Linkuri accesibilitate

BCS sesizează Comisia de la Veneția în legătură cu legea pentru evaluarea integrității magistraților


Blocul Comuniștilor și Socialiștilor spune că sesizează Comisia de la Veneția și Consiliul Europei în legătură cu o lege nouă trecută de putere prin parlament, care prevede evaluarea integrității judecătorilor și procurilor.

La un briefing de presă, deputatul socialist Grigore Novac a spus, potrivit IPN, că modificările legislative propuse și aprobate de PAS sunt contrare statului de drept și vor avea efecte periculoase. Novac a mai spus că schimbările compromit, de fapt, reforma justiției promovată de guvernare. „Vrem să atenționăm partenerii noștri vizavi de faptul cum Republica Moldova a eșuat în reforma justiției”, a declarat Grigore Novac.

Săptămâna trecută, majoritatea parlamentară a votat în lectură finală proiectul care prevede evaluarea integrității candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii și în Consiliul Superior al Procurorilor. Proiectul prevede crearea unei comisii specializate de evaluare a integrității candidaților la funcții administrative din cadrul CSM și CSP. Deputații Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au părăsit ședința în semn de protest față de acest proiect, iar cei din Partidul Șor nici nu s-au prezentat la ședință, acuzând majoritatea parlamentară că este „o mașinărie de vot”.

XS
SM
MD
LG