Semnarea unui memorandum Smer-Hlas-SNS la Bratislava la 11 octombrie, în pregătirea unui acord de guvernare, a pus capăt speranțelor că ar fi totuși posibilă o guvernare democratică pro-europeană. „Cheia” noii coaliții a avut-o partidul de pe locul al treilea, Hlas, care optat destul de iute pentru Fico, în loc să încline spre cel mai puternic partid liberal pro-vestic, Slovacia Progresistă (locul al doilea la alegeri).
### Vezi și... ### Victoria lui Fico în Slovacia nu este o veste bună nici măcar pentru cei care l-au votat (Marína Gálisová, jurnalistă)În campanie, Robert Fico a promis că, dacă ajunge la putere, nu va mai trimite nici măcar „un glonț” Ucrainei, stârnind temerea că Slovacia se va îndrepta de acum pe calea Ungariei, adică a unui „cal troian” al Rusiei în Uniunea Europeană și a unui „elev-problemă” în „clasa europeană”.
Confirmând după victorie că va revizui ajutorul militar pentru Kiev, Fico, care pe vremuri a integrat țara în zona euro, a insistat că locul Slovaciei în Uniunea Europeană nu va fi pus în discuție.
După semnarea memorandumului, miercuri, liderii de partide au confirmat că nu vor schimba politica pro-EU și NATO a țării, dar vor începe să „rezolve problemele oamenilor”, pe care actuala putere le-ar fi neglijat, și vor promova „întoarcerea la tradițiile” naționale.
Considerată cândva un mic „tigru” economic al Europei Centrale, Slovacia cu 5,5 milioane de locuitori a intrat de mai mulți ani într-o perioadă de creștere economică mai lentă decât a altor țări din regiune, fiind zguduită de scandaluri de corupție care i-au atras în propria presă liberală eticheta de „stat mafiot”.
Cele trei partide semnatare ale memorandumului de înțelegere post-electoral s-au înțeles deja cum să-și împartă posturile-cheie. Fico va fi premier și va avea șase miniștri din Smer, Hlas va avea șapte portofolii, iar SNS - trei.
Fico a spus că vrea ca formarea noii guvernării să meargă repede, astfel ca să poată merge el, nu altcineva, la summitul UE din 26-27 octombrie.