Soldații ruși au torturat un american în Ucraina. SUA îi acuză de crime de război

Merrick Garland, ministrul Justiției din SUA, anunțând acuzații la adresa soldaților ruși la o conferință de presă, în compania ministrului de Interne, Alejandro Mayorkas (în dreapta). 6 decembrie 2023, Washington DC (AP Photo/Mark Schiefelbein)

Într-o premieră, Departamentul Justiției din SUA a anunțat miercuri că i-a acuzat de crime de război pe patru membri ai forțelor armate ruse bănuiți de a-l fi răpit și torturat pe un cetățean american în timpul invaziei lansate în februarie 2022 în Ucraina.

Falsă execuție

Rușii sunt acuzați că l-ar fi răpit pe american într-un sat din Ucraina, în 2022. El a fost bătut și interogat într-o detenție de 10 zile într-o cazarmă rusească, înainte de a fi evacuat împreună cu soția lui, care este ucraineancă.

Americanul le-a spus agenților FBI care au mers anul trecut în Ucraina, în satul Milove, din regiunea Herson, că soldații ruși l-au răpit, l-au dezbrăcat complet, i-au legat mâinile la spate, i-au pus arma la tâmplă și l-au bătut crunt.

La un moment dat, americanul a fost supus unei „false execuții”: l-au pus cu fața la pământ, i-au cerut să-și spună ultimele cuvinte, după care au tras un foc de armă pe lângă capul victimei.

„Avem o memorie bună”

„Dovezile colectate de agenții noștri ilustrează brutalitatea, criminalitatea și depravarea invaziei ruse”, a declarat miercuri Secretarul american al Securității Interne (ministrul de Interne) Alejandro Mayorkas.

El a confirmat că este prima oară când Statele Unite înaintează acuzații de crime de război în legătură cu „victimizarea” unui american.

Niciunul din cei patru ruși acuzați nu este reținut. Dacă ar fi prinși și judecați, ar putea fi condamnați chiar la închisoare pe viață.

Potrivit acuzării, doi dintre ei, Suren Seiranovici și Dmitri Budnik, erau la vremea aceea ofițeri în unitățile militare ale așa-numitei „Republici Donețk”, iar ceilalți doi, identificați doar cu prenumele Valeri și Nazar, erau militari de rang inferior.

„Departamentul Justiției și poporul american au o memorie bună”, a spus la rândul lui ministrul Justiției, Merrick Garland. „Nu vom uita atrocitățile din Ucraina. Și nu vom înceta eforturile de a-i aduce pe vinovați în fața justiției”.

Violate la 83 de ani

Experți în drepturile omului independenți sprijiniți de autoritățile americane spun că au găsit dovezi numeroase de crime de război comise de ruși în Ucraina, inclusiv tortură până la ucidere și violarea unor femei cu vârste de până la 83 de ani.

Curtea Penală Internațională (ICC) a emis mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, pentru crime de război, acuzându-l că este vinovat personal de răpirea copiilor ucraineni.

### Vezi și... ### Un raport ONU relevă violențele comise de militarii ruși în Ucraina

Associated Press scrie că acuzațiile în cazul americanului din Ucraina au valoare mai ales simbolică, dat fiind că este puțin probabil ca vreunul din cei patru acuzați să fie adus vreodată în fața unui tribunal american. Aceeași agenție amintește că acuzațiile vin într-un moment când administrația președintelui Joe Biden face presiuni asupra Congresului SUA pentru a aproba noi ajutoare pentru efortul de război al Ucrainei.

SUA și Rusia nu au vreun tratat de extrădare, dar Departamentul Justiției a formulat plângeri penale împotriva a mulți cetățeni ruși, de exemplu pentru delicte cibernetice și implicare în alegerile prezidențiale americane din 2016.