Associated Press amintește că Durov a fost reținut sâmbătă pe aeroportul Le Bourget al Parisului, în cadrul unei anchete judiciare deschise luna trecută, care implică 12 presupuse încălcări penale.
„Un judecător de instrucție a pus capăt arestului polițienesc al lui Pavel Durov și va dispune aducerea lui în fața instanței pentru o primă înfățișare și o posibilă punere sub acuzare”, se arată într-un comunicat al Parchetului din Paris.
Alte acuzații împotriva lui Durov, care este și cetățean francez, includ faptul că platforma sa este utilizată pentru materiale privind abuzul sexual asupra copiilor și traficul de droguri, fraudă și instigare la tranzacții de crimă organizată și că Telegram a refuzat să împărtășească informații sau documente cu anchetatorii atunci când a fost solicitat de lege.
Arestarea lui Durov în Franța a provocat indignare în Rusia, unii oficiali guvernamentali numind-o motivată politic și o dovadă a dublului standard al Occidentului privind libertatea de exprimare. Indignarea a fost luată în derâdere de unii critici ai Kremlinului, deoarece în 2018 autoritățile ruse au încercat ele însele să blocheze Telegram, dar nu au reușit, anulând interdicția în 2020.
- Te-ar putea interesa și: Reținerea fondatorului Telegram, extinsă până pe 28 august. Cine e Pavel Durov și de ce a fost arestat în Franța
În Iran, unde Telegram este utilizată pe scară largă în ciuda faptului că este interzisă oficial după ani de proteste care au contestat teocrația șiită a țării, arestarea lui Durov în Franța a determinat comentarii din partea liderului suprem al Republicii Islamice. Ayatollahul Ali Khamenei a lăudat în mod voalat Franța pentru că a fost „strictă” împotriva celor care încalcă regulile internetului.
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că arestarea lui Durov nu a fost o decizie politică, ci parte a unei investigații independente. Macron a spus pe X că țara sa „este profund angajată” față de libertatea de exprimare, dar „libertățile sunt exercitate într-un cadru legal, atât pe rețelele sociale, cât și în viața reală, pentru a proteja cetățenii și a le respecta drepturile fundamentale”.
Într-o declarație postată pe platforma sa după arestarea lui Durov, Telegram a declarat că respectă legislația UE, iar felul cum moderează postările este „în conformitate cu standardele din domeniu și în continuă îmbunătățire”.
„Este absurd să pretinzi că o platformă sau proprietarul acesteia sunt responsabili pentru abuzurile de pe acea platformă”, se arată în postarea Telegram. „Aproape un miliard de utilizatori la nivel global folosesc Telegram ca mijloc de comunicare și ca sursă de informații vitale. Așteptăm o rezolvare rapidă a acestei situații. Telegram este cu voi toți”.
Durov este cetățean al Rusiei, Franței, Emiratelor Arabe Unite și al națiunii insulare din Caraibe St. Kitts și Nevis.
Ministerul de Externe al Emiratelor Arabe Unite a declarat marți că „urmărește îndeaproape cazul” și a solicitat Franței să îi ofere lui Durov „toate serviciile consulare necesare în mod urgent”.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că speră ca Durov „să aibă toate oportunitățile necesare pentru apărarea sa legală” și a adăugat că Moscova este „pregătită să ofere toată asistența și sprijinul necesare” directorului Telegram în calitate de cetățean rus.
„Dar situația este complicată de faptul că el este, de asemenea, un cetățean al Franței”, a spus Peskov. (MȚ)
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te