Șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, plasat în arest preventiv pentru 30 de zile

Viorel Țentiu, comisarul principal al biroului Interpol Moldova, este învinuit de corupere pasivă pe două capete de acuzare din Codul Penal.

Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a decis să-l paseze în arest preventiv pentru 30 de zile pe șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, care este acuzat de „corupere pasivă”.

Șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, prezentă la sediul judecătoriei, a declarat presei că Viorel Țentiu este învinuit de „corupere pasivă, (...) pe două capete de acuzare din Codul Penal”. Ea a refuzat să ofere alte detalii pe motiv că, în prezent, au loc „acțiuni în desfășurare” pentru „localizarea” și reținerea unor „persoane vizate”.

Avocatul lui Viorel Țentiu a declarat pentru TV8 că clientul său pledează nevinovat și că va ataca decizia la Curtea de Apel.

Comisarul principal al biroului Interpol Moldova, Viorel Țentiu, a fost reținut pe 4 iunie, într-un dosar în care funcționari publici din Republica Moldova și din alte țări ar fi luat mită pentru a împiedica publicarea unor notificări de către Interpol.

Procuratura Anticorupție a spus că a efectuat 33 de percheziții la 12 persoane, cu asistența ofițerilor francezi și a Biroului Federal de Investigații (FBI) din SUA.

Veronica Dragalin a declarat, pe 4 iunie, că patru persoane au fost reținute pentru 72 de ore, în cadrul aceluiași dosar penal, însă nu a oferit nume.

Totodată, au fost ridicate mai multe dispozitive electronice, iar pentru cercetarea conținutului acestora procurorii moldoveni au solicitat asistența FBI.

Procuratura Anticorupție a pornit acest dosar pe 2 aprilie 2024, în baza unor informații de la Parchetul Național Financiar al Franței (PNF).

Potrivit probelor acumulate în cadrul anchetei comune, un grup de persoane de diferite naționalități au implementat o presupusă schemă de corupție pentru a permite persoanelor care fac obiectul „Notificărilor Roșii” de la Interpol să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova și în alte țări.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te