Austin a făcut promisiunea în fața omologilor săi din aproximativ 50 de țări adunați la baza militară americană Ramstein din Germania. „Această coaliție nu va lăsa Ucraina să eșueze”, a spus ministrul american al Apărării în debutul întâlnirii.
Cu o săptămâna mai devreme, autoritățile americane au spus că au recurs la economii de 300 de milioane de dolari pentru a finanța un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina compus din armament din stocurile Pentagonului.
- Te-ar mai putea interesa: Ucraina își reconstruiește flota militară, dar nu acasă
A fost primul lot de armament trimis de Statele Unite Ucrainei în ultimele trei luni, în care situația de pe front s-a agravat pentru Ucraina.
Apelarea la economii a permis Pentagonului să trimită ajutoare Ucrainei fără aprobări noi din partea Congresului, dar autoritățile spun că fost un procedeu de unică folosință. Economiile sunt utilizate pentru a cumpăra armament nou în locul celui trimis în Ucraina și a completa la loc rezervele americane.
De ce rămâne blocat pachetul principal de ajutoare
Ajutoare de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina rămân blocate în Congres, din luna decembrie. Oficiali americani spun că există suficient sprijin bipartit atât din partea aliaților democrați ai președintelui Joe Biden, cât și a opoziției republicane.
Dar ajutoarele nu pot fi aprobate pentru că fac parte dintr-un pachet care include și alte cheltuieli față de care mai mulți republicani au obiecții din rațiuni de politică internă, iar președintele republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, refuză să pună pachetul la vot.
- Citește și: Germania, Franța și Polonia promit să cumpere armament pentru Ucraina pe piața internațională
Blocajul pune în pericol și finanțarea programelor de instruire a forțelor ucrainene. De la începutul invaziei rusești la scară largă în Ucraina, Statele Unite au instruit aproximativ 19.000 de militari ucraineni, majoritatea la bazele militare din Germania. În total, 129.000 de militari ucraineni au fost instruiți în peste 100 de locații diferite din întreaga lume, de către coaliția care sprijină Ucraina.
„Ucraina nu va ceda, și nici Statele Unite”
Oficialități americane din domeniu securității avertizează că Rusia are în continuare resurse militare mult mai mari decât Ucraina și prevăd scenarii sumbre, dacă ajutorul militar cerut de președintele Biden nu se materializează în Congres. Directorul CIA, William Burns, a avertizat că, în absența ajutorului american, pierderile teritoriale ale Ucrainei anul acesta vor fi „semnificative”.
La reuniunea de la Ramstein de marți, a 20-a asemenea întâlnire a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei, ministrul american al Apărării Lloyd Austin a spus că și Rusia a plătit deja un „preț năucitor” pentru război, repetând estimările că cel puțin 315.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți în război.
„Armata Ucrainei înfruntă condiții aspre și duce lupte grele. Și civilii din Ucraina sunt supuși bombardamentelor constante”, a spus Austin citat de AP, încheind: „Dar Ucraina nu va ceda, și nici Statele Unite”.
### Vezi și... ### Trupe NATO în Ucraina: Un prag de neimaginat sau deja realitate?