Sursele Europei Libere din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA) și din alte instituții de forță afirmă că Țentiu nu este singurul reținut, și că ar fi încă „alte câteva persoane”.
Serviciul de presă al PA a spus Europei Libere că a furnizat toată informația ce poate fi făcută publică în acest moment și că nu poate oferi „informații suplimentare” pentru a nu periclita investigația care este în desfășurare.
Persoane familiarizate cu mersul anchetei spun că în cadrul conferinței de presă din 4 iunie, susținută de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, ar fi urmat să fie anunțat și arestul lui Viorel Țentiu, însă acest lucru s-a „refuzat în ultimul moment”.
Nici Veronica Dragalin, nici șeful biroului Interpol Moldova, Viorel Țentiu, nu au răspuns la apelurile Europei Libere.
Marți, 4 iunie, procurorii au efectuat 33 de percheziții la 12 persoane, cu asistența ofițerilor francezi și a Biroului Federal de Investigații (FBI) din SUA.
- Te-ar putea interesa și: Funcționari moldoveni, reținuți după ce ar fi ajutat infractori să fugă de Interpol
Dragalin a anunțat la briefingul de presă din 4 iunie că, în urma descinderilor, patru persoane au fost reținute pentru 72 de ore. Totodată, au fost ridicate mai multe dispozitive, printre care telefoane mobile, laptop-uri și calculatoare, fiind solicitată asistența FBI pentru a cerceta conținutul acestora.
Potrivit probelor acumulate până în prezent în cadrul anchetei comune, un grup de persoane de diferite naționalități au implementat o presupusă schemă de corupție pentru a permite persoanelor care fac obiectul „Notificărilor Roșii” de la Interpol să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova și în alte țări.
Procuratura Anticorupție a pornit acest dosar penal la 2 aprilie 2024, pe baza informațiilor primite de la Parchetul Național Financiar al Franței (PNF).
Procurorii moldoveni afirmă că, ulterior, au primit informații relevante și de la autoritățile britanice.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te