Soldații americani și francezi exersează cu HIMARS în România  

Sistemele HIMARS livrate din Statele Unite ajung în România, 2021

Bucureștiul spune că exerciții precum cele de la Capu Midia vor consolida interoperabilitatea în NATO.

Trupe americane și franceze făcând parte dintr-un grup de luptă NATO din România participă la exerciții militare pe litoralul Mării Negre pentru a testa capacitatea de apărare a alianței în flancul estic, înaintea împlinirii unui an de la invadarea Ucrainei învecinate de către Rusia.

### Vezi și... ### Zelenski vorbește de un plan rusesc de distrugere a democrației în R. Moldova 

Associated Press (AP) a relatat că la manevrele de luptă comune de joi de pe poligonul de la Capu Midia, ținute sub genericul Eagle Royal 23, au participat cam 350 de soldați ai grupului multinațional. Ei au exersat tiruri cu muniție de război dintr-un HIMARS de producție americană, un sistem de rachete mobil, montat pe camioane. Sistemele HIMARS sunt folosite cu succes de armata Ucrainei împotriva Rusiei.

Ministerul Apărării din România a spus că scopul manevrelor programate între 2 și 10 februarie este de a testa „interoperabilitatea sistemelor de artilerie” din NATO în lumina Articolului 5 privind apărarea colectivă din tratatul alianței – pe teritoriul de sud-est al alianței.

Ca răspuns la invadarea Ucrainei de către ruși în februarie anul trecut, NATO și-a mărit prezența militară pe flancul estic, inclusiv prin trimiterea de grupuri de luptă multinaționale suplimentare în țările membre România, Ungaria, Bulgaria și Sovacia.

### Vezi și... ### Cine ar putea fi succesorul lui Jens Stoltenberg la conducerea NATO?

AP amintește că la sfârșitul lunii ianuarie, cam 600 de soldați francezi desfășurați în România au ținut manevre de luptă în apropierea localității Smârdan, jud. Galați, la acele exerciții participând aproximativ 200 de vehicule militare, inclusiv tancuri de luptă franțuzești Leclerc.

Tot în ianuarie, NATO a trimis în România avioane de supraveghere AWACS, urmând ca de la noua bază ele să plece timp de câteva săptămâni în misiuni de survol pentru a monitoriza activități militare rusești în apropierea granițelor alianței.

### Vezi și... ### Anneli Ute Gabanyi: intrarea în UE ar oferi Moldovei un anumit grad de securitate