Se apropie pelerinajul evreiesc la Uman. Ucraina ia măsuri speciale, iar traseul nu este clar

Pelerini evrei la Uman, în Ucraina, la 15 septembrie 2023.

Mii de evrei hasidici se pregătesc să meargă în orașul ucrainean Uman de Rosh Hashanah, Anul Nou evreiesc, care se marchează de data aceasta între 2-4 octombrie.

Pelerinajul a intrat în atenția moldovenilor mai ales pentru că guvernul a pus „stop” podului de avioane chartere de la Tel Aviv, spunând că acum Aeroportul Chișinău este mult mai aglomerat decât anul trecut, iar israelienii n-au achitat o datorie de vreo 200.000 de euro pentru măsurile de securitate luate de Moldova în 2023.

Restricții ucrainene, la fața locului

Pelerinajul evreilor hasidici la Uman, unde se află mormântul veneratului rabin Nachman din Breslav, a fost descurajat de autoritățile din Ucraina, care le-au amintit că țara e în război – ca și de altfel de guvernul SUA, de unde ar urma să vină o parte din pelerini. Autoritățile israeliene au precizat și ele că pelerinii vor merge la Uman pe proprie răspundere.

Săptămâna aceasta, Kievul a spus că la Uman vor fi restricții de intrare în oraș cu mașina pe perioada festivalului religios evreiesc, și le-a amintit participanților că este în vigoare legea marțială și interdicția de a ieși din casă între miezul nopții și patru dimineață. De asemenea, ei trebuie să aibă la ei documente de identitate tot timpul. Ucraina i-a mai sfătuit pe pelerini să încheie asigurări, înainte de plecare.

Umanul nu este printre cele mai atacate orașe din Ucraina, dar nici sigur nu poate fi numit. În imagine, urmările unei lovituri rusești cu rachetă, la 28 aprilie 2023.

Ucrainenii și israelienii au repetat de asemenea că la Uman nu sunt destule adăposturi antiaeriene – asta când unii cred că în anul acesta numărul pelerinilor ar putea fi aproape dublu față de anul trecut, adică spre 50.000.

Problema cu „viza electronică”, rezolvată temporar

Guvernul ucrainean a asigurat pelerinii cu cetățenie israeliană că vor putea intra în țară, înlăturând niște temeri anterioare: în primăvară, Israelul anunțase că va introduce o autorizație de călătorie electronică pentru ucraineni, moldoveni și mulți alții, de la 1 iulie, iar Kievul și Chișinăul au protestat, spunând că vor proceda la fel cu israelienii.

Apoi, Israelul a amânat aplicarea deciziei, până la 1 ianuarie, 2025, iar Moldova și Ucraina s-au „îmblânzit” la rândul lor, după ce unele ziare din Israel dădeau ca și sigură „opreliștea” pentru evrei.

Pe unde vor trece?

După ce Chișinăul a spus că nu va fi pod aerian Chișinău-Tel Aviv, ca anul trecut, agențiile de turism israeliene au returnat, cu regrete, banii celor care deja își cumpăraseră bilete spre capitala moldoveană.

Evreu hasidic pe aeroportul Chișinău, în drum spre Uman, septembrie 2023.

Acum, la Kiev se crede că ruta principală cu avionul spre România, probabil pe la Iași, și în mai mică măsură – spre Polonia.

Pe de altă parte, chiar în ultimele zile, pe fondul intensificării luptelor între Israel și milițiile Hezbollah din Liban, multe companii aeriene au început să-și anuleze cursele spre și de la Tel Aviv, complicând și mai mult situația.

Noi avertismente împotriva călătoriei

Agravarea situației de securitate din Israel din ultimele zile, pe fondul a ceea ce unii numesc un nou război – cel din nord, cu milițiile libaneze Hezbollah, sprijinite de Iran, a dus la noi încercări de a descuraja pelerinii să meargă la Uman.

Ziarul israelian Jerusalem Post a relatat că influentul rabin-judecător Binyamin Hota a emis o avertizare oficială împotriva pelerinajului. Într-un interviu radio, el a spus că deja situația este prea periculoasă.

„Cine mă asigură pe mine că iranienii nu vor primi permisiune să intre în Rusia, iar de acolo să tragă vreo două katiușe, două rachete, spre centrul Umanului?” – a întrebat, retoric, rabinul.

„Dumnezeu ne va apăra”, răspund pelerinii care se pregătesc să meargă spre Uman, după ce nu s-au lăsat descurajați în anii trecuți nici de pandemia de Covid, nici de război. În viziunea unora dintre ei, exprimată în declarații pentru presă, dificultățile în a-ți atinge țelul te întăresc, și îți întăresc credința.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te