Linkuri accesibilitate

Ce spun fostele coaliții din Consiliul Municipal Chișinău despre cum va funcționa Consiliul nou


Vlada Ciobanu, activista platformei civice „Primăria Mea”, în studioul Europei Libere.
Vlada Ciobanu, activista platformei civice „Primăria Mea”, în studioul Europei Libere.

Lipsa unei coaliții oficializate în noul Consiliu Municipal Chișinău, unde niciun partid nu deține majoritatea, poate duce la majorități ad-hoc și decizii „dubioase”. Temerea a fost exprimată de activista platformei civice „Primăria Mea”, Vlada Ciobanu, într-o nouă ediție a podcastului „Pe Agendă”.

Activista care monitorizează activitatea autorităților publice locale a spus că asemenea coaliții în care partide rivale votează „pragmatic” au existat în Consiliul Municipal Chișinău în timpul primului mandat al primarului Ion Ceban.

Ceban a câștigat un nou mandat la alegerile locale din 5 noiembrie, dar partidul său MAN a obținut doar 20 din cele 51 de locuri ale Consiliul Municipal, așa încât nu poate conduce capitala de unul singur. Ceban a sugerat că nu-și dorește crearea de alianțe, dar așteaptă „constructivitate” de la toate partidele din Consiliu.

„Avem experiența mandatului precedent când reprezentanți a unor partide unioniste votau într-o veselie, cum spunem noi, împreună cu socialiștii și cu ceilalți pentru niște proiecte de decizie foarte dubioase”, spune însă Vlada Ciobanu.

Tot 20 de mandate în Consiliul Municipal Chișinău a obținut formațiunea de guvernământ, PAS, care a spus că nu va face coaliții cu MAN, Partidul Socialiștilor din care Ceban a făcut parte în trecut a obținut 6 mandate și a spus că este gata să discute cu primarul, 2 mandate a obținut Partidul Comuniștilor, iar Platforma DA, Partidul Nostru și Partidul Renaștere - câte 1.

Activista Vlada Ciobanu crede că această configurație îi permite primarului să găsească suficient sprijin chiar dacă PAS va rămâne în opoziție.

Riscurile votului „pragmatic” în Consiliul Municipal

Consiliul Municipal este cel care ia decizii în privința bugetului capitalei, aprobă autorizații de construcție sau planuri urbanistice zonale.

Ultimele două domenii prezintă mai mari riscuri de corupere, potrivit Vladei Ciobanu. „Dezvoltatorii imobiliari iau un teren pe care pot să construiască clădiri comerciale de 1-2 etaje (...) merg în Consiliul Municipal și dacă au majoritatea celor prezenți, schimbă destinația terenului și pot să construiască în loc blocuri cu 10-16 etaje”, spune activista care a participat în trecut la proteste față de autorizații de construcție controversate.

„Nu-mi fac mari speranțe pentru aproape nici un consilier, pentru că este foarte ușor să fii corupt în Consiliul Municipal Chișinău”, mai spune activista.

Ce mai puteți afla din acest interviu:

  • Cum s-au schimbat așteptările cetățenilor după ce au aflat cine sunt câștigătorii alegerilor locale din 5 noiembrie?
  • Cum se pot implica după alegeri locuitorii unei comunități în luarea deciziilor de către primari și consilieri?
  • Cine are de pierdut din cauza luptei continue dintre autoritățile municipale și cele centrale?
  • Ce contează mai mult în dezvoltarea Chișinăului: resursele financiare sau competența?

„Pe agendă, cu Cristina Popușoi” este un produs al Europei Libere, în care invitați de prestigiu sunt intervievați săptămânal în studioul nostru din Chișinău. Cu un episod nou publicat în fiecare miercuri seara, aduce 30 de minute de întrebări și răspunsuri la ordine zilei pentru orice spectator din R. Moldova. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul. Emisiunea poate fi urmărită pe canalul de YouTube Europa Liberă Moldova și pe site-ul moldova.europalibera.org.
  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG