Proteste la Curtea de Apel: se reia examinarea dosarului privind secțiile de votare în străinătate

Curtea de Apel Chișinău reia joi, 10 mai, examinarea plângerii depusă de luni de Blocul electoral „Renato Usatîi” privind numărul secțiilor de votare deschise în străinătate. Tot la Curte se află și o plângere înaintată de partidul pro-prezidențial PAS pe aceeași temă.

Zeci de persoane, simpatizanți ai mai multor partide, s-au adunat în fața Curțiia, cerând ridicarea numărului de secții de la 146, la 190 - cât declara Mnisterul de Externe că ar putea organiza și finanța.

Curtea își amânase lucrările pentru a aștepta decizia finală a CEC. Marți, 8 iunie, Comisia Electorală Central și-a revizuit hotărârea, mărind de la 139 la 146 numărul de secții de votare în străinătate. Totodată au fost redistribuite. O decizie care nu a mulțumit o serie de partide, care mizează pe votul diasporei.

La începutul ședinței de joi, Platforma „DA” a depus o cerere de recuzarea a doi judecători. Este vorba de Ion Muruianu și Ecaterina Palanciuc, relatează Deschide.md.

### Vezi și... ### Renato Usatîi: Țara trebuie resetată total

Într-un interviu cu Europa Liberă, Renato Usatîi declara miercuri că „merge vorba ca să fie peste 50 de secții în plus în comparație cu cele care au fost la scrutinul trecut.” Președinta Maia Sandu, pe de altă parte, calificase modificările aduse de CEC despre „insuficiente și superficiale”.

Mai mult, Renato Usatîi a spus că va merge până la Curtea Supremă cu plângerea, dacă nu are câștig de cauză la Curtea de Apel: „ dacă nu vom face presiuni dure la Curtea de Apel Chișinău, ulterior la Curtea Supremă, decizia va fi în favoarea lui Dodon” a susțiut Usatîi în interviul cu Europa Liberă.

### Vezi și... ### Eugen Revenco: Sperăm că CEC își va revedea decizia pentru votul din diaspora

Eugen Revenco, secretarul în Ministerul de Externe care coordonează deschiderea secțiilor de votare în străinătate declarase, încă de săptămâna trecută, tot la Europa Liberă, că Ministerul a propus 190 de secții. Iar Ministrul de Externe în exercițiu, Aureliu Ciocoi asigurase că Ministerul său poate organiza și finanța tote aceste secții de votare – asigurări care se pare că nu au fost luate în seamă de Comisia Electorală Centrală.

Platforma DA și Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) și-au anunțat de asemena intenția de a contesta în justiție decizia CEC privind deschiderea a numai 146 de secții de votare în străinătate.