„Facem apel către cetățenii țării noastre, alte partide și organizații obștești, clerul Bisericii Ortodoxe din Moldova să participe la acest marș în apărarea poporului nostru, a credinței noastre și a familiei noastre. Împreună să protejăm valorile și lucrurile sfinte pentru noi”, se spune într-o declarație de presă a PSRM.
În text nu se precizează în ce zi ar urma să aibă loc demonstrația.
Într-o reacție, centrul „GENDERDOC-M”, unul din organizatorii Festivalului Pride, se declară uimit că socialiștii și alții asemeni lor își aduc aminte de „valorile tradiționale” odată pe an, și spune că duminică „lumea va avea de ales între ură și agresivitate versus iubire și zâmbete”.
„La fel ca și în anii precedenți, echipa Centrului de Informații „GENDERDOC-M” este categoric împotriva desfășurării acestui discurs politic rușinos în centrul Chișinăului”, se mai spune în declarație.
Apelul socialiștilor la contra-demonstrație vine la o zi după ce ambasada SUA la Chișinău a dat publicității o declarație semnată de aproximativ alte 30 de ambasade în R. Moldova, în care se reafirmă „solidaritatea cu persoanele LGBTQI+ din R. Moldova și din lumea întreagă”.
În declarația semnată de diplomații din statele occidentale, dar și din țări candidate la aderarea la UE ca Muntenegru sau Serbia, se spune că situația acestor persoane s-a îmbunătățit în R. Moldova în ultimii ani, dar mai sunt multe de făcut.
- Te-ar putea interesa și: Candidatele la UE rămân în urmă în ce privește drepturile LGBTI (ILGA-Europe)
În clasamentul anual alcătuit de ILGA-Europe, care evaluează protejarea prin legislație a persoanelor LGBT+, R. Moldova a fost cotată și anul acesta mai bine decât vecinele sale România și Ucraina, depășind și alte țări, inclusiv din Uniunea Europeană. Persoanele LGBT+ se confruntă, însă, în continuare în Moldova, ca și în alte țări europene, cu prejudecăți și discriminare.
Partidul Socialiștilor s-a erijat în ultimii ani, inclusiv grație liderului său pro-rus și pro-ortodox, Igor Dodon, într-un inamic declarat al „mișcării” LGBT+, preluând și în această privință retorica Federației Ruse.
- Te-ar putea interesa și: Marș „pro-familie” în Tbilisi pentru a arăta că puterea are sprijin popular, pe fundalul protestelor antiguvernamentale
Clerul ortodox și alte grupări conservatoare din Moldova au reușit în anii trecuți să pună obstacole în calea marșurilor Pride de la Chișinău, forțând întreruperea sau chiar anularea lor. Anul trecut a avut loc prima ediție desfășurată fără incidente majore, deși au fost prezenți cam o sută de preoți care au scandat lozinci în favoarea „familiei tradiționale”.
Organizatorii speră ca noua ediție a marșului, care începe duminică la amiază la intersecția străzilor Ismail și București, să atragă chiar mai mulți participanți decât anul trecut, când au fost cam 500. (M.Ț.)
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te