Sindicaliștii nu vor ca femeile să se pensioneze la aceeași vârstă cu bărbații

Limita vârstei de pensionare a femeilor va fi ridicată treptat pentru a ajunge la 63 de ani, până în 2028.

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) crede că vârsta de pensionare a femeilor trebuie să se oprească la 61 de ani, nu la 63 așa precum prevede reforma menită să egaleze, până în 2028, vârsta de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților.

Pe 4 iulie, CNSM s-a pronunțat pentru „stoparea” majorării vârstei de pensionare a femeilor la 61 de ani sau, cel puțin, pentru stabilirea unui moratoriu pentru o perioadă de timp nespecificată. CNSM spune că a elaborat un proiect de lege în acest sens, pe care l-a transmis spre examinare Parlamentului.

Potrivit președintei Comisiei de Femei a CNSM, Angela Otean, moratoriul ar fi necesar pentru că, acum, la vârsta pensionării au ajuns femeile ce s-au angajat în câmpul muncii după anul 1990, iar ele ar fi „muncit în condiții nocive” și cu salarii mici. „Ar fi potrivit ca ele să se pensioneze la 61 de ani”, au transmis sindicaliștii.

CNSM și-a exprimat de mai multe ori dezacordul față de intenția autorităților de a egala vârsta de pensionare a femeilor și a bărbaților (63 ani). Argumentul sindicaliștilor este că nivelul de viață din R. Moldova „nu poate fi comparat cu cel din țările vecine, unde speranța de viață depășește 80 de ani”.

În R. Moldova, ultimele date despre durata medie a vieții au fost publicate anul trecut, referindu-se la anul 2022. Atunci, cifra era de 71,4 ani, în creștere cu 4 ani comparativ cu anul precedent și cu 1,5 ani față de anul 2020. Statistica mai arată că femeile din R. Moldova trăiesc în medie cu 8,6 ani mai mult decât bărbații, având speranța de viață la naștere de 75,7 ani față de 67,1 ani la bărbați.

De la 1 iulie, în Republica Moldova vârsta standard de pensionare pentru femei este de 61 de ani.

Începând cu 1 ianuarie 2017, limita vârstei de pensionare a femeilor crește treptat, cu șase luni în fiecare an, și urmează să ajungă la 63 de ani în 2028, la paritate cu a bărbaților. Până la această reformă, vârsta de pensionare a femeilor era de 57 de ani.

Guvernarea a invocat necesitatea majorării vârstei de pensionare prin faptul că numărul salariaților care cotizează la pensii este în continuă scădere, iar al celor care primesc pensii este în creștere.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te