Linkuri accesibilitate

Cum vor arăta și unde vor fi cele 35 de școli model pe care le vrea Ministerul Educației?


Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, explică în studioul Europei Libere de la Chișinău conceptul școlilor model.
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, explică în studioul Europei Libere de la Chișinău conceptul școlilor model.

Cele 35 de școli model pe care vrea să le creeze ministerul Educației și Cercetării sunt școli existente, amplasate în centrele raionale și care vor fi modernizate în următorii doi ani, pentru a le oferi elevilor „educație de calitate mai bună”, afirmă ministrul Educației, Dan Perciun.

Pentru ca o școală să devină model, trebuie să îndeplinească două condiții, a spus ministrul Perciun în podcastul „Pe Agendă” de la Europa Liberă.

„De principiu, - a explicat el - când vorbim de o școală model, vorbim de o școală existentă, care are peste 500 de elevi la acest moment, care mai are 200 de locuri libere, să mai poată atrage copii din alte instituții, în special foarte mici”.

Școli moderne cu sere inteligente

Ministerul a identificat primele zece instituții de învățământ pe care vrea să le transforme în următorii doi ani, pentru fiecare fiind nevoie de aproximativ 2 milioane de euro.

Investițiile se vor face în infrastructură, dotarea cu echipamente și pregătirea profesorilor. Elevii școlilor model ar urma să aibă terenuri de sport interioare și exterioare renovate, laboratoare digitale și chiar sere inteligente exterioare, unde să poată aplica practic cunoștințele asimilate teoretic.

Elevii din școlile foarte mici care vor veni să învețe în școlile model vor avea parte de transport școlar, iar părinții lor vor primi vreme de doi ani o alocație lunară de 50 de euro.

Primele alocații ar urma să fie oferite de autorități din luna septembrie, iar ministerul anticipează că în etapa inițială în jur de 1000-2000 de familii vor accesa această alocație pentru copii.

„De regulă, copiii din instituțiile foarte mici, unde sunt foarte puțini elevi, sunt și din familii social vulnerabile și credem că această compensație o să servească și unui rol social, dar și, în egală măsură, o să încurajeze părinții să acceseze o educație mai bună”, spune ministrul Perciun.

Ce altceva mai puteți afla din interviul cu ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun:

  • Disputa cu scântei politice dintre Ministerul Educației și Primăria Chișinău.
  • În ce alte raioane șefii direcțiilor raionale de învățământ au refuzat să plece din funcție?
  • Cum poate fi educația ferită de patimile politice?
  • Câți profesori lipsesc din sistemul de educație din R. Moldova?
  • Ce se va întâmpla cu profesorii din școlile mici, dacă elevii lor se duc să învețe în școlile mari?
  • Ce investiții se vor face în instituțiile care nu vor fi transformate în „școli model”?

Pe agendă, cu Cristina Popușoi” este un produs al Europei Libere, în care invitați de prestigiu sunt intervievați săptămânal în studioul nostru din Chișinău. Cu un episod nou publicat în fiecare miercuri seara, aduce 30 de minute de întrebări și răspunsuri la ordine zilei pentru orice spectator din R. Moldova. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul. Emisiunea poate fi urmărită pe canalul de YouTube Europa Liberă Moldova și pe site-ul moldova.europalibera.org.
  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG