Linkuri accesibilitate

Șeful Vămii și-a dat demisia după cazul de corupție de la aeroport


Igor Talmazan сrede că mai este mult de lucru în domeniul integrității instituționale a Serviciului Vamal.
Igor Talmazan сrede că mai este mult de lucru în domeniul integrității instituționale a Serviciului Vamal.

Directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan, a demisionat după ce oamenii legii au anunțat că investighează o schemă de corupție la postul vamal din Aeroportul Internațional Chișinău. Talmazan a precizat că își asumă acest eșec și consideră că este de datoria lui să-și dea demisia de onoare.

Într-o adresare publică de rămas-bun, postată pe pagina de Facebook a Serviciului Vamal, Talmazan a vorbit despre reușitele și provocările instituției.

„Mai este mult de lucru în domeniul integrității instituționale și eticii profesionale. Ultimul caz, în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție, arată că mai este nevoie de multe eforturi”, a spus Talmazan.

El crede că succesorul său ar trebui „să pună accent sporit pe domeniul integrității instituționale”.

Pe 1 aprilie, ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurorii din Chișinău au efectuat 16 percheziții într-un dosar de corupție, în care erau vizați șapte inspectori vamali de la Aeroportul Internațional Chișinău. Trei dintre ei se află în arest la domiciliu, iar ceilalți patru sunt cercetați în stare de libertate.

Inspectorii sunt bănuiți că luau de la pasageri mită, între 50 și 1.000 de dolari, pentru a le permite să treacă vama fără a-și declara bunurile.

Printre inspectorii cercetați sunt fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, fiul deputatului socialist, Radu Mudreac, și fiul fostului deputat democrat, Gheorghe Brașovschi.

Pe 3 aprilie, Cazacu a fost exclusă din PAS, iar membrii partidului îi cer să renunțe la mandat. Cazacu a declarat Europei Libere că este denigrată și intimidată. Ea a amintit despre prezumția nevinovăției și a spus că va rămâne în Parlament ca deputat neafiliat.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG