Cei peste 5300 de angajați ai întreprinderii de stat nu și-au primit salariile începând cu luna aprilie, iar o parte din aceștia – din luna martie, suma restanțelor ajungând la 136 de milioane de lei, se spune în demersul semnat de Igor Zubcu, președinte CNSM.
„Lipsa mijloacelor financiare face imposibilă atât acoperirea cheltuielilor cotidiene ale familiilor salariaților, cât și asigurarea cu rechizite și alte produse necesare copiilor acestora în preajma noului an școlar”, se mai în arată în scrisoarea adresată lui Dorin Recean.
- Te-ar putea interesa și: Cum va funcționa coridorul prin care cerealele ucrainene vor tranzita R. Moldova, inclusiv regiunea transnistreană
CNSM solicită implicarea șefului guvernului pentru a preveni tensiunile din cadrul colectivului de muncă și plecarea specialiștilor calificați.
„Este de remarcat că angajații întreprinderii de stat și-au manifestat devotamentul și și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu, indiferent de circumstanțele economice, inclusiv fiind implicați în măsurile întreprinse în legătură cu gestionarea crizei refugiaților”, se menționează în demers.
În luna mai a anului 2022, Căile Ferate din Moldova anunțau că au reușit să achite integral restanțele salariale acumulate în anii precedenți, datorită „bunei gestionări” a întreprinderii, dar și a „dezvoltării și menținerii infrastructurii”. Însă, la începutul acestui an, directorul general al CFM, Oleg Tofilat, și-a anunțat demisia, invocând divergențe „foarte mari” cu actuala guvernare în legătură cu „planificarea pe termen lung” și perspectiva sectorului feroviar. În februarie 2024, interimatul funcției de șef al CFM a preluat-o Serghei Tomșa, vicedirectorul întreprinderii de stat.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te