Linkuri accesibilitate

Noi ajutoare de securitate, dar nimic nou despre aderare - la ce se poate aștepta R. Moldova de la următorul summit UE


Reuniunea liderilor europeni de la Bruxelles este destinată în special examinării situației din Ucraina și a modalităților de a ajuta militar și economic țară atacată de Rusia
Reuniunea liderilor europeni de la Bruxelles este destinată în special examinării situației din Ucraina și a modalităților de a ajuta militar și economic țară atacată de Rusia

Liderii UE se vor întruni la Bruxelles, pe 21-22 martie, la un summit axat pe sprijinul pentru Ucraina. Proiectul declarației arată că și Republicii Moldova i se va promite sprijin de securitate. Dar chestiunea negocierilor de aderare cu cele două țări rămâne, la acest summit, în plan secund.

În proiectul declarației finale a summitului, văzut de Europa Liberă, liderii UE promit să continue să ofere tot sprijinul necesar Chișinăului pentru a face față provocărilor cauzate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.

Măsurile de sprijin vizează „consolidarea rezilienței, securității și stabilității” Republicii Moldova confruntată cu „acțiuni destabilizatoare” ale Rusiei.

Ceva mai devreme, luna aceasta, ambasadorii țărilor din UE au aprobat o cerere a R. Moldova de a fi ajutată să-și consolideze apărarea, urmând să-i ofere echipamente în valoare de 41 de milioane de euro în următorii trei ani și patru luni. R. Moldova ar urma să poată achiziționa vehicule militare, echipamente de supraveghere aeriană, echipament pentru războiul electronic și echipament logistic.

Dar tema principală a summitului din 21 - 22 martie, de la Bruxelles, rămâne a fi sprijinul pentru Ucraina, în condițiile în care ajutorul american destinat Kievului rămâne blocat în Congresul american.

Ce urmează în chestiunea extinderii

Subiectul extinderii UE rămâne pe agenda întrunirii, însă pe un plan secund. Surse diplomatice au declarat Europei Libere că această situație are loc ca urmare a opoziției Germaniei și Franței, care nu doresc ca o eventuală decizie legată de extinderea blocului comunitar să fie luată înainte de europarlamentarele din iunie.

Altfel, decizia privind următorul pas în ce privește extinderea cu R. Moldova și Ucraina se află deja pe masa liderilor europeni, după ce, la 12 martie, Comisia Europeană a propus țărilor membre ale UE un cadru al negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina.

Documentul descrie cum vor decurge negocierile cu cele două țări care formează un tandem încă de când au primit împreună statut de candidat la aderare, în iunie 2022. În propunerea Comisiei Europene se precizează că cele două țări mai au restanțe la reforme, în cazul R. Moldova acestea vizează sectorul justiției.

Definitivarea cadrului pentru negocieri de către Comisia Europeană sugerează că startul acestora se apropie. Dar acest cadru trebuie aprobat prin decizie unanimă de liderii UE, care stabilesc și data începerii negocierilor.

Cel mai probabil, subiectul extinderii va fi discutat la vară, când sunt programate două noi summituri la final de iunie, destinate în principal selectării noilor membri ai Comisiei și Consiliului European, au transmis sursele diplomatice Europei Libere.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG