Sechestru pe casa lui Plahotniuc din Franța

Fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc a fugit din țară după alungarea PD de la putere, în iunie 2019.

La solicitarea procurorilor din Moldova, un tribunal francez a aplicat sechestru pe un imobil din Sciez, una din zonele de elită ale Franței, care îi aparține oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, anunță Procuratura Generală.

Potrivit estimărilor autorităților franceze, casa valorează peste 4,2 milioane de euro, adică 83,5 de milioane lei. Sechestrul a fost aplicat ca garanție că imobilul va putea fi confiscat în cadrul dosarului penal investigat de procurorii din Moldova.

Judecătorul de instrucție francez a indicat, citând autoritățile cipriote, că Vladimir Plahotniuc ar fi creat o rețea criminală la nivel național și internațional, în anii 2009-2019. Împreună cu un alt businessman fugar, Ilan Șor, Plahotniuc ar fi înregistrat societăți cipriote și panameze în Anglia și a deschis conturi bancare, pentru a depune bani deturnați din băncile din Moldova.

Până la pronunțarea unei decizii pe dosar, imobilul va fi administrat de agenția franceză pentru recuperarea bunurilor infracționale.

Într-o amplă investigație realizată în 2018, despre proprietățile de peste hotare ale lui Vladimir Plahotniuc, pe atunci lider al Partidului Democrat, jurnaliștii de la Rise Moldova au scris despre patru imobile înșiruite pe axa Geneva – Sciez – Les Houches – București, vile care ar valora peste 30 de milioane de euro, adică peste jumătate de miliard de lei.