Europa Liberă: În calitate de eurodeputat, ați propus ca în viitorul buget multianual al Uniunii Europene, pentru anii 2021-2027, 50 la sută din fondurile europene alocate Republicii Moldova să fie direcționate către investiții în energetică și transport. De ce ați luat această decizie?
Your browser doesn’t support HTML5
Siegfried Mureșan: „Ne aflăm acum la un moment foarte important la nivel european - se încep discuțiile și negocierile pentru bugetul Uniunii Europene pentru următorii șapte ani, 2021-2027. Și bugetul este expresia priorităților politice ale Uniunii Europene pe domeniile în care Uniunea Europeană va investi fonduri europene în următorii șapte ani și în domeniile asupra cărora Uniunea Europeană se va apleca cu precădere și din punct de vedere politic, iar eu doresc ca Republica Moldova să fie una din prioritățile Uniunii Europene în politica de vecinătate în următorii șapte ani de zile.
Acum se decid fondurile pentru următorii șapte ani și de aceea vreau ca Republica Moldova să primească mai multe fonduri europene...
Pentru a ne asigura că Uniunea Europeană e activă în relația cu Republica Moldova trebuie să dăm și instrumentele financiare. Acum se decid fondurile pentru următorii șapte ani și de aceea vreau ca Republica Moldova să primească mai multe fonduri europene în următorii șapte ani decât a primit în acești șapte ani. Și în acești șapte ani a primit o sumă frumușică – 740 de milioane de euro, dar mai ales vreau ca aceste fonduri să vină în domenii unde banii sunt bine folosiți și unde rămâne ceva pasibil pentru cetățenii Republicii Moldova pentru următoarele decenii. Și de aceea am spus așa: 50 la sută din fondurile europene care vor veni în Republica Moldova să fie folosite pentru interconectarea energetică, pentru infrastructura energetică și de transport, adică pentru a conecta o dată pentru totdeauna Republica Moldova de Uniunea Europeană. Dacă vom face ceea ce spun eu și vom interconecta gazul, electricitatea, înseamnă că scade dependența de gazul rusesc. În momentul de față, Republica Moldova primește în fiecare an de la Federația Rusă o factură consistentă la gaz, cu un preț pe metru cub mai mare decât ceea ce plătește Germania. Conectând Republica Moldova de infrastructura europeană, de infrastructura românească, întărim Republica Moldova din punct de vedere geopolitic, îi asigurăm stabilitatea, autonomia, Republica Moldova să-și poată decide propriul viitor. Și vom reuși să și garantăm un preț mai mic la gaz și la electricitate și asta înseamnă mai mulți bani la bugetul de stat care pot fi folosiți pentru alte investiții, pentru creșteri de salarii, pentru creșteri de pensii. Cu cât Moldova plătește mai puțin pentru factura la energie, cu atât rămân mai mulți bani în țară pentru a fi folosiți pentru oameni.”
Europa Liberă: Șefa Executivului, Maia Sandu, a făcut astăzi bilanțul celor o sută de zile de când au preluat guvernarea. Printre realizările cabinetului său, ea a numit reluarea finanțării din partea donatorilor străini, inclusiv a Uniunii Europene. Condiționați reluarea acestei finanțări externe pentru Republica Moldova, așa cum ați făcut-o și pentru alte guverne?
Siegfried Mureșan: „Sigur că da. Condițiile rămân aceleași, însă s-a schimbat abordarea din partea autorităților de la Chișinău. Condițiile de la nivel european sunt obiective, sunt permisibile, sunt cunoscute în avans, sunt aceleași, doar că modul în care acest Guvern abordează relația cu Uniunea Europeană este complet diferit de modul în care Guvernul anterior a abordat relația cu Uniunea Europeană. Vedem dinspre actualul Guvern o seriozitate în relația cu Uniunea Europeană, îndeplinirea angajamentelor; condiționalitățile sunt aceleași, numai că pentru un Guvern de nota „3”, cum era Guvernul anterior, condiționalitățile erau prea multe și nu reușea să le îndeplinească și aducea eșec după eșec în relația cu Uniunea Europeană Guvernul anterior. Pentru Guvernul actual care dorește să facă treabă, condiționalitățile care sunt aceleași vor putea fi îndeplinite ușor, să vedem și îmbucurătoare ceea ce privește relația Republicii Moldova cu Fondul Monetar Internațional. Cred că foarte curând vom avea de anunțat și vești bune în ceea ce privește finanțarea europeană pentru Republica Moldova. Europarlamentarii Partidului Național Liberal, delegația din zece europarlamentari români din partea Partidului Național Liberal și-a asumat drept prioritate zero în relația cu Uniunea Europeană deblocarea imediată a ajutorului macrofinanciar de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova și sper ca toate cele trei tranșe, toată această sută de milioane să ajungă în următoarele luni la Chișinău.”
Europa Liberă: Vorbeam despre condiționalitățile care vin pentru ca Moldova să poată intra în posesia acestei asistențe financiare. Dar totuși la Chișinău criticii actualilor politicieni de la putere spun că noua guvernare ar fi compromis reforma în justiție, când a numit membri de partid în calitate de magistrați la Curtea Constituțională, a sporit rolul Guvernului și în selectarea procurorului general, validând influența politicului asupra justiției. Ce credeți, sunt pași făcuți cu stângul din neștiință sau e altceva?
Condițiile rămân aceleași, însă s-a schimbat abordarea din partea autorităților de la Chișinău...
Siegfried Mureșan: „Independența justiției trebuie garantată, justiția trebuie să muncească independent în Republica Moldova, așa cum o face și în România, chiar dacă acest lucru nu a fost pe placul multor politicieni. E de la sine înțeles că Republica Moldova are nevoie mai mult de popularea administrației publice cu oameni competenți în poziții-cheie, are nevoie de procurori liberi, independenți, competenți, de judecători liberi, competenți, independenți. Sper ca aceste lucruri să se întâmple cât mai rapid ca urmare a unor concursuri obiective, transparente, pe baza unor reguli clare. Potențialul deplin al relației dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană poate fi fructificat doar atunci când instituțiile din Moldova sunt puternice, sunt independente, când își îndeplinesc misiunea, când statul de drept funcționează, când corupția este combătută. Deci, este în interesul Republicii Moldova și în interesul cetățenilor Republicii Moldova ca să-și consolideze instituțiile și să își întărească o justiție independentă. În ceea ce privește condiționalitatea pentru asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro, acolo este clar – sistem pluripartinic, recunoașterea alegerilor democratice, nu ceea ce s-a făcut în anularea alegerilor de la Chișinău, un sistem de vot care să fie în concordanță cu normele democratice europene. Adică, legislația europeană să se afle în concordanță cu recomandările Comisiei de la Veneția, combaterea corupției, combaterea hotărâtă a spălării banilor, inclusiv clarificările legate de furtul miliardului.”
Europa Liberă: Și o părere a Dvs., strict subiectivă. Această coaliție ACUM-PSRM ar putea să aibă viață lungă sau totuși de acolo, de la Bruxelles, vedeți altfel acest parteneriat?
Maia Sandu este un prim-ministru reformator, pro-european și sper să fie lăsată să implementeze cât mai multe reforme în lunile următoare...
Siegfried Mureșan: „Un răspuns obiectiv și sincer este: trebuie să rămânem cu ochii pe această relație dintre Blocul ACUM și PSRM și vom trăi și vom vedea. Sper să facă pași cât mai mulți și cât mai hotărâți în relația cu Uniunea Europeană. Știu că Maia Sandu este un prim-ministru reformator, este un prim-ministru pro-european și sper să fie lăsată să implementeze cât mai multe reforme în lunile următoare.”
Europa Liberă: Și șeful statului, Igor Dodon, care promite o politică externă echilibrată între Est și Vest e credibil acolo, la Bruxelles?
Siegfried Mureșan: „Președintele Dodon a făcut primii pași timizi în relația cu Uniunea Europeană în urmă cu câteva săptămâni, când s-a aflat în vizită la Bruxelles, a avut câteva întâlniri cu oficialități, dar nu a avut întâlniri cu cele mai importante oficialități. Asta arată că domnia sa mai are mulți pași de făcut pentru a fi cu adevărat credibil pentru toți liderii europeni. Să vedem dacă-i va face. Sigur că suntem conștienți de trecutul său, suntem conștienți de afinitatea domniei sale pentru relația cu Federația Rusă, dar fiecare om politic este judecat pe baza faptelor sale din trecut, din prezent și să vedem ce va face și în viitor.”