Secretarul de Stat american încearcă să ridice moralul ucrainenilor, într-o vizită la Kiev

Antony Blinken la Kiev, la un memorial improvizat în onoarea militarilor ucraineni căzuți în lupte, 14 mai 2024

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a încercat marți să ridice moralul ucrainenilor confruntați cu o nouă ofensivă rusă, asigurându-i în timpul unei vizite la Kiev că ajutoarele americane întârziate din cauza unei dispute politice încep să vină și vor produce o „schimbare reală” pe front.

Blinken a folosit vizita neanunțată din 14 mai pentru întâlniri cu oficiali de rang înalt, reprezentanți ai societății civile și studenți, dar și un concert la care a cântat la chitară împreună cu o trupă ucraineană într-un efort de îmbărbătare și încurajare.

Dar el a urcat pe scenă într-un bar din Kiev pentru a interpreta hitul lui Neil Young din 1989, „Rockin' in the Free World”, în timp ce Ucraina a spus că și-a retras forțele pe poziții noi și mai bine apărate la nord de Harkov.

Rusia a deschis acolo un front nou, pe 10 mai, în ceea ce analiștii militari consideră drept unul dintre cele mai periculoase momente pentru Ucraina de la invazia rusească la scară largă în februarie 2022.

Secretarul de stat american, Anthony Blinken, cântând la chitară într-un bar de la Kiev hitul lui Neil Young "Rockin' in the Free World", în timpul vizitei sale din 14 mai 2024.

Cu toate acestea, Blinken le-a spus liderilor ucraineni că, în ciuda întârzierii semnificative a unui ajutor militar american care a lăsat Ucraina mai vulnerabilă în fața Rusiei, mai multe loturi de arme și muniții sunt pe drum, iar unele au ajuns deja.

Într-un discurs ținut în fața unui grup de studenți ai Institutului Politehnic din Kiev, Blinken a recunoscut că „ne întâlnim într-un moment critic”. „Săptămânile și lunile care urmează vor cere mult ucrainenilor, care au sacrificat deja enorm, dar am venit în Ucraina cu un mesaj: Nu sunteți singuri!”, a spus secretarul de stat american.

Vizita lui Blinken la Kiev, a patra de la începutul invaziei rusești la scară largă, are loc la câteva săptămâni după ce Congresul Statelor Unite a aprobat cu o jumătate de an întârziere un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina de 61 de miliarde de dolari.

La o întâlnire avută mai devreme, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a cerut mai multe sisteme de apărare antiaeriană Patriot pentru a proteja civilii aflați sub foc rusesc intens în nord-estul țării.

Un atac aerian rusesc tocmai lovise un bloc de locuit din orașul Harkov, ucigând nouă persoane.

Blinken s-a întâlnit de asemenea cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, și a luat masa la o pizzerie cu tematică militară fondată de un veteran de război.

La întâlnirea cu studenții, el a promis că Washingtonul va lua „măsuri concrete” pentru a asigura aderarea Ucrainei la NATO, o va sprijini pentru consolidarea infrastructurii economice. „Când vom ține summitul de la Washington, în iulie, vom lua măsuri concrete pentru a crește rolul NATO în construirea unei forțe ucrainene rezistente și capabile, sprijinind reformele continue care integrează Ucraina în alianță”, a spus Blinken.

Din relatările Reuters, AP și Serviciului ucrainean al RFE/RL (editor - Alexandru Eftode)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te