În R. Moldova, resursele minerale sunt extrase abuziv , fără nici o atenție pentru efectele asupra mediului sau pentru economia ţării, legile sunt depășite de realitate , iar instituţiile de supraveghere îşi pasează una alteia responsabilitățile. În plus, antreprenorii mituiesc și exploatează lacunele din legislație. Spuse mai diplomatic, sunt câteva dintre concluziile preliminare ale comisiei parlamentare de anchetă privind modul de exploatare a substanţelor minerale.
Deputata PAS, Mariana Cuşnir, care este secretara acestei comisii, a spus că guvernul vrea să facă acum ordine.
Your browser doesn’t support HTML5
Guvernarea Partidului Acţiune şi Solidaritate a anunţat pe lista de priorităţi atenţie sporită problemelor mediului, inclusiv neregulilor la capitolul extragerea resurselor minelare. R. Moldova are puţine bogăţii ale subsolului, dar la majoritatea din cele aproape 200 de cariere de extragerea a pietrei, nisipului, prundişului, calcarului sau argilei sunt descoperite încălcări fiind prejudiciat statul în proporţii deosebit de mari, este concluzia unui raport preliminar al comisiei parlamentare de anchetă din domeniu.
Nici un contract cu statul nu este anulat, amenzile sunt simbolice.
Periodic se fac controale, se constată abuzuri, cu prejudicii mari pentru bugetul de stat, chiar şi aşa niciun contract încheiat între autorităţi şi agenţii economici nu a fost anulat, spune deputata Mariana Cuşnir, care este secretara acestei comisii.
Amenzile aplicate sunt simbolice în raport cu prejudiciile cauzate mediului şi multe nici măcar nu sunt achitate, mai spune parlamentara.
„Situaţia în domeniul extragerii substanţelor minerale utile este de-a dreptul alarmantă. În cadrul normativ există multe carenţe şi lacune care permit antreprenorilor să prejudicieze bugetul public naţional, fiind create în acelaşi timp premise de sporire a corupţiei în tot lanţul valoric. Cadrul normativ conţine multe lacune şi prevederi contradictorii, unele din aceste aspecte contradictorii ţin în special de incoerenţa competenţelor instituţiilor responsabile, crează premise pentru pasarea responsabilităţilor dintre instituţii, amplificând fenomenul de încălcare a cadrului normativ în domeniu şi eschivarea de la răspundere a celor care au comis acele încălcări”.
Ce rezerve sunt, cât s-a extras, cum să fie optimizat procesul
Unul dintre scopurile comisiei de anchetă este să îmbunătăţească legislaţia din domeniu şi să elaboreze un document de politici publice care să răspunde la întrebările: de câte resurse minerale dispune ţara, cât s-a extras şi care este nivelul optim de exploatare.
Preşedinta comisiei de anchetă, Ina Coşeru, care a fost activistă de mediu până a deveni deputată, promite o anchetă serioasă şi mai multă lumină în industria extractivă.
S-a delapidat foarte mult, s-au îmbogăţit anumite persoane...
„S-a delapidat foarte mult, s-au îmbogăţit anumite persoane, dar resursa aparţine statului şi noi cu toţii trebuie să înţelegem că ea trebuie să fie folosită raţional şi trebuie să rămână şi generaţiilor viitoare.
Volumele care sunt raportate astăzi şi pentru care agenţii economici plătesc impozite în bugetul de stat nu sunt reale, în realitate se extrage cu mult mai mult”.
Potrivit Inei Coşeru, instituţiile care ar trebui să gestioneze rațional și să supraveghieze extragerea resurselor minerale ar proteja în realitate anumite scheme. Situația se repetă la exploatarea pădurilor așa că s-ar putea ajunge la sesizarea instituţiilor de drept, spune ea.
La începutul lunii martie, comisia parlamentară de anchetă privind modul de exploatare a substanţelor minerale va prezenta un raport însoțit de propuneri de îmbunatăţire a situției.