Serviciul Vamal are un nou șef, însărcinat cu eliminarea corupției

Alexandru Iacub va prelua conducerea vămilor din R. Moldova.

Guvernul a aprobat, la ședința din 28 august, numirea lui Alexandru Iacob ca director al Serviciului Vamal. Instituția a rămas fără conducere în aprilie, după demisia de onoare a lui Igor Talmazan pe fundalul unui caz de corupție de la Aeroportul Internațional Chișinău.

Până acum, Alexandru Iacob a fost secretar de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale și, anterior, consultant principal în Direcția generală juridică de la Secretariatul Parlamentului.

Sarcina principală a lui Iacob la șefia vămii va fi „optimizarea și îmbunătățirea interacțiunii Serviciului Vamal cu mediul de afaceri, eliminarea factorilor de corupție, îmbunătățirea condițiilor de activitate a angajaților și digitalizarea”, a declarat la ședința Guvernului ministra Finanțelor, Victoria Belous.

Predecesorul său, Igor Talmazan, a plecat din funcție în aprilie, după ce oamenii legii au făcut percheziții într-un dosar de corupție, în care erau vizați șapte inspectori vamali de la aeroportul din Chișinău. Inspectorii erau bănuiți că luau de la pasageri mită, între 50 și 1.000 de dolari, pentru a le permite să treacă vama fără a-și declara bunurile.

Într-o adresare publică de rămas-bun, Talmazan a spus că la Serviciul Vamal „mai este mult de lucru în domeniul integrității instituționale și eticii profesionale”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te