Socialiștii cer în instanță mai multe secții de votare în Rusia

Potrivit celui mai mare partid de opoziție din parlament, deschiderea a doar 5 secții de votare în Federația Rusă limitează nejustificat dreptul cetățenilor de a participa la alegeri.

Partidul Socialiștilor a contestat la Curtea de Apel Chișinău decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a deschide 231 de secții de votare peste hotare, dintre care doar 5 în Rusia. Ei susțin că numărul mic al acestora limitează „nejustificat” dreptul la vot al diasporei din această țară.

Într-un comunicat al formațiunii din 18 septembrie, socialiștii spun că demersul lor are la bază mai multe apeluri din partea diasporei moldovenești din Rusia. Ei fac trimitere la datele CEC care arată că din cele 21.682 de înregistrări prealabile, peste 8.230 au provenit din rândul cetățenilor moldoveni din Rusia.

„În pofida acestui fapt, în Rusia vor fi deschise doar 5 secții de votare, comparativ, de exemplu, cu Italia, unde vor fi organizate 60 de secții de votare pe baza a 2.495 de înregistrări sau cu Germania – 26 de secții de votare (1.993 de înregistrări) și Belgia – 4 secții de votare (228 de înregistrări)”, se menționează în comunicatul PSRM, care precizează că cererea de judecată a fost semnată de liderul formațiunii, ex-președintele Igor Dodon.

Socialiștii susțin că potrivit mai multor estimări, fără a le preciza, pe teritoriul Federației Ruse s-ar afla circa 400 de mii de cetățeni ai R. Moldova.

Prin deschiderea a doar 5 secții de votare ei susțin că este „limitat nejustificat” dreptul cetățenilor de a participa la alegeri.

În cursa electorală pentru prezidențialele din 20 octombrie, candidatul socialiștilor este ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo.

La 16 septembrie, CEC a decis deschiderea a 231 de secții de votare, alături de alte trei destinate votului prin corespondență, în 37 de țări, la scrutinul din 20 octombrie.

În Federația Rusă, din cauza riscurilor de securitate, vor fi deschise numai cinci secții de votare, iar în Ucraina, din cauza atacurilor rusești, numai două secții.

Cetățenii moldoveni aflați în străinătate pot vota la orice secție de votare, indiferent de statutul lor pe teritoriul țării gazdă. Alegătorii aflați pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, Canadei, Norvegiei, Suediei, Finlandei și Islandei vor putea utiliza, ca metodă alternativă, votul prin corespondență.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te