Șeful Comisiei Relații Externe a Senatului SUA cere Meta și Alphabet să combată dezinformarea de dinaintea scrutinelor din R. Moldova

Ben Cardin este senator democrat din partea statului Maryland și președinte al Comisiei pentru Relații Externe a Senatului SUA.

Președintele Comisiei pentru Relații Externe a Senatului SUA, Ben Cardin, îndeamnă marile rețele sociale din SUA să abordeze dezinformarea rusească înaintea prezidențialelor și referendumului constituțional din R. Moldova.

Senatorul american a trimis scrisori directorului general al Meta, Mark Zuckerberg, și directorului general al Alphabet și Google, Sundar Pichai, îndemnându-i să aloce resurse suficiente pentru a aborda dezinformarea în R. Moldova pe platformele lor.

Scrisorile subliniază importanța referendumului constituțional din R. Moldova privind aspirația țării de a adera la Uniunea Europeană și citează dovezi furnizate de guvernele Statelor Unite, Canadei și Regatului Unit cu privire la eforturile continue ale Kremlinului de a semăna confuzie și dezinformare în rândul publicului moldovean.

„Acesta este un moment unic în istoria Moldovei, care va determina viitorul pentru generații de moldoveni - iar decizia trebuie să aparțină exclusiv moldovenilor”, a scris senatorul Cardin.

„Gravitatea acestei decizii, care se află în fața poporului moldovean, impune partenerilor Moldovei, precum și celor care contribuie la moderarea unor părți-cheie ale spațiului informațional al Moldovei, sarcina de a împiedica influența străină malignă să intervină într-una dintre cele mai importante alegeri pe care moldovenii le vor face vreodată.”, se mai menționează în mesajul senatorului.

La mijlocul verii, au fost blocate conturile de Facebook ale oligarhului fugar Ilan Șor, deputata Marina Tauber vizată în două dosare penale și Evghenia Guțul, bașcana Găgăuziei. Motivul ar fi că acestea se încadrează în politica companiei americane Meta (n.r. deținătoarea platformei sociale Facebook) „cu privire la organizațiile și persoanele periculoase”.

Începând cu 10 octombrie, canalele de Telegram ale oligarhului fugar Ilan Șor și a mai multor aliați ai lui, printre care bașcana UTA Găgăuzia Evghenia Guțul și deputații Marina Tauber, Vasile Bolea și Alexandr Nesterovschi nu mai pot fi accesate de pe teritoriul Republicii Moldova și al Uniunii Europene.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te