Se scumpește sau nu transportul public la Chișinău? Decizia primarului, contestată în instanță

Troleibuze într-o stație de transport public, Chișinău, 13 iulie 2020

Oficiul teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat a contestat în instanță dispoziția primarului Ion Ceban prin care tariful la călătoriile cu transportul public în capitală ar urma să fie majorat începând cu 1 iulie 2022.

„Nu este de competența primarului să stabilească tarifele în transportul public de călători. Această atribuție ține nemijlocit, potrivit prevederilor legale, de Consiliul municipal și această atribuție nu poate fi delegată”, a explicat pentru Europa Liberă șeful oficiului teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat, Ion Ciumac.

Pe 13 iunie, Consiliul municipal și-a delegat atribuțiile primarului general, care a stabilit noile tarife printr-o dispoziție, pe 23 iunie, „ceea ce contravine legislației”, potrivit lui Ion Ciumac.

Într-o înregistrare video din Parcul de troleibuze, postată pe pagina sa de Facebook, primarul capitalei Ion Ceban a spus că „argumentele sunt absurde” și a acuzat guvernarea de „un atac fără precedent asupra administrației publice locale”. Potrivit lui Ceban, în loc să meargă în instanță, Cancelaria de Stat ar fi trebuit să notifice Primăria despre eventuale nereguli, iar Primăria ar fi urmat să răspundă în termen de 30 de zile. „Nu contează ce se va întâmpla, politica tarifară va merge înainte”, a declarat edilul.

Și viceprimarul Ilie Ceban a spus la ședința operativă a Primăriei că autoritățile locale vor lupta în instanță pentru majorare, deoarece tarifele la călătoriile în transportul public din capitală nu au fost ajustate din 2009, iar Parcul Urban de Autobuze și Regia Transport Electric Chișinău au înregistrat de-a lungul timpului pierderi.

Responsabilul a mai spus că deja au fost vândute peste 15.000 abonamente de diferite tipuri, introduse după stabilirea noului tarif.

Potrivit dispoziției primarului, din 1 iulie ar urma să fie aplicat un tarif unic de 6 lei pentru călătoriile în troleibuz și autobuz, atât în raza capitalei, cât și în suburbii, și nu de 2 și, respectiv, 3 lei.