Europa Liberă: A fost primul scenariu, că ați spus că scoateți lumea în stradă. Dvs. ați mai vorbit că le transmiteți celor de la guvernare și un alt mesaj, pe care insistați de ceva timp, referitor la un regim prezidențial în Republica Moldova. Acum un an, ați promis că adunați 1 milion 500 de mii de semnături.
Igor Dodon: „S-au colectat 1 milion două sute 50 de mii – 1 milion trei sute de mii de semnături deja.”
Europa Liberă: Și unde sunt ele?
Igor Dodon: „La Partidul Socialiștilor. Au fost create bazele de date, avem toate informațiile necesare, știm ce oameni susțin acest mesaj, noi cu dânșii lucrăm.”
Europa Liberă: Și mai departe ce urmează cu ele?
Igor Dodon: „Mai departe urmează alegerile parlamentare unde oamenii sperăm să ne susțină, inclusiv unul din punctele programului va fi stat prezidențial. După alegerile parlamentare, majoritatea parlamentară, atunci noi vom promova modificarea Constituției, pentru ca să trecem la un stat prezidențial. Dacă nu va fi majoritate parlamentară, va fi un grup de inițiativă pentru referendum de modificare a Constituției.”
Europa Liberă: Știți că, până una-alta, actuala legislatură vrea să modifice Constituția, să introducă inclusiv ca vectorul politicii externe să se rezume la integrarea europeană. Credeți că se vor aduna suficiente voturi în Parlament pentru a se modifica Legea Fundamentală?
Igor Dodon: „Eu consider că aceasta este o greșeală. Nu este corect ca subiecte ideologice să fie introduse în Legea Supremă a Republicii Moldova și eu nu-mi amintesc prea multe state unde este introdusă integrarea europeană sau integrarea euroasiatică în Constituție. Este o greșeală, este o încercare disperată a celor de la guvernare, a Partidului Democrat de a se promova ca apărător al valorilor europene, însă ceea ce au făcut ei pe parcursul ultimilor luni și de când sunt la guvernare cred că deja nu poate să inducă pe nimeni în eroare cât de pro-europeni sunt ei sau nu.”
Europa Liberă: Dar acum în societate sunt foarte multe voci care spun că, dacă în următorul Parlament socialiștii vor avea multe sau majoritatea mandatelor, atunci Igor Dodon va pune în practică toate planurile venite de la Moscova? Se aduce în actualitate federalizarea Republicii Moldova ca prioritate și a doua – răcirea relațiilor dintre Republica Moldova și UE.
Igor Dodon: „Acestea sunt argumentele cu care încearcă să jongleze oponenții mei politici, în special din dreapta electorală și cei de la guvernare. Haideți să fim conștienți! Republica Moldova este un stat democratic și orice încercare de a promova o anumită reformă substanțială, constituțională, schimbarea formei statului nu poate avea loc la dorința unei persoane sau unui partid, chiar dacă controlează majoritatea parlamentară, orice modificare trebuie să fie aprobată cu
„Orice soluție pentru Transnistria, pentru reunificarea țării va fi discutată și va fi pusă în discuție la un referendum național”
consimțământul cetățenilor prin referendum. De aceea, ca să vă liniștesc, orice soluție pentru Transnistria, pentru reunificarea țării va fi discutată și va fi pusă în discuție la un referendum național, va fi aprobată preventiv de comunitatea internațională în format „5+2” și aici nu poate fi vorba de un plan de federalizare al Rusiei sau al Statelor Unite. Aici trebuie să fie un plan al Republicii Moldova, aprobat de către jucătorii internaționali și eu consider că în acest sens perspective clare sunt. În ceea ce ține de vectorul geopolitic extern, acordurile semnate, anularea unor acorduri, modificarea unor acorduri, semnarea unor altor acorduri de integrări geopolitice, în opinia mea, pot avea loc doar după discuții cu cetățenii. În 2014, guvernarea – și atunci am venit cu acest mesaj – s-a grăbit, când a semnat acest acord, trebuia să organizeze un referendum, să afle opinia cetățenilor, așa ar fi fost corect.”
Europa Liberă: Ei au spus că referendumul se organizează doar atunci când se solicită aderarea la UE.
Igor Dodon: „Indiferent. De aceea, în opinia mea, pe aceste subiecte sensibile, într-o țară unde societatea este divizată practic în două, trebuie să mergem să discutăm cu oamenii, să-i întrebăm opinia.”
Europa Liberă: Dl Dodon, dar Rusia a vrut federalizare? Atunci când a propus „planul Kozak”, asta se prevedea.
Igor Dodon: „Eu pot să vă aduc exemple din anii 2001-2002, până la „planul Kozak”, când OSCE și ambasadorul, fostul ambasador al Statelor Unite și mulți funcționari din Occident promovau anume ideea și denumirea de federalizare. Eu sunt documentat foarte bine la acest subiect, așa că ideea de federalizare n-a apărut de la ruși, de la Kozak, a apărut mai târziu, însă orice idei și planuri care au fost până acum, ele nu mai sunt actuale; situația s-a schimbat radical. Și avem situația din Ucraina, avem situația în regiune, în general, de aceea că vorbim despre un plan care a fost anterior că există riscul pentru a fi implementat la această etapă, eu cred că ar fi o greșeală.”
Europa Liberă: Dar această frică că poate fi transnistrizată Republica Moldova are argumente la bază?
Igor Dodon: „Eu cred că sunt prostii. Toate argumentele în ceea ce ține de riscurile și de mesajele dure împotriva reunificării țării sunt din partea exponenților sau a unioniștilor, sau a radicalilor de dreapta și vă spun de ce. Ei înțeleg foarte bine că, odată reunificată țara, în sistemul politic al Republicii Moldova vor apărea cel puțin jumătate de milion de cetățeni ai Republicii Moldova cu drept de vot, cel puțin jumătate dintre ei, care...”
Europa Liberă: Dar în Transnistria nu mai locuiesc nici măcar 400.000 de oameni...
Igor Dodon: „200.000 sunt cu drept de vot. De aceea și am spus, cel puțin jumătate cu drept de vot, care ar schimba structura și multe din ceea ce ține de landșaftul politic în Republica Moldova. Și cei care sunt adepți ai destrămării statului, cei care sunt adepți ai intrării în NATO, de exemplu, ei înțeleg foarte bine că, odată cu reunificarea țării, niciodată aceste planuri sau cel puțin în viitorul apropiat ele nu vor fi implementate. De aceea, ei vor încerca să sperie lumea cu tot felul de trans... Cum ați spus?”
Europa Liberă: Transnistrizarea Republicii Moldova.
Igor Dodon: „Transnistrizare ș.a.m.d. Categoric nu este vorba și nu poate fi un astfel de lucru. Populația Republicii Moldova este de circa 3 milioane de cetățeni, stânga Nistrului este mai puțin de 400-450 de mii. Din contra, noi o să-i luăm în brațe aici, în dreapta Nistrului, și de la aceasta Republica Moldova are doar de câștigat.”
Europa Liberă: Dar ați auzit vreun lider de la Tiraspol care ar fi spus că vrea această reunificare a celor două maluri ale Nistrului?
Igor Dodon: „Ei nu pot să vină cu acest mesaj, pentru că au un referendum, în opinia lor organizat legal, în opinia noastră – ilegal, în anul 2006. Sunt anumite mesaje politice cu care ei merg în alegeri, dar este și opinia cetățenilor din stânga Nistrului, pe care noi o cunoaștem destul de bine și care înțeleg foarte bine că altă soluție nu există. Inevitabil, Transnistria are viitor doar în componența Republicii Moldova. Eu voi avea în câteva săptămâni...”
Europa Liberă: La mijlocul lui septembrie, da?
Igor Dodon: „Pot să vă spun și data. Data este deja fixată, dar nu va fi corect față de colegul meu din stânga Nistrului, față de dl Krasnoselski, dar în prima decadă a lunii septembrie va avea loc următoarea întrevedere cu dl Krasnoselski aici, în dreapta Nistrului, cel mai probabil, la Condrița.”
Europa Liberă: De ce insistați pe această locație?
Igor Dodon: „Așa am convenit data trecută. Eu am fost la ei, pe urmă ei au fost la noi, la Holercani; noi am fost din nou la ei și acum ei vin la noi.”
Europa Liberă: Aceste exerciții militare care se desfășoară cu regularitate în stânga Nistrului, fără acceptul Chișinăului, cum le vedeți Dvs.?
Igor Dodon: „Trebuie să vedem foarte clar ce se întâmplă acolo. Eu, de exemplu, de câteva ori am pus acest subiect și le-am propus colegilor din Guvern: „Haideți să convocăm Consiliul Suprem de Securitate pe mai multe subiecte, inclusiv subiectul acesta și să avem o poziție comună. Eu nu pot să fiu împotriva intereselor statului Republica Moldova, securității naționale, haideți să le discutăm”. Ei nu doresc să discute. De aceea, din informațiile fragmentare, pe care le am și eu ca și Dvs. din presă, pentru că altă informație mai detaliată așa, mai subtilă...”
Europa Liberă: Dar aceste exerciții militare se fac acolo, se scoate tehnica?
Igor Dodon: „Informațiile mai detaliate, mai subtile nu le cunosc, dar eu sper foarte mult că în timpul apropiat, dacă nu până la alegeri, atunci la sigur după, într-un format nou o să abordăm și acest subiect la Consiliul Suprem de Securitate.”
Europa Liberă: Dl Dodon, dar vreodată v-ați propus să discutați cu fermierii care iată acum, se zice, că au deja acces la terenurile lor, cu profesorii, cu directorii școlilor cu predare în grafie latină din stânga Nistrului?
Igor Dodon: „Eu foarte des merg în stânga Nistrului. Mă refer acolo unde am acces.”
Europa Liberă: Dar nu aveți acces peste tot?
Igor Dodon: „În Transnistria este regim special și aici avem o problemă.”
Europa Liberă: Dar nu sunteți persona non grata?
Igor Dodon: „Toți funcționarii din Republica Moldova, inclusiv toți miniștrii, toți deputații nu au acces în Transnistria.”
Europa Liberă: Și vă cereți voie de fiecare dată când mergeți la Bender/Tighina sau la Tiraspol?
Igor Dodon: „Dar eu nu merg încolo ca să-mi cer voie sau nu. Noi mergem atunci când avem întrevederi respective, dar atunci când merg, de exemplu, în raionul Dubăsari, eu tot timpul am întrevederi și cu agenți economici, și cu reprezentanții instituțiilor. Foarte des ei vin la întrevederi și eu le cunosc problemele, încercăm să le rezolvăm, transmitem mesajele respective și celor din Transnistria, și celor din Guvernul Republicii Moldova. Evident că avem un dialog permanent.”
Europa Liberă: Admiteți că Tiraspolul și Moscova discută ceva despre care Dvs. nu cunoașteți?
Igor Dodon: „Posibil. De ce nu? Dar eu cred că intensitatea acestor discuții este mult mai scăzută în ultimul un an și jumătate, de când eu am devenit președinte. Adică, eu cred că acum se discută mai puține lucruri pe secret pe care eu nu le cunosc.”
Europa Liberă: Aș vrea să ne spuneți mai multe detalii. De ce nu ați acceptat să promulgați și decretul referitor la oferirea terenului Stadionului Republican pentru misiunea diplomatică americană?
Igor Dodon: „Vă mulțumesc de această întrebare. Bine că o spun aici, la o instituție care este finanțată de către Guvernul Statelor Unite. Vă mulțumesc de această întrebare. Eu sunt pentru parteneriat normal, strategic cu Statele Unite. Este cel mai influent stat la nivel mondial, este o supraputere, noi trebuie să avem relații foarte bune cu ei și ei ne-au ajutat foarte mult. Și Millenium Challenge Corporation, drumurile, și
Ce terenuri au mai rămas în centrul Chișinăului unde s-ar putea de construit un parc? Totul este construit la dreapta și la stânga, este distrus Chișinăul.
multe, multe altele lucruri, dar atunci când se merge pe această abordare contrar voinței majorității cetățenilor... Ce terenuri au mai rămas în centrul Chișinăului unde s-ar putea de construit un parc? Totul este construit la dreapta și la stânga, este distrus Chișinăul. Și eu l-am invitat pe ambasadorul Statelor Unite și i-am propus: „Excelență, dle ambasador, foarte bine înțeleg ceea ce doriți Dvs. să faceți, dar haideți să mergem cu un pas, cu un mesaj care va fi apreciat de toți absolut, haideți să construim pe acest teren un parc, cu suportul contribuabililor din Statele Unite. Dați bani, finanțați și facem un parc acolo sau un centru cultural și atunci efectul va fi mult mai mare”. De aceea am venit cu mesajul și am spus: „Dl ambasador, eu nu pot să promovez, pentru că opinia cetățenilor este cu totul alta”. Și i-am spus să nu se grăbească cu semnarea contractului cu Guvernul, pentru că nu are acoperire legală. O să vedem. Legea am întors-o în Parlament. Dacă Parlamentul va vota din nou, eu, cel mai probabil, nu voi semna-o și o să vedem la ce o să se ajungă. Poate până atunci și mult stimații noștri parteneri americani se răzgândesc.”
Europa Liberă: Dar știu că cu mai multe ocazii ați spus că ați dori să aveți o vizită peste Ocean și, eventual, dacă ați avea un dialog cu Donald Trump și v-ar întreba de ce nu ați oferit acest teren...
Igor Dodon: „I-aș spune același lucru.”
Europa Liberă: ...pentru construcția ambasadei?
Igor Dodon: „Și eu cred că dumnealui ar înțelege, ținând cont de principialitatea dumnealui, și ar înțelege ce ar da aceasta pentru imaginea Statelor Unite și personal Departamentului de Stat în Republica Moldova, Guvernului de la Washington, eu cred că dumnealui ar înțelege și ar accepta o astfel de abordare.”
Europa Liberă: Dar cel mai probabil, totuși Parlamentul va vota și a doua oară și ați putea să fiți suspendat și oricum...
Igor Dodon: „Haideți să nu facem pronosticuri.”
Europa Liberă: Dar dacă se ajunge la situația să vă suspende?
Igor Dodon: „Eu nu voi semna transmiterea acestor cinci hectare din centrul Chișinăului pentru Ambasada Statelor Unite.”
Europa Liberă: Să vorbim și despre relația Biserică – politică. V-ați întors de pe Muntele Athos. Ați spus că ați reușit să urcați până în vârful Muntelui. Cum vi se pare, se implică Biserica în politică, politica în Biserică, contează lucrul acesta?
Igor Dodon: „Chiar dacă noi o să spunem că sunt lucruri absolut diferite, evident că atunci când peste 98 la sută din cetățenii Republicii Moldova s-au declarat în cadrul recensământului, ultimului recensământ, creștin ortodocși, evident că și încrederea față de Biserică este cea mai mare în Republica Moldova, evident că o anumită influență Biserica are asupra politicului și invers.”
Europa Liberă: Într-un stat laic e bine să se implice politicul în Biserică și Biserica să-și lase ușile deschise pentru politică?
Igor Dodon: „Eu consider că preoții, slujitorii Bisericii sunt la fel ca și toți cetățeni ai Republicii Moldova și ei au drepturile lor. Ei au dreptul să-și expună opinia deschis. Pentru ce să le interzici? Ca și președintele. Președintele țării sau prim-ministru, sau miniștrii, ce n-au dreptul? Sau Dvs., ca mass-media, puteți să vă expuneți dreptul pentru cine îi mai bine de votat, pentru cine nu-i mai bine de votat? Și pentru aceasta să-i pedepsești, eu consider că nu este corect.”
Europa Liberă: Să vă întreb: de ce sunteți atât de supărat pe minoritățile sexuale și dacă aveți ceva cu acest segment din societate?
Igor Dodon: „(râde) Eu n-am nimic cu ei, iată asta pot să vă spun la sigur.”
Europa Liberă: În cadrul Organizației Națiunilor Unite știți că este o convenție referitor la drepturile omului?
Igor Dodon: „La întrebarea Dvs., eu nu am nimic cu ei; oponenții mei politici au, probabil.”
Europa Liberă: Dar ce ar avea?
Igor Dodon: „Nu știu. Dvs. ați pus întrebarea, eu v-am răspuns.”
Europa Liberă: Dar Dvs. ziceți că oponenții ar putea? Ce ar putea?
Igor Dodon: „În rest, în ceea ce ține de atitudinea mea față de acest segment foarte îngust, foarte îngust al societății noastre moldovenești, eu consider că noi, fiind creștini ortodocși, nu putem să promovăm aceste valori în societatea moldovenească. Și eu voi fi ferm pe aceste poziții.”
Europa Liberă: Un președinte trebuie să fie tolerant cu toți cetățenii.
Igor Dodon: „Cu toți cetățenii noi suntem toleranți și eu sunt creștin ortodox. Eu sunt tolerant cu toți creștini ortodocșii și nu doar, sunt și alte credințe în Republica Moldova. Apropo, vreau să dau acest mesaj, pentru că m-a întrebat cineva: „Dl Dodon, iaca spuneți doar creștinii ortodocși, dar ce facem cu restul?”. Eu consider că fiecare are dreptul la credința sa. Iată noi organizăm peste câteva săptămâni Festivalul Mondial al Familiilor, unde am invitat nu doar creștinii ortodocși din Republica Moldova, sunt și baptiști, și toți, dar noi avem aceleași valori – valorile familiei tradiționale. Și aici noi suntem împreună, suntem cu aceleași abordări, așa că sunt președinte și al lor tot. Ei nu sunt creștinii ortodocși, sunt baptiști, dar sunt pentru aceleași valori. Aici suntem împreună!”
Europa Liberă: În limbaj bisericesc se zice că toți oamenii de pe pământ sunt robii lui Dumnezeu.
Igor Dodon: „Confirm, într-adevăr, în premieră am mers pe jos până în vârful Muntelui Athos. Nu este simplu, cu toate că fac sport de trei ori pe săptămână, este vorba de 15 km pe parcursul a cinci ore și jumătate în sus, am mers cu feciorul cel mai mare, și în aceeași zi – 15 km în jos... Sper foarte mult că după aceasta și alți enoriași din Republica Moldova vor merge, pentru că după ce câțiva ani la rând am mers pe Muntele Athos, cei din mănăstiri de acolo mi-au spus: „Dl Dodon, știți, în ultimul timp, după ce ați fost Dvs., public informația, foarte mulți moldoveni vin pe aici”. Și sper foarte mult că după acest pas vor merge mai mulți pe jos până în vârful Muntelui Athos.”
Europa Liberă: În presă am citit că ați mers cu mai multe daruri și că a fost folosit serviciul diplomatic, au ajuns acolo tone de vin, mai multe covoare...
Igor Dodon: „Tot timpul când președintele sau un funcționar de rang înalt merge cu unele cadouri poate să le transmită inclusiv utilizând serviciile diplomatice. De aceea, tot ce am transmis mănăstirilor de pe Muntele Athos – este vorba de mai multe cadouri, inclusiv vin pentru slujbele divine bisericești; este vorba de „Cahorul” moldovenesc pe care l-am cumpărat sau l-am luat de aici, din Republica Moldova, și l-am transmis încolo; este vorba de covoare de la „Floare-Carpet”, care au fost aduse în dar la zece mănăstiri de pe Muntele Athos și eu cred că nu este nicio încălcare.”
Europa Liberă: Ziceam la început că o altă problemă cu care se confruntă Republica Moldova este dependența de resursele energetice. Acum, Guvernul promite alternativă, iată, darea în exploatare a gazoductului Iași-Chișinău.
Igor Dodon: „Și noi am salutat acest lucru.”
Europa Liberă: Credeți că va fi dusă la bun sfârșit această lucrare?
Igor Dodon: „Eu consider că această inițiativă este una bună. Personal, fiind în funcția de prim-viceprim-ministru în 2009, m-am ciocnit de problema sistării tranzitului de gaze prin Ucraina. Îmi aduc aminte ianuarie 2009, când noi foarte dificil, dar am făcut față acestei crize. De aceea, construcția gazoductului Iași-Chișinău este un proiect de importanță națională, securitatea energetică și eu l-am salutat imediat. De unde va veni acest gaz? Din România, dacă vor fi disponibilități, sau din alte surse nu știu, poate „Gazprom”-ul sau „Stream”-ul, sau pe la nord ajunge gaz la noi, dar e important să avem sursă alternativă.”
Europa Liberă: Dar „Gazprom”-ul vede cu ochi buni darea în exploatare a acestui gazoduct Iași-Chișinău?
Igor Dodon: „Eu cred că pe noi mai puțin trebuie să ne intereseze cine și cu ce ochi vede, pentru noi este importantă securitatea energetică a Republicii Moldova și, ca să nu ajungem în situații de risc major, noi trebuie să avem alternativă. De aceea, acest gazoduct este binevenit și trebuie să fie.”
Europa Liberă: Dar când credeți că va fi dat în folosință?
Igor Dodon: „Eu nu cunosc detalii. Am urmărit ce a declarat Guvernul, spune că în câteva luni. Să dea Domnul! Noi avem nevoie de această alternativă.”
Europa Liberă: Dar contractul cu „Gazprom”-ul referitor la aprovizionarea cu resurse energetice va fi semnat sau, deocamdată, în baza celui existent Moldova importă?
Igor Dodon: „Probabil întrebarea este față de Guvernul Republicii Moldova. Eu consider că acordul care a fost semnat și încă funcționează, cu toate că a fost criticat de către cei care au venit la guvernare după 2009...”
Europa Liberă: Criticat de atâta că totuși tarifele sunt mai mari decât în alte țări unde exportă rușii?
Igor Dodon: „Tarifele pe intern și prețul de cumpărare sunt lucruri diferite. Prețul de achiziție de la „Gazprom” în baza acestui contract a scăzut de mai bine de două ori în acești ani, de aceea acest acord, acest contract este unul benefic, ținând cont de interesele Republicii Moldova. Și acest lucru este confirmat și prin faptul că pe parcursul acestor nouă ani, de când au venit așa-numitele guverne pro-europene, nimeni n-a pus întrebarea să fie anulat acest acord, l-au prelungit în fiecare an, în pofida criticilor care au fost la adresa Guvernului Greceanîi, dar poate fi prelungit acest acord, cel puțin pentru următorul an. Cu toate că eu consider că următoarea guvernare, care va fi una în echipă cu președintele Republicii Moldova, ar putea să renegocieze unele condiții mai favorabile. Eu am discutat acest subiect cu dl Miller nu o dată...”
Europa Liberă: Dar mai favorabil însemnând un tarif mai mic?
Igor Dodon: „Da, însemnând un preț de achiziție a gazului pentru Republica Moldova mai mic. Eu consider că noi cel puțin 20-25 la sută putem să micșorăm prețul la gaz.”
Europa Liberă: Și cum vedeți această răcire a relațiilor Guvernului Republicii Moldova cu Uniunea Europeană?
Igor Dodon: „Haideți s-o numim altfel. Răcirea relațiilor între partidul de guvernare și partenerii occidentali o văd cu ochi buni.”
Europa Liberă: De ce?
Igor Dodon: „Și consider că este un element bun pentru Republica Moldova.”
Europa Liberă: Și argumentele Dvs. care sunt?
Igor Dodon: „Pentru că eu consider că cei care au fost la guvernare din 2009 încoace s-au acoperit cu valori europene și cu drapele europene în piept, dar nu au nimic nici cu valori democratice, nici cu acel acqius comunitar cu care încearcă să fluture în fața cetățenilor Republicii Moldova. Și din 2009 încoace, la toate întrevederile le-am explicat acest lucru partenerilor occidentali, care foarte des aveau o abordare foarte îngustă, geopolitică – sunt ai noștri, hai și îi vom susține împotriva rușilor, la început împotriva lui Voronin, acum împotriva lui Dodon. Această răcire sper că îi va trezi, îi va scoate la viață pe unii dintre partenerii occidentali, nu sunt sigur pe toți, sunt unii mai aproape care simt mai bine, sunt unii mai departe care se uită mai geopolitic, dar eu cred că lucrurile evoluează și sper să evolueze spre bine.”
Europa Liberă: Dar asta ar putea să ducă și simpatizanții socialiștilor în barca democraților?
Igor Dodon: „Nicio șansă!”
Europa Liberă: Nu vi se ia din electorat?
Igor Dodon: „Nu.”
Europa Liberă: Apropo, am zis până a intra în studio că merg în teritoriu și discut cu lumea și vă creditează cu multă încredere. Iar alții se întreabă: dar ce face dl Dodon ca să aibă încredere, de ce atât de ușor i se dă această încredere?
Igor Dodon: „Haideți să spunem sincer, în aceste 18 luni sau deja sunt 19 din momentul când am intrat în funcție, eu am venit cu foarte multe inițiative pentru a răspunde cerințelor oamenilor, oamenii știu lucrul acesta. Niciuna din inițiativele mele Parlamentul nu le-a acceptat, le-a blocat, oamenii văd acest lucru, oamenii știu. Și o să întrebați orișicare cetățean…”
Europa Liberă: Și în cazul acesta sunteți victimă, și atunci lumea e de partea Dvs.?
Igor Dodon: „Nu, nu... Eu acuși vă spun mai departe. Noi am venit cu foarte multe propuneri și oamenii știu că Dodon propune cu pensiile, cu salariile, cu miliardul am propus, cu alegeri anticipate, cu tot am propus, dar este o vorbă mai dură pe care o spun oamenii în sate, aceștia nu îi permit, îl blochează peste tot, dați-i dreptul lui Dodon să facă. Pe de altă parte, înțelegând acest lucru, eu am ales altă tactică, eu merg în fiecare săptămână, cel puțin două zile, în teritoriu, eu merg cu acțiuni de binefacere, mă critică unii de unde bani.”
Europa Liberă: Și de unde-s banii?
Igor Dodon: „Iaca, de exemplu, sâmbătă ori duminică voi merge împreună cu ambasadorul Emiratelor să înmânăm genți pentru copii, pentru că ei și-au asumat o parte din cheltuieli. Și de aceștia îs foarte mulți. La sigur nu-s bani din furtul miliardului și nu-s bani din bugetul de stat, dar eu am hotărât să merg în teritoriu și eu am vizitat peste 200 de localități, personal. Cred că acesta este unul din argumentele de ce. Al doilea: am obținut unele rezultate pe extern, în special în relațiile cu Rusia, mă refer la deblocarea exporturilor pe unele categorii, nu total, cât și amnistia pentru unii migranți. Eu cred că acesta tot este un element și mai sunt și altele.”
Europa Liberă: Dar care ar fi interesul celor din Emirate să aducă bani în Republica Moldova?
Igor Dodon: „Eu m-am adresat către ei, ei au decis să ne susțină și au contribuit financiar, inclusiv la procurarea unui set de ghiozdane pentru copii, la fel ca și alții la care m-am adresat.”
Europa Liberă: Fără ca să aibă vreun interes?
Igor Dodon: „Dar de ce tot timpul căutați interese? Atunci când Statele Unite finanțează și construiesc drumul Sărăteni-Soroca, ce au avut vreun interes? Au avut interes să ajute Republica Moldova; atunci când mult stimații noști frați români ne-au ajutat cu reparația grădinițelor, au avut vreun interes? Nu, probabil, eu sper, au vrut să ne ajute. La fel cum am găsit și noi resurse și am ajutat peste 200 de grădinițe să facem unele reparații, am deschis și am început să proiectăm zeci de terenuri sportive pe care eu acum le deschid, ajutăm acum 25.000 de copii cu genți pentru a merge în clasa întâia și multe alte proiecte. Și vom continua cu aceste proiecte, pentru că oamenii își doresc ca președintele să fie alături de ei, și el va fi.”
Europa Liberă: Și o altă percepție, tot din societate, că totuși Igor Dodon nu face nimic până nu coordonează cu Vladimir Plahotniuc acțiunile?
Igor Dodon: „Percepție în societate nu este, pentru că, dacă ar exista această percepție, nu ar fi susținerea majoră pe care o am în rândul cetățenilor, pentru că antiratingul…”
Europa Liberă: Tot pe oamenii simpli îi citez.
Igor Dodon: „Antiratingul dlui Plahotniuc și al Partidului Democrat este foarte mare și dacă ar fi așa în opinia cetățenilor, atunci nu ar fi susținerea destul de mare pentru președintele Dodon, așa că dacă există o parte a societății, îngustă, de fapt, care se documentează doar dintr-un anumit spectru îngust de mass-media, nu o să le fac publicitate televiziunilor, au dreptul să se gândească cum doresc, eu nu coordonez absolut cu nimeni. Instituția prezidențială este unica instituție de stat în Republica Moldova care nu este controlată de Partidul Democrat și de către liderul acestui partid, dl Plahotniuc.”
Europa Liberă: Mulțumim foarte mult pentru această discuție! Vă mai așteptăm și cu alte ocazii. La mulți ani, Republica Moldova!
Igor Dodon: „La mulți ani, Republica Moldova!”