Linkuri accesibilitate

Scumpirea călătoriilor în Chișinău se amână | Veronica Dragalin, „mare noroc” pentru lupta anticorupție


Troleibuze într-o stație de transport public la Chișinău (arhivă)
Troleibuze într-o stație de transport public la Chișinău (arhivă)

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Ştirile presei moldovene

  • Scumpirea călătoriilor cu autobuzul și troleibuzul în capitală se amână, scrie portalul Newsmaker, rezumând dezbaterile îndelungate de pe 9 iunie în Consiliul Municipal Chișinău, unde primar Ion Ceban a pledat pentru majorarea prețului biletelor până la 6 lei. Primarul a spus că își asumă scumpirea din punct de vedere politic pentru că, în caz contrar, întreprinderile municipale de transport public pot falimenta. Propunerea sa privind o nouă metodologie de calculare a tarifului a picat însă la vot.
  • Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a înaintat joi 9 iunie, o moțiune simplă pentru demiterea ministrului Finanțelor, Dumitru Budeanschi, scrie Ziarul de Gardă. Opoziția îl acuză pe ministru că nu ar fi luat „nicio măsură” pentru depășirea crizei prețurilor. Este a două moțiune înaintată de BCS în tot atâtea săptămâni împotriva unui ministru, celălalt fiind ministrul agriculturii și industriei alimentare, Viorel Gherciu. Moțiunile trebuie examinate în următoare două săptămâni.
  • Portalul postului TV8 relatează că Inspectoratul General al Poliției (IGP) s-a autosesizat în urma unei investigații a echipei „Cutia Neagră PLUS”, o emisiune TV8, despre șeful Inspectoratului de Poliției Râșcani, Vitalie Țurcan. Polițist de mai bine de 25 de ani, cu salariu de polițist, Țurcan și-ar fi cumpărat anul trecut o casă scumpă în orașul Cricova, suburbie a Chișinăului. Casa aparținuse în trecut unui viceprimar din Cricova, mai scrie TV8.
  • În plină sesiune de bacalaureat, portalul Agora a publicat o analiză a efectelor pe care le-a avut introducerea, în 2013, a camerelor de luat vederi pentru supravegherea examenelor. Dacă în primul an al reformei introdusă de Maia Sandu, pe atunci ministră a Educației, de la examene au fost eliminați, prinși copiind, 1.133 de elevi, în 2021 a fost prins unul singur, arată Agora. Este citată o expertă cu opinia că, astfel, reforma și-ar fi atins scopul.
  • Bursele lunare pentru sportivii de performanță din R. Moldova vor fi dublate, scrie portalul Diez, citând un proiect de lege votat în prima lectură de parlament pe 9 iunie. Cea mai mare bursă, de 50 de mii, se va acorda sportivilor care obțin o medalie olimpică de aur la Jocurile Olimpice şi Paralimpice, cea mai mică, de 6 mii - celor care au participat la ultima ediție a Jocurilor Olimpice sau au ocupat locurile 2-3 la Campionatul Europei (categoria juniori).
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Pe rețelele de socializare online, pe care le monitorizăm cu ajutorul aplicației CrowdTangle, una din cele mai populare postări ale ultimelor 24 de ore aparține postului TVR Moldova: este despre cea care va conduce probabil Procuratura Anticorupție, Veronica Dragalin. Moldoveanca îți părăsește postul de procuroară adjunctă în statul California, Statele Unite, pentru a reveni acasă, de unde emigrase cu părinții la 11 ani. În postarea de pe Facebook este citat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, spunând că decizia lui Dragalin este „un mare noroc” pentru lupta anticorupție din R. Moldova.
  • „O firmă privată din Chișinău a reușit să semneze un contract cu Gazprom pentru livrarea gazelor în regiunea transnistreană” este titlul altei postări populare pe Facebook. Postarea aparține portalului Jurnal.md, care precizează că înțelegerea a fost încheiată între Gazprom și cetățeanul moldovean Victor Cebotari, proprietarul firmei FAST OIL & GAS INTERNATIONAL, înregistrată într-un apartament din sectorul Botanica al capitalei. Portalul mai caută legături între Cebotari, fost președinte al Camerei Înregistrării de Stat, cu actualul și fostele guverne de la Chișinău.
  • Pe Instagram, cele mai dezbătute în ultimele 24 de ore sunt o postare a portalului Nokta despre atitudinea negativă față de minoritățile sexuale în autonomia găgăuză și o postare a TV8 despre un activist care a provocat panică în ședința Consiliului Municipal Chișinău din 9 iunie. În timp ce prezenta un raport despre consumul de substanțe psihotrope de către tineri, activistul Eugeniu Balțat a scos din geantă un pistol-brichetă. A tras pentru a le atrage atenție consilierilor, care nu-l ascultau, dar a fost dat afară din sală, obținând un rezultat invers celui scontat.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG