Șeful Poliției moldovene cere ca biroul Interpol din țară să fie evaluat de un expert străin

Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu

După un scandal de corupție în care ar fi fost implicați angajați ai biroului Interpol din Moldova, șeful poliției moldovene, Viorel Cernăuțeanu, a cerut secretarului general al Interpol să trimită un expert în Moldova care ar efectua o analiză independentă a activității biroului.

Cernăuțeanu, în discuție cu secretarul general al Interpol, Jürgen Stock, a mai spus că toți angajații care sunt vizați în procesul de urmărire penală au fost suspendați din funcție, fiind demarată și o anchetă de serviciu.

Inițiativa lui Cernăuțeanu „a fost salutată” de către Jürgen Stock, se arată în comunicatul Poliției.

Discuția între Stock și Cernăuțeanu a avut loc în ziua în care șeful biroului moldovean Interpol, Viorel Țentiu, a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile.

El este învinuit de „corupere pasivă, (...) pe două capete de acuzare din Codul Penal”, a spus șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.

Țentiu și alte 12 persoane, la care procurorii moldoveni împreună cu colegii săi din SUA și Franța au efectuat 33 de percheziții, sunt acuzate de implementarea unei presupuse scheme de corupție prin care persoanele care fac obiectul „Notificărilor Roșii” de la Interpol au fost ajutate să obțină azil sau statut de refugiat în Moldova și în alte țări.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te