Sentimente naționale în Ucraina (un potpuriu narativ)

Marius Stan blog image

Cu o suprafață aproape cât cea a Franței, o populație de peste 43 de milioane de locuitori și numeroase resurse naturale, industrii high-tech și agricole, Ucraina este o țară crucială pentru stabilitatea continentului european. O Ucraina independentă, democratică și orientată spre reformă și progres nu poate fi privită decât ca un „măr otrăvit” în spațiul ex-sovietic adumbrit de Kremlin.

La fel de relevantă pentru securitatea și stabilitatea Europei Centrale și de Est, Ucraina a avut încă din anii ’90 numeroase motive de a suspecta intențiile pe termen lung ale Moscovei. Să ne amintim că Rusia a fost cea care a refuzat negocierea granițelor exacte dintre cele două state, iar Duma de Stat n-a anulat nicicând rezoluția din 1993 prin care declara Sevastopolul oraș rusesc. Cum transferul Crimeii de la Ucraina la Rusia s-a produs prin forță, în urmă cu 8 ani, ne rămâne doar amintirea unor evenimente care aveau de fapt, încă de pe atunci, un final anunțat.

Majoritatea ucrainenilor n-ar accepta o unire voluntară cu Rusia. Cei din vestul țării, mai ales, au asociat întotdeauna dominația Moscovei cu opresiunea politică și declinul economic. Vorbim, totuși, de o țară care a trecut prin drama Holodomorului, circa 10 milioane de morți pe răbojul politicii agricole criminale a lui Stalin. În pofida forțelor din estul țării care favorizează revenirea la „matca rusă”, sentimentul național a prins rădăcini, din 1991 și până acum, pe tot cuprinsul țării.

Perspectiva de a fi din nou un avanpost al Moscovei în lume nu-i atrage deloc pe ucraineni, care, în mod evident, se uită mai degrabă la condițiile și modelul de dezvoltare al altor țări, precum Polonia, Ungaria sau Republica Cehă. După 1991, ucrainenii din est, din zona rusificată, au demonstrat, în general, că preferă în alegeri candidații care le pot îmbunătăți situația economică. Cu puține excepții, reintegrarea în Federația Rusă nu reprezintă vreun deziderat nici pentru elita politică, nici pentru cea economică.

Avem astăzi în față, într-o confruntare inegală, două țări fără prea multă experiență ca state-națiune, deși, din motive diferite: Rusia, pentru că aici imperiul a surclasat mereu națiunea; și Ucraina, pentru că aici națiunea și statul n-au coincis vreodată. În ambele state, tinere deopotrivă, ceea ce-a străbătut în vâltoarea transformărilor postcomuniste este și o anumită influență a mitologiilor asupra societății. Și pentru că acestor națiuni le-a lipsit experiența Reformei și Iluminismului, utopiile sociale ale erei totalitare au fost adânc înrădăcinate în instituții și valori arhaice.

Istoric vorbind, Ucraina a jucat un rol major în procesul de constituire a statului sovietic. Politica leninistă fusese gândită în ideea unui compromis politic care să reconcilieze bolșevismul cu Ucraina modernă. Chiar și așa, acest compromis s-a dovedit a fi doar un efect secundar al sovietizării fostului Imperiu Rus. Stalin a fost cel care a distrus până la urmă identitatea național-comunistă ucraineană și a reanimat „micul element etnocultural rus”.

Pentru Ucraina, singura alternativă la comunismul sovietic a părut a fi naționalismul (sens larg). După prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, moștenirea sovietică (și deci rusă) a fost cu totul „naționalizată” de către elitele locale. Doctrina „renașterii naționale” a fost asociată rând pe rând cu o serie de președinți postcomuniști (Leonid Kravciuk, Viktor Iușcenko, Petro Poroșenko), căutând cu toții să înlocuiască moștenirea sovietică cu una pur ucraineană (instituții, legislație, identitate). În această paradigmă națională, întreaga istorie sovietică este considerată a fi ocupație străină.

Pentru majoritatea ucrainenilor, comunismul rămâne un sistem artificial impus asupra Ucrainei din exterior, fără nicio rădăcină concretă în istoria sa națională. Pe de altă parte, după 1991, marile orașe ucrainene au ales să acopere „petele negre” ale istoriei sovietice cu nenumărate monumente închinate victimelor accidentului nuclear de la Cernobîl, eroilor căzuți sau veteranilor Războiului Afgano-Sovietic, poeților, pompierilor și actorilor (de pildă, lui Vladimir Vîsoțki), ba chiar unor personaje literare din operele lui Bulgakov ori Ilf și Petrov, sau unor vedete din zona culturii sovietice de masă (în special din film). Din acest punct de vedere, moștenirea sovietică este bine mersi în Ucraina până în zilele noastre.

În estul și sudul Ucrainei, căutarea continuă a rădăcinilor a deschis o cutie a Pandorei din care au ieșit numeroase mituri incompatibile cu proiectul național ucrainean. Cea mai importantă dintre toate a fost mitologia imperială rusă, care, contrar mitologiei sovietice, nu lăsa vreun spațiu imaginabil pentru Ucraina. În spatele Dnipropetrovskului sovietic se zărea Ekaterinoslavul imperial rus, numele original al Zaporojiei fusese Oleksandrivsk sau Aleksandrovsk, Kirovograd fusese fondat ca Elisavetgrad, și așa mai departe. Alte orașe, care își păstraseră denumirea și în perioada sovietică, inclusiv Odessa, Kievul sau Harkovul, și-au schimbat doar emblemele, înlocuindu-le pe cele sovietice cu cele imperiale și presărând peisajul urban cu monumente dedicate monarhilor, nobililor și altor lideri militari ruși.

Demantelarea matricei mitologice generată de Revoluția din Octombrie a continuat sub aproape toți președinții postcomuniști ucraineni (parțial, chiar și sub Ianukovici). Aniversarea acesteia (pe 7 noiembrie) a fost anulată în 2000, sub Leonid Kucima, iar în 2016, deci după Euromaidan, au fost înlăturate toate monumentele leniniste și au fost redenumite numeroase orașe. Ultimele vestigii ale Revoluției bolșevice începeau să dispară atât din spațiul public ucrainean, cât și din memoria colectivă.

Acțiunea autocratului Putin împotriva Ucrainei reprezintă așadar o „regresie” care nu ajută nicicum o traumă istorică de asemenea amploare. Singurul lucru cert, în acest moment, este că agresiunea va consolida sentimentul național în Ucraina...