Separatist pro-Kremlin din regiunea Luhansk, ucis într-un atentat cu mașină-capcană

Mihail Filiponenko

Mihail Filiponenko, membru al adunării regionale din regiunea Luhansk din estul Ucrainei, ocupată de Rusia, a fost ucis într-un atentat cu mașină capcană, a declarat fiul său pe 8 noiembrie. Deocamdată nu sunt disponibile alte detalii.

Direcția principală de informații din Ucraina a revendicat responsabilitatea pentru ceea ce a numit „lichidarea unui criminal de război”. „Operațiunea specială de eliminare a călăului Filiponenko a fost pusă în aplicare împreună cu reprezentanți ai mișcării de rezistență”, a anunțat direcția pe Telegram, adăugând că „vânătoarea continuă” și că „toți criminalii de război și colaboratorii vor avea parte de o ripostă dreaptă”.

### Vezi și... ### Nebunie sau metodă? De ce i-a recunoscut Putin pe separatiștii pro-ruși din Ucraina

Filiponenko a fost șef al trupelor separatiste susținute de Moscova în Luhansk și i-a reprezentat pe separatiștii din Luhansk la centrul de monitorizare a încetării focului din regiune înainte de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina anul trecut.

Se pare că a supraviețuit unei alte tentative de asasinat la 21 februarie anul trecut, cu trei zile înainte de invazie.

Liderii separatiști susținuți de Kremlin din părți ale regiunilor ucrainene Donețk și Luhansk îi ceruseră președintelui rus Vladimir să recunoască independența celor două regiuni față de Ucraina. La mijlocul lunii februarie 2022, legislatorii ruși i-au cerut, de asemenea, lui Putin să recunoască părțile controlate de separatiști din regiunile estice ucrainene Luhansk și Donețk ca state independente și au ratificat documentele corespunzătoare după ce Putin le-a semnat.

Moscova a folosit aceste documente pentru a-și justifica invazia neprovocată a Ucrainei, lansată la 24 februarie 2022.

Înainte de 2010, Filiponenko a fost deputat în districtul Lenin din Luhansk, reprezentând Partidul Regiunilor pro-ruse din Ucraina, acum interzis. După ce Rusia a declarat unilateral anexarea regiunilor ucrainene Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie în septembrie 2022, Filiponenko a devenit liderul deputaților ultranaționaliști ai Partidului Liberal Democrat din Rusia în parlamentul regional instalat de Moscova în Luhansk.

Autoritățile ucrainene au lansat o anchetă împotriva lui Filiponenko și l-au adăugat pe lista persoanelor căutate pentru încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei.

Mai mulți cetățeni ucraineni care au colaborat cu autoritățile ruse de ocupație au fost ținta unor atacatori necunoscuți în teritoriile controlate de Rusia în ultimii ani. Unii dintre ei au fost uciși.

Rusia a acuzat serviciile speciale ucrainene că au organizat asasinatele. Kievul fie nu comentează, fie neagă că ar fi fost implicat în aceste atacuri.

### Vezi și... ### Un scriitor și activist pro-Kremlin, rănit într-un atentat cu mașină-capcană