Din martie ar urma să înceapă procesul de examinare a candidaților la funcții în Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor, în baza unei legi speciale, adoptată de majoritatea parlamentară PAS pe 10 februarie.
Your browser doesn’t support HTML5
Și criticată vehement de opoziția de stânga, pentru că ar duce la politizarea celor două structuri de auto-reglementare din justiție.
Până în martie mai trebuie formată comisia de examinare, stabilite regulile și criteriile. În ce stadiul se află acest proces de curățare a justiției, cum o numește ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco?
Largul consens era să se creeze o comisie în parlament, care să restabilească dreptate și legalitatea
Socialiștii, care au boicotat ședința parlamentului când s-a votat legea, au spus marți că vor trimite o sesizare Consiliului Europei, o pretenție a lor fiind că această lege, pe lângă faptul că ar atenta la independența puterii judecătorești, ar contrasta cu recomandările Comisiei de la Veneția asupra felului cum trebuie să înceapă procesul. Comisia ar fi sugerat mai devreme puterii de la Chișinău să se asigure de existența unui consens larg, a spus opoziția, lucru care nu s-ar fi întâmplat, iar Vasile Bolea, un parlamentar socialist, ne-a spus azi ce le-a propus formațiunea sa majoritarilor pentru atingerea unei înțelegeri, respinsă însă de majoritatea parlamentară: „Noi le-am spus că largul consens era să se creeze o comisie în parlament, care să restabilească dreptate și legalitatea în raport cu legea procuraturii și legea CSM, în conformitate cu recomandările comisiei de la Veneția. Ei lucrul acesta nu l-au făcut.”
### Vezi și... ### Lungul drum al curățării justiției moldovene de oamenii corupți și compromișiAlexandr Stoianoglo, procuror general numit pe vremea guvernării socialiste, a fost suspendat la câteva luni de la începutul guvernării PAS și plasat sub mai multe anchete ale procurorilor, lucru în care opoziția socialistă a văzut în mod clar un abuz.
O altă critică mai serioasă a socialiștilor în raport cu legea de săptămâna trecută e față de includerea în comisia de evaluatori de cetățeni străini:
„Exact pe aceeași abordare a mers și Ucraina, după aceasta au început să piardă dosarele la CEDO și Ucraina a fost de nenumărate ori condamnată. Atunci când au cedat treburile din justiție străinilor și ei au făcut ce au vrut cu magistrații ucraineni ”, susține Vasile Bolea.
Eroare de server
Ups, cum vedeți, nu aceasta este ce am dorit să vă arătăm!
Acest URL a fost trimis spre vedere imediată echipei noastre web. Scuzele noastre.
Please use Search above to see if you can find it elsewhere
Ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, care crede că socialiștii nu agreează pre-vetingul exclusiv din considerente politice, remarcă, pe de altă parte, că noțiunea de consens nu ar însemna neapărat înțelegeri cu opoziția, ci poate în primul rând aprobarea din partea comunității procurorilor și judecătorilor, iar acolo exercițiul ar fi considerat tot mai necesar, spune ministrul.
„În ciuda unei doze de reticență, toți spun că nu se tem de pre-vetting. Nu mai vorbesc de cetățeni... Pre-vettingul e primul pas în curățarea sistemului,” a comentat Litvinenco.
„Nu spun că e cea mai bună lege, dar asta e oferta autorităților politice pentru curățarea sistemului”
Ion Cirtoacă, unul dintre judecătorii care s-au înscris în concursul pentru consiliul de magistrați – un concurs început, dar oprit apoi, ca să fie desfășurat după intrarea în vigoare a legii, a spus azi Europei Libere că ar fi salutat existența unor consultări, mai multe și mai largi, înainte de adoptarea proiectului, dar acum, când legea e votată, tot ce-și dorește e ca autoritățile să facă alegeri potrivite în comisia de evaluatori:
„Nu spun că e cea mai bună lege, dar asta e oferta autorităților politice pentru curățarea sistemului. Din punctul meu de vedere, totul depinde de cum va fi implementată această lege. Politicul ar trebui să-și încheie misiunea odată cu desemnarea membrilor în această comisie, mai departe să nu mai intervină. Aceasta ar fi ce cred că ar trebui să se întâmple la modul ideal.”
### Vezi și... ### Magistrații, corupția și legileCa să înceapă în martie, evaluarea, numită pre-vetting, vizându-i pe cei ce vor compune organismele de autogestionare din justiție și văzută de autorități ca o primă etapă a unei evaluări mai ample din exteriorul sistemului a corpului de procurori și judecători, ar urma să se facă cu o comisie de evaluatori. Legea prevede prezența în această comisie, pe lângă trei evaluatori desemnați de partenerii occidentali, alții trei din interior, inclusiv unul desemnat de opoziție.
În semn de protest, însă, socialiștii nu vor face nici o nominalizare, ne-a spus marți Vasile Bolea.