Linkuri accesibilitate

Anunț la Washington: Osama bin Laden este mort


O fotografie a lui Osama Bin Laden transmisă cu ocazia difuzării unui mesaj la televiziune în 2010
O fotografie a lui Osama Bin Laden transmisă cu ocazia difuzării unui mesaj la televiziune în 2010

Barack Obama: „războiul nostru nu este împotriva Islamului; bin Laden nu a fost un lider musulman, el a fost un ucigaș în masă al musulmanilor”.



„Moartea lui bin Laden marchează realizarea cea mai
Președintele Barack Obama anunțînd moartea lui Osama bin Laden în mesajul către națiune de noaptea trecută
semnificativă pînă la această dată în efortul națiunii noastre de a înfrînge Al-Qaeda. Dar această moarte nu marchează sfîrșitul efortului nostru. Fără îndoială al-Qaeda va continua să efectueze atacuri împotriva noastră. Trebuie să rămînem și vom fi vigilenți, acasă și în străinătate.” - a declarat în cursul nopții trecute Barack Obama, președintele Statelor Unite.





Militari din unitatea operativă din Afganistan privesc la televizori mesajul către națiune al președintelui Obama

După spusele președintelui american: „Este necesar, de asemenea să reafirmăm că Statele Unite nu sînt și nu vor fi niciodată în război cu Islamul. Am făcut-o clar, la fel cum a făcut-o președintele Bush la scurtă vreme după atentatele de la 11 septembrie [2001], că războiul nostru nu este împotriva Islamului; Bin Laden nu a fost un lider musulman, el a fost un ucigaș în masă al musulmanilor. Al-Qaeda a măcelărit mulțimi de musulmani, în numeroase țări, inclusiv în a noastră. Așa că dispariția lui ar trebui să fie salutată de toți cei care cred în pace și demnitatea umană.”

Mii de oameni s-au adunat la New York la locul World Trade Center-ului, ale cărui două turnuri au fost distruse de avioanele deternate de adepții lui bin Laden la 11 septembrie
Lumea celebrează anunțul morții lui Osama bin Laden la New York

2001, într-un atac în care au fost ucise circa 3000 de persoane. Alte mulțimi s-au adunat în Times Square la New York, unde primarul Michael Bloomberg a spus că speră ca vestea morții lui bin Laden să-i conforteze pe cei care și-au pierdut ființele iubite în atacurile de la 11 septembrie 2001.

Fostul președinte George W. Bush a spus că moartea teroristului celui mai căutat din lume semnifică „o victorie pentru America”. Numeroase reacții internaționale încep să se facă auzite. Premierul britanic David Cameron a spus că moartea lui bin Laden „va aduce o mare ușurare” în lume.
Premierul pakistanez Yousuf Raza Gilani cu omologul său britanic David Cameron la o conferință comună de presă la Islamabad, la încputul lunii aprilie
Primul ministru israelian, Benjamin Netanyahu a felicitat Statele Unite pentru „o victorie a justiției”. Ministrul de externe al Franței a declarat că moartea lui bin Laden este „o victorie pentru toate democrațiile din lume care se bat contra acestui flagel abominabil care este terorismul”.



In declarația sa dramatică, făcută la Casa Albă, președintele Obama a spus că a durat luni de zile pentru a se confirma informația, devenită suficient de amplă pentru a-l face săptămîna trecută să decidă autorizarea unei operațiuni secrete în Pakistan.

„Nici un american nu a fost rănit” a spus președintele, adăugînd că cei care au întreprins-o „și-au luat precauții pentru a evita pierderi de vieți civile. După un schimb de focuri, ei l-au ucis pe Osama bin Laden și au recuperat corpul lui”.
World Trade Center 11 Septembrie 2001


Barack Obama a subliniat că „operațiunea țintită”, cum a denumit-o, a fost întreprinsă în cooperare cu oficialități pakistaneze.

O relatare a cotidianului „New York Times” citează însă o oficialitate americană nenumită și o alta din serviciile de informații din Pakistan potrivit cărora Islamabadul nu a fost informat în avans despre operațiune. Faptul că bin Laden a fost ucis adînc în teritoriul pakistanez - se comentează în „New York Times” - ridică încă odată întrebări asupra măsurii reale în care Pakistanul dorește să coopereze cu Statele Unite, dat fiind că oficialitățile pakistaneze au negat ani de zile că bin Laden se află în țara lor.

Comentariile notează că informația că bin Laden se ascundea în localitatea Abbottabad, la o oră de mașină de Islamabad și nu în zona izolată tribală, a survenit ca o surpriză. Abbotabad
La o ceremonie la Abbotabad la începtul unor manevre militare comune între militari chinezi și pakistanezi în 2006
este sediul unei mari baze militare pakistaneze, a unei Academii militare, găzduiește un spital de mari dimensiuni și alte facilități ce ar fi putut servi ca sprijin pentru Osama bin Laden. La Abbottabad a fost arestat anul acesta un important militant radical indonezian, Umar Patek, care era protejat de un membru al al-Qaeda, un funcționar al poștei centrale din localitate, semn că organizația teroristă putea avea și alte cadre operative în zonă.

Intr-un comentariu apărut astăzi dimineață, în publicația on-line Stratfor se nota că, pentru moment este dificil de estimat toate consecințele evenimentului dar că el „deschide calea pentru începutul retragerii din Afganistan, indiferent de impactul practic al morții lui bin Laden. [...] Este posibil ca ea să declanșeze acțiuni ale al-Qaeda în numele lui bin Laden. Nu se știe cît de viabilă mai este al-Qaeda sau cît a fost de compromisă în adîncime. Este clar că acoperirea lui bin Laden a fost suficient de penetrată pentru a permite uciderea lui. Dacă acoperirea sa a fost infiltrată, atunci întrebarea devine în ce măsură acoperirea restului organizației lui a fost penetrată. Este însă improbabil ca al-Qaeda să fi fost atît de compromisă pentru a nu mai putea acționa în viitor...”
XS
SM
MD
LG