Serghei Lavrov: „Dacă depinde de Rusia, atunci nu va fi război”

Imagine de arhivă

Rusia a transmis vineri cel mai puternic semnal de până acum că ar fi dispusă să negocieze pe baza propunerile de securitate făcute miercuri de Statele Unite, mai degrabă decât cele înaintate de NATO. Într-un interviu radiodifuzat, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a ținut să precizeze: „Dacă depinde de Rusia, atunci nu va fi război. Nu vrem războaie. Dar nici nu vom permite ca interesele noastre să fie călcate în picioare, să fie ignorate".

Rusia a desfășurat zeci de mii de militari în apropierea graniței cu Ucraina, și solicită modificarea din temelii a aranjamentelor de securitate post-Război Rece în Europa. Statele Unite și aliații lor, pe de altă parte, l-au avertizat pe președintele Vladimir Putin că Rusia se va confrunta cu sancțiuni economice fără precedent, dacă va ataca Ucraina.

### Vezi și... ### Casa Albă: Joe Biden a avertizat că Rusia ar putea invada Ucraina în februarie

Lavrov a spus că Occidentul continuă să ignore interesele Rusiei, dar există cel puțin „ceva” în răspunsurile scrise transmise miercuri de Statele Unite și NATO la propunerile Rusiei. Deși răspunsurile nu au fost făcute publice, atât administrația americană cât și NATO au confirmat că sînt dispuse să discute cu Moscova aspecte legate de controlul armamentului în Europa și măsuri reciproce de consolidare a încrederii. Au respins însă categoric alte cereri ale Rusiei, cum ar fi garanția că Ucraina și alte foste rrepublici sovietice nu vor fi primite în NATO.

### Vezi și... ### A.Blinken: Putin trebuie să aleagă între diplomație sau agresiune. Noi suntem pregătiți

Lavrov a mai spus vineri că se așteaptă să se întâlnească din nou cu secretarul de stat al american Antony Blinken în următoarele două săptămâni, apreciind că propunerile înaintate miercuri de Statele Unite sînt mai „substanțiale” decât cele făcute de NATO. Răspunsul oficial va veni însă de la președintele Vladimir Putin care studiază acum cele două documente, a mai precizat Lavrov.

Remarcile șefului diplomației ruse au fost între cele mai conciliante făcute de Moscova cu privire la criza din Ucraina, care s-a transformat într-unul dintre cele mai tensionate conflicte Est-Vest de la încheierea Războiului Rece în urmă cu trei decenii, apreciază agenția Reuters.