Misiunea AIEA întreprinde această vizită pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de siguranța celei mai mari centrale nucleare din Europa, în urma breșei de săptămâna trecută de la barajul Kahovka din aval care pune în pericol aprovizionarea cu apă pe care centrala o folosește pentru a împiedica supraîncălzirea reactoarelor sale.
Sosirea lui Grossi, care a fost amânată cu o zi din cauza preocupărilor legate de securitate, a fost anunțată de compania ucraineană de energie nucleară, Enerhoatom, pe Telegram la 15 iunie.
### Vezi și... ### Evacuările continuă în sudul inundat al Ucrainei, în timp ce luptele și bombardamentele se dezlănțuie mai departe spre estGrossi, care a purtat discuții cu președintele Volodimir Zelenski la Kiev pe 13 iunie, și-a exprimat îngrijorarea că centrala nucleară controlată de Rusia se confruntă cu „o situație relativ periculoasă” atât din cauza ruperii barajului, cât și a începerii contraofensivei Ucrainei împotriva trupelor rusești invadatoare.
El a sosit la centrala nucleară la câteva ore după ce Rusia a lansat un alt val de lovituri aeriene în Dnipropetrovsk, o regiune vecină. Atacurile au afectat două unități industriale din orașul Krivoi Rog, provocând pagube importante și rănind o persoană.
Autoritățile au declanșat o alarmă aeriană în întreaga Ucraină în cursul nopții, care a fost anulată dimineața în jurul orei locale 5.00 , pe 15 iunie.
Este a treia zi la rând în care Rusia a vizat regiunea. În primul atac din această lună, 12 persoane au fost ucise și alte 13, inclusiv trei copii, au fost rănite pe 13 iunie de un atac cu rachete rusești asupra bloc de cinci etaje din Krivoi Rog, orașul natal al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
Apărarea aeriană a Ucrainei a declarat pe 15 iunie că a distrus toate cele 20 de drone de fabricație iraniană lansate la Dnipropetrovsk, dar trei din cele patru rachete de croazieră rusești nu au putut fi interceptate și au lovit fabrici din Krivoi Rog.
Rusia și-a intensificat atacurile aeriene asupra Ucrainei în ultimele săptămâni, în timp ce Kievul se pregătea să lanseze contraofensiva mult-anticipată pentru a recupera teritoriul ocupat de forțele rusești. Zelenski a recunoscut săptămâna trecută că operațiunea era în curs de desfășurare, iar Moscova a răspuns prin intensificarea atacurilor cu rachete de croazieră și drone care au vizat marile orașe din întreaga țară.
Your browser doesn’t support HTML5
Pe câmpul de luptă, luptele au continuat în Bahmut și în împrejurimile acestuia, orașul din estul regiunii Donețk fiind timp de luni de zile scena unor lupte crâncene.
Statul Major General al Armatei ucrainene a anunțat în briefingul din 15 iunie că în ultimele 24 de ore au avut loc 49 de ciocniri corp la corp în Bahmut și în orașele învecinate Avdiivka și Marinka.
Informațiile despre progresul contraofensivei ucrainene sunt în continuare confuze, greu de verificat sau secretizate, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat la 15 iunie că ajutorul militar pe care membrii NATO l-au acordat Ucrainei își arată impactul pe câmpul de luptă.
„Sprijinul pe care aliații NATO îl acordă Ucrainei de atâta vreme face, de fapt, diferența pe câmpul de luptă", le-a spus Stoltenberg reporterilor la Bruxelles, înaintea reuniunii de două zile a miniștrilor apărării din cadrul Alianței, la care va participa și ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov.