Se lansează rețeaua de satelit Svoboda pentru jurnalismul independent în Rusia

Satelit Eutelsat

În Rusia vor putea fi accesibile, în scurtă vreme, programe de reportaje și informații internaționale, programe de știri pe care în prezent autoritățile ruse le cenzurează.

Într-o inițiativă fără precedent care vizează asigurarea dreptului la informare, Reporteri Fără Frontiere (RSF), organizație internațională nonprofit care promovează și apără jurnalismul liber, independent și pluralist, a anunțat semnarea unui contract cu Eutelsat, un important operator global de sateliti, pe 7 noiembrie 2023.

Această inițiativă a RSF va avea ca rezultat, în săptămânile următoare, lansarea rețelei de sateliți Svoboda, un serviciu transmis prin satelit, menit să ofere știri și informații independente publicului vorbitor de rusă.

### Vezi și... ### 3 Mai | Libertatea presei în vreme de război. Patru directori de la Europa Liberă descriu situația din țara lor

Svoboda, care înseamnă „libertate” în rusă, reprezintă un pas semnificativ înainte în căutarea accesului nerestricționat la informații într-o regiune în care libertatea presei se confruntă cu numeroase provocări. Rețeaua va permite telespectatorilor vorbitori de limbă rusă să acceseze numeroase produse de jurnalism independent și știri internaționale, cu scopul de a promova un peisaj mediatic mai informat și divers.

Astfel, rețeaua va transmite programe de știri pentru a oferi o viziune cuprinzătoare și obiectivă asupra evenimentelor globale. RSF va asigura redarea conținutului pentru Svoboda, în conformitate cu cele mai înalte standarde jurnalistice. Vor fi înființate comitete de etică și media specifice pentru a garanta că pachetul de transmisii prin satelit este operat conform celor mai bune standarde în materie de jurnalism.

Eutelsat, cunoscută pentru experiența sa în serviciile prin satelit, va oferi capabilitățile de transmisie prin satelit și se va asigura că Svoboda ajunge la public.

„Rețeaua Svoboda este o inițiativă ambițioasă care intenționează să inverseze logica propagandei”, a declarat Christophe Deloire, secretarul general al organizație, care a adăugat „În loc să aibă fluxuri de conținut sub control autoritar din Rusia către țările democratice, pentru a destabiliza democrațiile, va permite instituțiilor de presă independente să difuzeze direct către cei care nu se bucură de dreptul lor la informare. Nu este vorba doar de apărarea libertății presei, ci de crearea condițiilor concrete pentru circulația știrilor și informațiilor libere și independente. Accesul la informații libere și independente este un drept fundamental, iar această inițiativă ne va ajuta să ajungem eficient la public. Credem în puterea jurnalismului de a modela societățile și de a promova transparența și responsabilitatea,” a mai afirmat secretarul general al RSF, Christophe Deloire.

### Vezi și... ### Exclusiv RFE/RL: Cum cooperează Rusia și China pentru controlul și cenzura internetului