Conceputul prezintă cum trebuie să arate o școală model: cu săli de clase renovate, mobilier multifuncțional, sală polivalentă pentru evenimente, cameră de odihnă pentru profesori, cantină modernă. Pentru elevii cu necesități speciale, școlile vor fi dotate cu rampe de acces, lifturi, blocuri sanitare adaptate și dispozitive de asistare.
Perciun recunoaște că proiectul este unul ambițios pentru bugetul de care dispune Ministerul Educației: „Sunt obiective îndrăznețe, dar mai bine să încercăm să facem imposibilul și vedem ce ne reușește”.
Ministrul a prezentat și lista celor 35 de instituții de învățământ din centrele raionale și municipii care urmează să fie modernizate. Din Chișinău, a fost selectat Liceul Sportiv.
Dan Perciun susține că aceste școli au fost selectate după două criterii: să aibă cel puțin 500 de elevi și suficient spațiu pentru a primi elevi din școlile mici din împrejurime.
„Erau unele raioane unde cel mai mare liceu avea sub 500 de elevi, dar, pentru că am vrut să avem o prezentare geografică echitabilă, ne-am străduit să selectăm din fiecare raion cel puțin o instituție. Și în al doilea rând, ne-am preocupat de capacitatea disponibilă: câte locuri libere mai sunt în instituție conform proiectului, ne-am asigurat că avem unde crește”, a explicat ministrul.
Alte cinci școli urmează să fie construite de la zero. „În unele instituții, de principiu, loc nu este, dar în altele este. În cele pe care o să le construim, o să fie cu siguranță. Noi le-am scris pe toate, nu ne-am reținut, am dat curs imaginației și nu am setat o limită. A fost ca o lisă de Crăciun, am ales din tot ce am citit că există în educație în alte țări”, a spus Dan Perciun.
Obiectiv pe țară: rezultate mai bune la testul PISA
Potrivit lui, ministerul vrea să transforme aceste instituții într-un „pol de atracție regională”. Cu alte cuvinte, să atragă aici elevi din școlile mici, care nu au parte de condiții bune de educație.
„Facem asta pentru a crește starea de bine, dar avem și un obiectiv pe țară: de a crește cu 25 la sută rezultatele noastre la PISA până în 2025”, a precizat Perciun.
Reportaj// Copiii din satele Câmpul Drept și Beștemac, raionul Leova, merg la gimnaziul din Sărățica Nouă, după ce școlile din localitățile lor au fost închise, din cauza numărului mic de elevi.
Your browser doesn’t support HTML5
Pentru crearea rețelei celor 35 de școli model, este nevoie de 70 de milioane de euro. Ministerul a identificat 14,5 milioane de euro, pentru anumite lucrări care se vor desfășura pe parcursul acestui an, și mizează, în continuare, pe suportul Băncii Mondiale și a altor parteneri străini.
Totodată, în 2024 vor fi cumpărate circa 70 de autobuze școlare, alte 10 vor fi donate de UNDP. Potrivit lui Perciun, parcul de autobuze pentru elevi nu a mai fost reînnoit din 2013.
De asemenea, din septembrie vor fi oferite alocații lunare de 50 de euro părinților care vor accepta să-și dea copiii la școli mai mari. Ministerul Educației anticipează că, la etapa inițială, între 1.000 și 2.000 de familii vor primi această alocație.
### Vezi și... ### Cum vor arăta și unde vor fi cele 35 de școli model pe care le vrea Ministerul Educației?