Linkuri accesibilitate

Un scriitor și activist pro-Kremlin, rănit într-un atentat cu mașină-capcană


Cândva disident de stânga, Zahar Prilepin a devenit unul dintre cei mai deschiși susținători ai președintelui rus Vladimir Putin.
Cândva disident de stânga, Zahar Prilepin a devenit unul dintre cei mai deschiși susținători ai președintelui rus Vladimir Putin.

Scriitorul și activistul politic pro-Kremlin Zahar Prilepin a fost rănit într-un atentat cu mașină-capcană în orașul Nijni Novgorod pe 6 mai, a anunțat agenția de presă de stat TASS.

Potrivit informațiilor preliminare, șoferul lui Prilepin a murit în explozia care a avut loc în regiunea Nijni Novgorod, la aproximativ 400 de kilometri est de Moscova.

Cândva disident de stânga, Prilepin a devenit unul dintre cei mai deschiși partizani de dreapta ai președintelui rus Vladimir Putin și susținători ai invaziei Moscovei în Ucraina. Este cea de-a treia explozie în care sunt implicate personalități pro-Kremlin de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie 2022.

În august 2022, un atentat cu mașină capcană la periferia Moscovei a ucis-o pe Daria Dugina, fiica proeminentului ideolog de extremă-dreapta Aleksandr Dugin, care are legături cu Kremlinul. Autoritățile ruse au susținut că Ucraina a fost în spatele exploziei.

Luna trecută, o explozie într-o cafenea din Sankt Petersburg a ucis un popular blogger militar, Vladlen Tatarsky. Oficialii au acuzat din nou agențiile de informații ucrainene de orchestrarea acesteia.

TASS i-a citat pe purtătorii de cuvânt ai lui Prilepin, care au declarat că acesta este "OK". Nu au fost oferite detalii despre amploarea rănilor sale.

Gleb Nikitin, guvernatorul regiunii Nijni Novgorod, a declarat ulterior pe canalul său Telegram că Prilepin avea „fracturi minore” și că „sănătatea sa nu este amenințată”.

Citând surse anonime, postul de știri rusesc RBK a relatat că Prilepin se întorcea la Moscova pe 6 mai din regiunile ucrainene parțial ocupate Donețk și Luhansk și s-a oprit în regiunea Nijni Novgorod pentru a lua masa.

Poliția investighează incidentul, se arată în raport.

Prilepin a devenit un susținător al lui Putin în 2014, după ce Putin a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea. El a fost implicat în conflictul din estul Ucrainei de partea separatiștilor susținuți de Rusia. Anul trecut, el a fost sancționat de Uniunea Europeană pentru susținerea necondiționată a invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

În 2020, el a fondat un partid politic, Pentru adevăr, despre care presa rusă a relatat că ar fi fost susținut de Kremlin. Un an mai târziu, partidul lui Prilepin a fuzionat cu partidul naționalist O Rusie Dreaptă, care are locuri în parlament.

Copreședinte al partidului nou format, Prilepin a câștigat un loc în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, la alegerile din 2021, dar a renunțat la el.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Statele Unite și NATO sunt de vină pentru presupusul atentat cu mașină-capcană, dar nu a furnizat nicio dovadă pentru a susține această afirmație.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat presei ucrainene că nu poate confirma sau infirma implicarea în acest atac sau în alte incidente care se petrec în granițele Rusiei.

XS
SM
MD
LG