Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău urma să fie pe deplin funcțional la sfârșitul acestui an, dacă s-ar fi respectat calendarul de acțiuni stabilit de specialiștii români și moldoveni în energetică. Dar ministrul economiei și infrastructurii de la Chișinău, Chiril Gaburici, a declarat că tronsonul Ungheni-Chișinău ar urma să devină funcțional la sfârșitul anului viitor - 2019. El a spus că Moldova ar fi îndeplinit toate condițiile pentru a permite construirea gazoductului Iași-Chișinău. Valentina Ursu a discutat cu expertul Sergiu Tofilat despre nevoia unei alternative energetice pentru R.Moldova.
Sergiu Tofilat: „Noi de la Independență avem situația că Republica Moldova depinde sută la sută de gazul rusesc și de 20 și ceva de ani scriem strategii în energetică. Și cum expiră strategia precedentă, se schimbă data și unele cifre și se face altă strategie, dar lucrurile nu se mișcă.”
Europa Liberă: Explicația care ar fi?
Sergiu Tofilat: „În primul rând, începem cu aceea că este foaie de parcurs pe interconexiune și pe energie, și pe gaz aprobată printr-o hotărâre de Guvern din iunie 2015. Acolo, dacă ne uităm în Anexa 2 a foii de parcurs pe interconexiunea la gaze, gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău trebuia să fie dat în exploatare încă în trimestrul IV al anului 2017. Noi suntem acuși în trimestrul IV, 2018 și lucrurile se mișcă destul de greu. De ce nu se mișcă? Pentru că autoritățile sunt cointeresate de menținerea monopolului Moldova-Gaz în sfera de gaze naturale, pentru că de acolo se fură la greu.”
Europa Liberă: Chiril Gaburici, ministrul Economiei și Infrastructurii, spune că Moldova ar fi îndeplinit deja toate condițiile pentru a permite construirea gazoductului Iași-Chișinău. Ce urmează?
Sergiu Tofilat: „Nu este suficientă doar construcția fizică a gazoductului de la Ungheni până la Chișinău.”
Europa Liberă: Adică, nu doar infrastructura?
Sergiu Tofilat: „Exact! Infrastructura propriu-zisă trebuie să fie și pe partea moldovenească, și pe partea română. Deci trebuie construite încă 160 km de gazoduct pe teritoriul României, Onești-Gherăești-Lețcani, pentru că de acolo trebuie să vină gazul și trebuie montate două stații de pompare pe teritoriul României. De aceea, pasul pe care l-a făcut guvernarea în sensul că a vândut gazoductul...”
### Vezi și... ### Premierul Pavel Filip va ține „sub control personal” construcția gazoductului Ungheni-ChișinăuEuropa Liberă: Transgazului?
Sergiu Tofilat: „Întreprinderea Vestmoldtransgaz, care deținea gazoductul Iași-Ungheni, a fost vândută sau privatizată de Transgaz din România. Este un pic de logică în asta, pentru că Transgazul îi interesat să construiască și în Moldova, și în partea românească.”
Europa Liberă: Și dl Gaburici așa și spune: „Transgaz poate să organizeze deja licitații pentru materiale și să pornească lucrările de construcție a acestui gazoduct”.
Sergiu Tofilat: „Da, numai că pe lângă construcția fizică a gazoductului mai sunt alte probleme care trebuie rezolvate. Trebuie delimitat serviciul de vânzare a gazului angro de infrastructura de rețele de gaz, adică compania care va opera rețelele de gaz trebuie să fie separată de compania care va vinde gazul angro, ceea ce se numește în engleză and bundling. De aici derivă și problema cu datoriile la gaz. Cine va prelua aceste datorii, în baza la ce? Și subiectul acesta în genere nu se discută. Mai departe...”
Europa Liberă: Dar cum poate fi el aplanat?
Sergiu Tofilat: „Aici trebuie de discutat, nu există o soluție simplă. Deci, pe lângă asta trebuie modificat cadrul legal, ca să fie acordat acces liber și egal la toți operatorii la infrastructura de gaz. Dacă Transgazul vrea să ducă gazul prin rețelele de distribuție, nu doar să-l aducă la Chișinău, dar să-l vândă și în nordul republicii, și în sud, trebuie să aibă acces garantat la rețelele de distribuție a gazului. Deci trebuie de făcut și lucrul acesta. Mai departe, trebuie întărită independența reglementatorului care să asigure că se respectă regulile pieței, adică ANRE trebuie să fie o instituție independentă și să nu favorizeze anumiți operatori sau anumite interese politice.”
Europa Liberă: Gazpromul poate pune pripoane?
Sergiu Tofilat: „Bineînțeles că da. La momentul de față, Moldova-Gaz este și importator de gaze, și deține infrastructura. Trebuie separat și juridic, și după dreptul de proprietate, trebuie separat serviciul de întreținere a rețelelor de serviciul de vânzare angro a gazului. Evident că Gazprom se va opune. Noi avem termen limită până la sfârșitul anului 2019, însă problemele de care eu am vorbit nu se discută, nici nu sunt pe agenda publică. Cu datoria la gaz, în genere... Mai întâi trebuie oprită acumularea ei, pentru că Transnistria nu plătește gazul și datoria crește în fiecare lună, în fiecare zi. După ce oprești acumularea, trebuie să delimitezi care e datoria malului drept, al nostru, al Republicii Moldova și care este datoria malului stâng, a regiunii transnistrene.”
Europa Liberă: Dar guvernanții au spus cu foarte multe ocazii că nu se va pune în cârca părții moldovenești datoria pe care o au cei din stânga Nistrului?
### Vezi și... ### Igor Dodon: „Transnistria are viitor doar în componența R.Moldova”Sergiu Tofilat: „Trebuie să fie un document semnat de ambele părți – și de Gazprom, și de Republica Moldova – și atunci noi avem în baza la ce discuta. Faptul că a zis Ion sau a zis Vasilică, asta pe noi nu ne încălzește cu nimic. Sunt declarații pe care politicienii peste o jumătate de oră le uită și spun că nu, noi nu așa am spus, noi am avut altceva în vedere. Deci, atunci când va exista un document care explică, reglementează clar cum se delimitează datoriile, cine le preia, care sunt aceste datorii, în genere, pentru că noi azi operăm cu niște cifre care nu-s verificate, noi trebuie să credem pe cuvânt contabilul de la Moldova-Gaz, pentru că autoritățile n-au făcut niciun fel de control de la momentul fondării acestei întreprinderi și noi atunci vorbim cu niște cifre luate din aer, care nu sunt veridice.”
Europa Liberă: Dl Tofilat, dar atunci când vorbim despre darea în exploatare a gazoductului Iași-Chișinău, se ia în calcul mai mult voința politică sau trebuie de luat în calcul și insuficiența de bani?
Sergiu Tofilat: „Evident că trebuie luată în calcul și finanțarea, dar haideți să înțelegem logica, pentru ce noi avem nevoie de acest gazoduct. În anul 2000, eu răsfoind internetul, am găsit un articol foarte interesant în publicația on-line „Vedomosti”. Se numește „Молдова сдалась” („Moldova s-a predat”) și în anul 2000 Gazprom a oprit livrările de gaz, am rămas și fără energie, deci era o criză destul de serioasă și Gazpromul a impus niște condiții – să nu mai vândă altcineva gaz în Moldova, să fie achitate datoriile în termen de câteva zile, să fie făcute plăți în avans... Deci, noi depindem de un singur furnizor, Gazprom, care este o filială a Ministerului de Externe rus. Deci este utilizat Gazpromul ca o bâtă politică de către Kremlin pentru a-și impune anumite interese în Moldova. Noi trebuie să scăpăm de această influență și una din metode este să construim gazoduct alternativ, ca în cazul în care Rusia ne oprește livrările de gaz, să putem cumpăra gaz prin altă infrastructură, prin acest gazoduct. Inițial, când Guvernul a aprobat foaia de parcurs, era vorba că finanțarea va veni de la BERD, BEI, de la Comisia Europeană va fi un grant de 10 milioane de euro...”
Europa Liberă: Exact!
Sergiu Tofilat: „Deoarece a fost privatizat Vestmoldtransgazul, care deține gazoductul Iași-Ungheni, această finanțare deja nu mai este disponibilă, acest grant îl pierdem.”
Europa Liberă: Dar compania românească Transgaz, care urmează să prelungească până la Chișinău acest gazoduct Iași-Ungheni, spune că ar putea primi fonduri europene nerambursabile în valoare de 46 de milioane de euro pentru a crește capacitatea acestei conducte?
Sergiu Tofilat: „Foarte mult m-aș bucura pentru noi, dacă s-ar întâmpla acest lucru.”
Europa Liberă: Declarația vine din partea companiei românești Transgaz.
Sergiu Tofilat: „Foarte bine. Asta înseamnă că trebuie să ne bucurăm, dacă europenii vor acorda un grant.”
Europa Liberă: Dvs. acum sunteți sigur că la finele lui 2019 acest gazoduct poate fi funcțional? De ce vă pun această întrebare și insist să răspundeți? Pentru că cu referire la conducta de gaz Iași-Ungheni, care urmează să fie extinsă până la Chișinău ambasadorul României, dl Ioniță, speră că gazoductul ar putea deveni deplin funcțional în următoarele 20 de luni, adică autoritățile de la Chișinău vorbesc de sfârșitul anului viitor, dl ambasador mai ia ceva rezervă și spune că 20 de luni ne-ar trebui. Dvs., ca și expert în energetică, puteți face un pronostic clar când ar putea să fie dat în exploatare?
Sergiu Tofilat: „Nu știu de ce ambasadorul României speră, experții independenți speră să fie finalizat gazoductul cât mai repede, dar autoritățile sunt foarte liniștite. Noi avem o situație destul de complicată în regiune. Eu mă refer aici la faptul că Federația Rusă de ceva timp construiește două gazoducte alternative care să înconjoare Ucraina și noi riscăm din anul 2020 să rămânem fără gaz, și autoritățile din Moldova stau foarte liniștite.”
Europa Liberă: Păi acest risc nu ar trebui să le dea bătăi de cap autorităților?
### Vezi și... ### Bulgaria se pregătește să preia cea de a doua conductă TurkStreamSergiu Tofilat: „Evident că da. Dacă pe bune nu se examinează nu știu de ce opțiunea de livrări în regim de revers prin gazoductele existente. Noi avem trei gazoducte care merg spre Balcani și prin ele ar putea Moldova primi gaz în regim de revers. Și atunci nu am mai avea nevoie de gazoductul Iași-Ungheni, dacă să luăm așa, pe bune. Nu știu de ce scenariul acesta nu prea se examinează, n-am auzit să fie opinia Guvernului, Ministerului Economiei în sensul acesta. Deci, evident, ținând cont de faptul că Rusia dorește să izoleze Ucraina și să nu mai livreze gaz prin teritoriul Ucrainei și, respectiv, prin Moldova, noi riscăm să rămânem fără gaz începând cu anul 2020. Contractul nostru cu Gazpromul expiră în decembrie 2019...”
Europa Liberă: Dl Gaburici spunea că acest contract cu Gazprom pe care îl are Republica Moldova este valabil până la sfârșitul anului viitor și nu ar exista nicio premisă ca acesta să fie anulat?
Sergiu Tofilat: „Și dacă Rusia finalizează construcția gazoductului Turkish Stream și Nord Stream 2 și nu mai livrează gaz prin Ucraina, ce va zice dl Gaburici? Of, mă scuzați, ne-am încurcat, n-am știut? Bine, Rusia a pornit acest lucru deja mai bine de un an și evident că asta ar trebui să ne alarmeze.”
Europa Liberă: Deși Rusiei îi este convenabil să vândă gazele tuturor celor care au nevoie?
Sergiu Tofilat: „Rusia are alte interese. Bine, pornind de la aceea că jumătate din bugetul Federației Ruse se formează din exportul de gaze și de petrol, deci pentru dânșii asta e o sursă de venit pe care nu ai cum s-o înlocuiești și China nu se grăbește să cumpere de la ei, deci Rusia are nevoie de piața europeană ca să livreze gaz și petrol. Asta e incontestabil. Pentru asta creează infrastructura alternativă, construiește gazoductele celea două care să înconjoare Ucraina, pentru că vrea să pună presiune și economică, și de altă natură pe Ucraina. Asta ne-ar afecta și pe noi. Să nu uităm de faptul că Rusia este o țară controlată de un regim cleptocratic, adică de oameni care folosesc puterea pentru a se îmbogăți și pentru dânșii orice proiect de infrastructură, construcție unde există un deviz de cheltuieli, unde se învârt niște bani este o sursă de venit. Construiești ceva, mai pui niște bani pe alături. Întrebați-i pe prietenii lui Putin, alde Rotenberg și restul, cei mai mari beneficiari ai contractelor cu statul. De unde credeți că apar schemele de spălare de miliarde prin Moldova și prin regiune? Iată din aceste contracte de construcție, fie că-s stadioane pentru Jocurile Olimpice, fie că-s proiecte de infrastructură energetică ș.a.m.d.”
Europa Liberă: Se pare că totuși la Chișinău ar fi un consens între puterile statului. De ce? Pentru că și dl Dodon la microfonul Europei Libere a vorbit despre nevoia alternativei asigurării cu resurse energetice a Republicii Moldova, guvernarea spune că are această relație bună cu Bucureștiul și va insista să fie dat în exploatare acest gazoduct Iași-Chișinău. Dacă există consens în vârful puterii, înseamnă că șansele cresc?
Sergiu Tofilat: „De la faptul că dl Dodon a spus ceva, asta nu înseamnă că există consens. Dl Dodon la Moscova spunea că datoria la gaz este a Republicii Moldova, la Chișinău spunea că nu, nu, n-are nimic cu Republica Moldova, deci să credem în cuvintele dlui Dodon, asta-i să nu ne respectăm pe noi. Dacă guvernarea pe bune ar vrea să asigure independența energetică a Republicii Moldova, în primul rând, gazoductul de mult era construit. În afară de asta, problema cu datoria la gaz trebuie odată și odată rezolvată. Ea pornește, după cum am zis, de la oprirea acumulării datoriei, de la verificarea acestei datorii, deci trebuie să faci un audit, și nici nu audit, dar o revizie la Moldova-Gaz. Audit înseamnă să iei selectiv careva documente, revizie înseamnă să iei fiecare hârtiuță, factură și să vezi cât îi exact această datorie și de acolo să pornești să faci ordine, că doar prin vorbe...”
Europa Liberă: Pe moment, știți că nu există șef la Moldova-Gaz?
Sergiu Tofilat: „Nu există șef, este vicepreședinte care a fost decorat un an în urmă de dl Dodon cu Ordinul „Gloria Muncii”. În noiembrie 2017, socialiștii fac conferință de presă și lămuresc că, iaca, Moldova-Gaz ne fură, au tarif de două ori mai mare decât prețul de import al gazului, dar cu două luni înainte de asta, în septembrie 2017, dl Dodon îl decorează pe vicepreședintele Moldova-Gaz, Iacob Cazacu, cu Ordinul „Gloria Muncii”. Ei cumva acolo între dânșii discută? Și noi trebuie să-i credem pe cuvânt. Păi, ei ne mint, de fapt. Asta este o fățărnicie!”