nu toată populația Rusiei, iar o astfel de măsură generală „ar fi îndreptată împotriva întregii populaţii, inclusiv a celor nevinovaţi''.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenki a cerut luni, într-un interviu cu cotidianul american Washington Post, ca țările occidentale să nu mai emită vize pentru cetăţenii ruşi, cerere reluată miercuri de ministrul său de externe.

Cereri similare, cu referire la turiştii ruşi, au fost formulate și de şefele guvernelor eston şi finlandez, Kaja Kallas şi Sanna Marin, în timp ce Letonia, care a declarat joi Rusia stat sponsor al terorismul, a încetat deja emiterea vizelor pentru cetăţenii ruşi.

Cancelarul german a promis în schimb sporirea ajutorului financiar şi militar destinat Ucrainei pentru ca aceasta să poată respinge agresiunea rusă.

Cât despre un eventual acord de pace care să pună capăt războiului din Ucraina, Olaf Scholz a spus că în această ţară va fi pace numai dacă ea va fi mulţumită cu condiţiile unui astfel de acord.

XS
SM
MD
LG