Marți, 7 septembrie se reiau audierile preliminare pentru Khalid Sheikh Muhammad, presupusul organizator al atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001, și alți patru inculpați. Audierile au loc la baza militară americană din Golful Guantanamo, Cuba.
Audierile preliminare se reiau după o pauză de 17 luni, tocmai când Statele Unite se pregătesc să marcheze comemorarea a 20 de ani de la atacurile teroriste care au ucis aproape 3.000 de oameni și care au fost urmate de invazia condusă de SUA în Afganistan în cadrul„războiului împotriva terorismului internațional”.
La câteva luni de la atacuri, Statele Unite au prins sute de „combatanți inamici", suspectați de legături cu rețeaua teroristă Al-Qaeda. Astăzi, 39 rămân în închisoarea de la Guantanamo, inclusiv 12 pe care Washington îi consideră membrii deosebit de periculoși ai rețelei teroriste.
Sistemul de comisii militare care supraveghează anchetarea presupușilor membri ai rețelei Al-Qaeda există de aproape un deceniu și s-a dovedit a fi problematic pentru mai multe administrații americane. Pentru moment a adus numai două condamnări.
Cei cinci inculpați sunt acuzați de conspirație, terorism și uciderea a 2.976 de persoane în atacuri, acuzații care pot aduce pedeapsa cu moartea.
Nu există nicio certitudine că se va pronunța vreun verdict, nici măcar anul viitor.
Avocatul lui Muhammad crede că audierile se reiau acum pentru a marca 20 de ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. David Nevin, implicat în acest dosar din 2008, a declarat pentru BBC că procesele încă nu sunt nici măcar aproape de a începe. El se așteaptă ca procesul să fie încheiat „cam în 20 de ani”.
Muhammad, cunoscut prin inițialele KSM și cel mai proeminent dintre cele cinci, este numit „creierul” atacurilor din 11 septembrie. Se crede că Muhammad -cetățean pakistanez, crescut în Kuweit, în vârstă de 56 de ani – a fost primul care încă din 1996 i-ar fi propus liderului Al-Qaeda, Osama bin Laden să atace o serie de clădiri de anvergură din Statele Unite.
Muhammad este absolvent al unei universități americane, a lucrat pentru guvernul din Qatar la începutul anilor 1990, când a început să se gândească și la atacuri teroriste împreună cu nepotul său, Ramzi Yousef, care a detonat o bombă la World Trade Center din New York în 1993.
Când Bin Laden a aprobat ideea atacului din 11 septembrie, Muhammad ar fi fost pus la conducere, potrivit acuzării. A fost prins în Pakistan în martie 2003 și dus de agenți CIA (Agenția Centrală de Informații) în locuri secrete de interogație- așa-numite „găuri negre” - , în Afganistan și apoi Polonia. A fost supus unor metode deosebite de dure de interogare (waterbording) , înainte de a ajunge la centrul de detenție Guantanamo în 2006.
Muhammad și-a asumat responsabilitatea nu numai pentru atacurile din 11 septembrie 2001, dar și pentru atacurile cu bombe, legate de rețeaua teroristă Al-Qaeda, din Bali și Kenya, pentru încercarea eșuată din 2001 de a doborî un avion de linie american și pentru uciderea jurnalistului american Daniel Pearl .
Sub președintele Joe Biden, audierile preliminare ale celor cinci inculpați se reiau după o întârziere cauzată în principal de pandemia COVID-19.
Audierile anterioare au fost mult îngreunate de eforturile apărării de a demonstra că dovezile strânse de guvernul american fuseseră obținute prin torturarea inculpaților în timpul detenției de la centrele CIA.
Alte piedici în calea unui proces rapid au fost acuzațiile că guvernul a reținut și falsificat probe, a interceptat interviuri cu avocații apărării și le-a încălcat inculpaților dreptul la un proces echitabil.