Se mai poate compromite justiția din Republica Moldova?

Veaceslav Platon

Asistăm în aceste zile la o adevărată avalanșă de știri care luptă pentru întâietate, toate se vor „subiectul zilei” – incandescent, șocant, răvășitor. Pandemia Covid-19, cu numărul său tot mai mare de infectați în Moldova (virusul răpune și destule persoane de vârstă medie și tineri), este împinsă înspre marginea atenției publice de alte evenimente, cele pe care ni le oferă justiția moldovenească, atât de sublimă, atât de surprinzătoare, atât de imprevizibilă, ca un joc la ruleta rusească!

Luni, 15 iunie, a fost eliberat din detenție Veaceslav Platon, cel care-și dobândise cu destul efort și alese dexterități personale renumele de „raiderul nr. 1 din CSI”. Un personaj condamnat în timpul guvernării Plahotniuc la 18 ani de închisoare, din care a executat doar 4.

Eliberarea lui Platon a provocat stupoare, deși procurorul general, Alexandru Stoianoglo, cel care a depus cererea de revizuire a sentinței, este foarte convins că fostul bancher fusese acuzat pe nedrept de furtul miliardului.

E posibil însă ca decizia de eliberare a lui Platon să fi fost determinată nu doar de argumente juridice.

Acum o săptămână, Platon îi povestea procurorului general – asta au dedus mulți observatori analizând secvențele video de la unul din interogatoriile lui Platon, livrate presei, chipurile, de oamenii lui Plahotniuc, în care acesta explica, desenând pe tablă, diferite scheme de acaparare a unor acțiuni bancare, iar Stoianoglo (nu apare în cadru) ar fi exclamat, oarecum jenat, „Slava, e un procedeu banditesc!”, iar „Slava” îl asigura că totul e absolut legal. Apoi același Platon i-ar fi povestit dlui procuror general cum poate fi recuperat pachetul majoritar de acțiuni pe care Banca Transilvania îl deține la Victoriabank-Chișinău.

### Vezi și... ### „Eliberarea lui Veaceslav Platon ne va costa mult prea mult” (Olesea Stamate/Cotidianul.md)

Tot în sprijinul „utilității speciale” a lui Platon vine și mărturia prezidentului Dodon, în cadrul emisiunii sale „Președintele răspunde”, de la începutul lunii iunie: „Platon cu siguranță nu este un înger. Bună podoabă. Foarte abil în diverse scheme și foarte periculos pentru securitatea statului. Este clar că nu e sfânt, însă procurorul zice că el n-a participat la furtul miliardului. El acum este condamnat pentru furtul miliardului și este unul dintre martorii care poate expune tot lanțul faptelor și aduce dovezi clare pentru învinuirea lui Plahotniuc, Candu, Șor și restul.”

Serafim Urechean

Potențialul lui Veaceslav Platon îl intuise încă Serafim Urechean, oferindu-i posibilitatea să ajungă parlamentar pe lista partidului său, Alianța Moldova Noastră (azi, dispărut). Și între factorii care l-au convins că e o achiziție bună va fi fost, cum altfel?, devotamentul lui Platon față de idealurile naționale și democratice, clamate la acea vreme de fostul primar de Chișinău, Urechean, împotriva regimului Voronin.

Procedurile au fost abuzive, probele fabricate, capetele de acuzare inventate, consideră Stoianoglo cu referire la Platon și, curios lucru, justiția moldovenească a realizat subit că lucrurile chiar așa stau! Hotărât să-și manifeste până la capăt voința, procurorul general a solicitat autorităților americane extrădarea oligarhului Vlad Plahotniuc, acuzat în Republica Moldova de „escrocherie, spălare de bani și participarea într-un grup criminal organizat”. Mai nou, tot Plahotniuc ar fi principalul beneficiar al miliardului furat.

### Vezi și... ### Vladislav Gribincea: Este ilogic să pui o persoană în libertate dacă sunt probe pentru o condamnare

Eliberarea lui Platon, ca și în cazul lui Filat, demonstrează că justiția moldoveană suferă de un amatorism și un arbitrar cras, demn de „republicile bananiere”, cum se spune la Chișinău, și asta în pofida generoaselor granturi occidentale pe care le-a primit pentru a se „reforma”. Și s-a reformat, nimic de zis!

Platon a fost condamnat la ani grei de pușcărie...

Recursurile pe care le-au înaintat avocații săi în acești ani au fost respinse de instanțele moldovenești, ceea ce înseamnă că cei care au avut grija „să-l înfunde” pe Platon, cum se spune, iarăși, într-un limbaj mai colocvial la Chișinău – o armată întreagă de anchetatori, procurori, judecători, polițiști, grefieri etc. –, azi, în lumina eliberării și inocentării lui Platon, se fac vinovați de acțiuni greșite și răuvoitoare. Criminale chiar. Cum a fost posibil?

Nu ne-am mira dacă Platon, urmând exemplul lui Filat, va reclama la CEDO niscaiva „daune morale” pe care le vom plăti tot noi, cetățenii, nu judecătorii aserviți politic de la Chișinău.

### Vezi și... ### Victor Munteanu: „Plahotniuc este, într-un fel sau altul, victima justiției pe care a construit-o”

Sarabandă condamnărilor spectaculoase, aberante, a devenit o marcă înregistrată a justiției moldovene: răspunsuri frânte, strigate peste umăr, la întrebările jurnaliștilor, de condamnații încătușați, îmbrânciți de mascați spre sau din sala de judecată, apoi eliberați și intrați într-un proces de exonerare (înălbire) rapidă, ca urmare a unor trocuri obscure și interese politice. Justiția noastră „adoră” extremele – ba condamnări ritualice, cu aer de inchiziție sinistră, ba reabilitări grăbite ale răufăcătorilor, făcute tot așa, fără explicații și, mai ales, fără nicio consecință disciplinară pentru magistrații care au judecat strâmb, răspunzând la comenzi politice.

Analiștii independenți și opoziția proeuropeană tratează abrupta eliberare a lui Platon drept o dovadă că justiția s-a pus să-l ajute pe Dodon în campania electorală, furnizându-i muniție împotriva lui Plahotniuc, într-un moment în care oamenii oligarhului din parlamentul de la Chișinău pregătesc căderea guvernului.

Nu degeaba Platon afirmă despre Andrian Candu, unul dintre cei mai vocali critici ai lui Dodon, că este „arhitectul fraudei bancare”.

Dezvăluirile promise de Platon despre Candu și despre alți foști demnitari moldoveni vor plasa într-un con de umbră celelalte subiecte ale agendei publice, cum ar fi prestația dezastruoasă a guvernării pe timpul pandemiei și secvențele video în care Dodon este ispitit cu sacoșe de bani pentru plata ortacilor săi socialiști.

Plahotniuc și-a condamnat adversarii la ani grei de pușcărie de o justiție care jura cu mult patos pe adevăr, onestitate și legalitate. Bețișor, Morari, Zubco, Zumbreanu, Gurin ne asigurau că acesta, nu altul, este temeiul sentințelor pronunțate. Azi, sub guvernarea Dodon, justiția îi eliberează pe cei întemnițați de Plahotniuc și are același discurs: anulăm verdicte nedrepte în numele onestității, adevărului și legalității!

### Vezi și... ### La un an de la plecarea democraților de la putere

Văzându-se la libertate, Platon se erijează într-un fel de haiduc-comisar sau, cum spun unii, într-un purtător de cuvânt neoficial al Procuraturii generale, care va face dreptate în numele poporului, făcând uitate acuzațiile cu privire la atacurile raider și la spălătoria rusească formulate la adresa sa. Mai mult, din studiourile TV în care este invitat cu mare grabă, Platon îl îndeamnă pe Plahotniuc „să întoarcă poporului tot ce a furat”. Fantastic! Noroc că avem un „popor”, altfel cui i-ar mai întoarce banii furați spărgătorii noștri chinuiți de remușcări?!

Cât despre justiția moldoveană – numai de bine.

Ajunsă într-un punct în care nimic nu o mai poate compromite, ea va servi cu fidelitate, ca și până acum, pe cei de la putere, pe învingătorii jocului politic. Justiția moldoveană are șansa să contrazică aceste previziuni pesimiste. Dar nu e deloc sigur că o va face. Nu acum, nu cu această guvernare, pe care n-ar vrea să o supere.

* Opiniile exprimate în acest material aparțin autorului și nu sunt neapărat ale Europei Libere.